6 miliona za reformu obrazovanja

Started by Bred, 20-07-2007, 02:38:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Tanjug
Beograd -- Evropska komisija odobrila je vi¹e od ¹est miliona evra za podr¹ku 27 novih projekata na univerzitetima u Srbiji.

Ova donacija se izvodi u okviru programa Tempus, saop¹tila je kancelarija Tempus u Beogradu. Komisija je takoðe odluèila da, zbog velikog broja kvalitetnih programa na¹ih univerziteta, u narednoj, èetvrtoj fazi programa Tempus poveæa bud¾et za Srbiju na sedam miliona evra godi¹nje za naredne tri godine. Time èini izuzetak u odnosu na ostale zemlje u regionu.

Univerziteti u Srbiji pripremili su 70 predloga projekata, od èega je 27 najboljih odabrano za finansiranje - fakulteti Univerziteta u Beogradu uèestvovaæe od jeseni u 14 projekata, Univerziteta u Novom Sadu i Ni¹u u deset, Univerziteta u Kragujevcu sa sedam projekata.

Zastupljeni su i najmlaði dr¾avni Univerzitet u Novom Pazaru, a prvi put je sredstva iz ovog programa dobio i privatni Univerzitet Union.

U saop¹tenju se istièe da prioriteti nove faze programa i dalje obuhvataju reformu u duhu bolonjskog procesa, koji podrazumeva  temeljniji i sveobuhvatniji pristup, kao i mobilnost studenata i nastavnog osoblja.

Na listi prioriteta je i intenzivnija saradnja visoko¹kolskih institucija sa privredom, sa ciljem veæeg zapo¹ljavanja visokoobrazovanih graðana, a poseban akcenat biæe stavljen na razvoj kurseva namenjenih diplomcima kojima je potrebna dokvalifikacija za odgovarajuæe  zapo¹ljavanje.

U saradnji sa poslodavcima i Evropskom agencijom za rekonstrukciju, univerziteti æe moæi da organizuju i kurseve za dokvalifikaciju.

Program Tempus predstavlja podr¹ku Evropske unije reformi visokog obrazovanja u zemljama u okru¾enju i promovi¹e principe Bolonjske deklaracije, podseæa se u saop¹tenju kancelarije Tempus u Srbiji.

b92