Ugro¾ena razmena studenata

Started by Bred, 18-07-2007, 15:46:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: Jelena Iliæ |


Zahvaljujuæi radu nevladine organizacije za razmenu studenata IAESTE, Ivana Bo¾iæ, koja je zavr¹ila Prirodno-matematièki fakultet u Beogradu, dobila je priliku da doktorira na Harvardu. Meðutim, zbog odluke Ministarstva prosvete da do dono¹enja novog zakona ne poma¾e rad ove organizacije, pitanje je da li æe Ivana i dvadesetak studenata sa prosekom deset uspeti da odu na usavr¹avanje u inostranstvo.
I ove godine je, kao i pro¹le, IAESTE, meðunarodna neprofitna organizacija preko koje se vr¹i razmena studenata sa tehnièkih i prirodnih nauka, ostala bez sredstava iz bud¾eta Vlade Srbije. Time je ozbiljno ugro¾en rad ovog ogranka meðunarodne organizacije preko koje su, poslednjih 55 godina, najbolji studenti i postdiplomci odlazili u inostranstvo na praksu i usavr¹avanje.
- Od osnivanja se vodimo kao strukovna organizacija od posebnog znaèaja za dr¾avu i zato smo dobijali sredstva iz dr¾avne kase. Meðutim, kada je pre ¹est godina ukinut Republièki zavod za nauènu, prosvetnu, kulturnu i tehnièku saradnju preko kojeg smo finansirani, imamo velikih pote¹koæa. Pro¹le godine nam ministarstvo nije mnogo pomoglo, a ove godine su nas odbili sa obrazlo¾enjem da dr¾ava ne mo¾e da finansira nevladine organizacije - prièa za „Blic“ Dragan Vukiæeviæ, direktor IAESTE.
Ogranak IAESTE u Srbiji je po broju studenata koji su uèestvovali u razmeni zauzeo treæe mesto u svetu, a u periodu izolacije na¹e zemlje bili su jedini prozor u svet za mlade. Zbog dugogodi¹njih dobrih veza u internacionalnoj asocijaciji i uz pomoæ ostalih zemalja èlanica, bili su 1992. godine izuzeti od sankcija, pa se razmena studenata nesmetano odvijala.
- Treba nam oko 100.000 evra godi¹nje da bismo mogli da nastavimo s radom, a to za dr¾avu ne sme da bude mnogo. Ako u Vladi ne budu imali sluha i naknadno nam ne odobre novac, bojim se da nam ostaje samo da stavimo katanac na vrata. Trenutno, na usavr¹avanje treba da ode oko 20 studenata iz Srbije, koji imaju prosek 10. Nedavno smo studenta Biolo¹kog fakulteta iz Novog Sada poslali na Univerzitet u Birmingemu. Ovakav poduhvat bi dr¾avu ko¹tao skoro 50.000 evra. Trebalo bi i Ivana Bo¾iæ da doktorira na Harvardu. Mi ne ¾elimo da se takmièimo sa dr¾avom, veæ samo da pomognemo njihovim naporima da podr¾e najbolje studente - dodaje Dragan Vukiæeviæ.
Na znaèaj ove organizacije ukazao je i Branko Kovaèeviæ, rektor Univerziteta u Beogradu, koji je u pismu upuæenom ministru Zoranu Lonèaru zatra¾io da se za IAESTE ipak odobre naknadna sredstva.
Ministarstvo: Prvo projekat, pa novac
U Ministarstvu prosvete su nam rekli da Vlada ne mo¾e da finansira rad nevladinih organizacija, i da IAESTE nije jedina organizacija koja se bavi razmenom studenata. Svim nevladinim organizacijama ostalo je da saèekaju usvajanje zakona o udru¾enjima, kojim se predviða da æe svi imati pravo da sa svojim projektima konkuri¹u za odreðena sredstva iz bud¾eta.
U Ministarstvu ka¾u da su za razmenu studenata kao dela meðudr¾avne saradnje izdvojena 74 miliona dinara.

Za godinu 312 studenata
Samo u toku 2006. godine, sa univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Ni¹u i Kragujevcu, preko IAESTE je u inostranstvu boravilo 312 na¹ih najboljih studenata zavr¹nih godina fakulteta tehnièkih i prirodnih nauka, u zbirnoj du¾ini od 89 godina. Od toga, 47 odsto studenata je boravilo u zemljama Evropske unije, 11 odsto u zemljama ostatka Evrope, 19 odsto u zemljama Azije, devet odsto u Severnoj Americi, a po sedam odsto u Ju¾noj Americi i Africi.

blic

pereca

Ovo je tako preterano da nemam reci.
Oni nisu jedina organizacija koja se bavi razmenom, oni to znaju, ali sa drugima ne zele da saradjuju.
IAESTA je nesto kao privatna firma dva coveka koji lepe pare naplacuju za tu razmenu od studenata.
I to i jeste ono sto drzava nece da placa.

Kojih bre 100 000 evra? Pa kako svi mi ostali realizujemo razmenu i nismo nista gori od njih?
Ne dobijamo pare od drzave. Nije ni bitno, ali to ne kosta toliko.

Ovaj tekst je preteran.

Bred

pa napisi to kao komentar na sajtu blica.