©ta sa namirnicama na vruæini

Started by Bred, 20-07-2007, 02:52:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Pri kupovini, transportu i skladi¹tenju namirnica potro¹aèi mogu mnogo da doprinesu tome da meso, delikates i mleèni proizvodi ne izgube na kvalitetu uprkos tropskoj vruæini.

Èlanica vlade grada Beèa zadu¾ena za potro¹aèe, Sandra Frauenberger, ukazuje na savete struènjaka iz Instituta za kontrolu namirnica grada Beèa:

- Lako kvarljive namirnice (meso, ¾ivinu, ribu, delikates...) kupujte samo za dnevne potrebe.
- Kupujte radije upakovanu robu èiji je rok va¾enja jo¹ nekoliko dana posle.
- Za kuæni transport kupljene robe koristite termos ta¹nu. Ako u njoj zajedno transportujete duboko smrznute namirnice i namirnice koje treba èuvati na hladnom, hladnoæa æe se jo¹ bolje odr¾ati.
- Prilikom transporta autom ukljuèite klimu i stavite ta¹nu sa kupljenom robom ispred otvora za hlaðenje.
- Kupljenu robu nikad ne stavljajte u gepek jer je tamo previ¹e vruæe.
- Izbegavajte da odmah nakon kupovine namirnica idete u izda¹ni ¹oping. Namirnice neodlo¾no transportujte kuæi.
- Kupljenu robu odmah stavite u fri¾ider.
- Podesite fri¾ider ili zamrzivaè na vi¹i stepen nego kod uobièajenih temperatura.
- Pre konzumacije omiri¹ite i probajte lako kvarljivu robu. Ako sumnjate, bolje bacite robu.
- Namirnice izvadite iz fri¾idera neposredno pre obrade, a ostatak namirnica odmah nakon kori¹æenja vratite u fri¾ider.
- Duboko smrznute namirnice preko noæi ostavite da se otope u fri¾ideru.
- Nikada otopljene sirove namirnice nemojte zamrzavati ponovo u sirovom stanju. Otopljene sirove namirnice smeju ponovo da se zamrznu samo nakon potpune termièke obrade.
- Prilikom pripreme sirove ¾ivine i obrade sirovih jaja posebno obratite pa¾nju na èistoæu i brzu obradu. Neposredno nakon toga temeljno oèistite radnu povr¹inu i kori¹æene kuhinjske aparate.
- Izbegavajte da istovremeno tokom obrade ¾ivine ili sirovih jaja perete salatu ili da pripremate hladna jela koja se u daljem nastavku rada ne  obraðuju termièki.
- Meso, ¾ivinu i ribu u potpunosti propr¾ite.

b92

Darker

Pre neki dan dobih èokoladu kao poklonèe ¹to sam odradio neku anketu...
Dok sam do¹ao kuæi - sipao sam je u ¹olju i imao toplu èokoladu :trfr:

dirigent

Namirnice na vrucini?!?
    baciti....

pig_am_am

e...to je tako mali problem kad pomislim da ni jedan dan ne prodjem ulicom a da me ne onesveste bar tri kontejnera...
zamislite samo...bolje nemojte.

a u okolini su obicno prodavnice,pijace,mesare... za prijatno