Dobar, a jeftin notebook

Started by Bred, 20-07-2007, 15:33:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: E.B. |

Konstrukcija „jeftin notebook raèunar“ nikada nije bila logièna u Srbiji. Od kako se prodaju na ovim prostorima, prenosni raèunari su bili po pravilu gotovo dvostruko skuplji od desktop pandana. Pri tome mislimo na hardverski ekvivalent, ukoliko je takvu paralelu uop¹te moguæe povuæi.

Kada je uveden PDV, najveæi skok cena se upravo dogodio kod prenosnih raèunara. Sada, kada je PDV na raèunare smanjen sa 18 na osam (8) odsto, dogaða se suprotno, pa je HP 530, model koji smo imali na testu, u toku samog testiranja promenio cenu i sa 43.490 „sleteo“ na 39.490 dinara, ¹to svakako nije beznaèajno pojeftinjenje. Po¹to najveæu misteriju - cenu - sada znate, ostalo neæe predstavljati veliki problem oko prezentovanja ovog notebooka. HP 530 je baziran na Intel Mobile 940GML Express èipsetu. Instalirani procesor je Celeron M 410 koji radi na 1.46 GHz sa 1 MB L2 ke¹ memorije. Ovu kombinaciju prati 512 MB DDR2 RAM-a i èini zaokru¾enu celinu koja omoguæava pristojne performanse. Memoriju je moguæe naknadno dodavati, a maksimum je 2 GB. Za sliku je zadu¾en Intel Graphic Media Accelerator 950, integrisano grafièko re¹enje koje omoguæava savr¹enu reprodukciju video-sadr¾aja, udoban rad u office aplikacijama i samom Windowsu, ali nije dovoljno za igranje novijih naslova. Buduæi da ovaj notebook nije namenjen tom vidu primene, ovo ne uzimamo kao zamerku. Displej je velièine 15,4“, WXGA tipa, odnosno wide rezolucije od 1280x800 taèaka. Ovaj format ekrana je takoðe pogodan za u¾ivanje u filmovima, buduæi da æe èuvene crne linije uz obe horizontalne ivice biti mnogo manje.
Za èuvanje podataka, tu je 80 GB hard disk koji je za ovu klasu jeftinog prenosnika sasvim zadovoljavajuæi. Ono ¹to je pohvalno je da je SATA tipa i da radi na 5400 obrtaja, ¹to je jako bitno za dobre performanse. U sklopu medija za podatke je i DVD+/-RW DL SuperMulti optièki ureðaj, a na prastari flopi, naravno, ne raèunajte.
Povezivanje na mre¾e, internet ili sa drugim raèunarima direktno je omoguæeno putem klasiènog 56k modema, na ¹ta smo svi navikli, silom prilika. Dobro je da postoji 100 Mbit mre¾na kartica, a ¹lag na torti je Broadcom WMIB184G 802.11b/g WiFi be¾ièni adapter. U toj kombinaciji, bilo koji Hot spot kafiæ u gradu je ne¹to èega ne bi trebalo da se pla¹ite ukoliko ¾elite na internet bilo kada i sa bilo kog mesta.
Dodatni softver je ono ¹to bi se moglo uzeti kao jedina mana ovog raèunara, s obzirom na veoma dobru. Operativni sistem koji dolazi u paketu je FreeDOS, pa ukoliko ¾elite „rad sa prozorima“, to æe biti dodatni izdatak, koji otprilike pokriva PDV pojeftinjenje. Naravno, i uz ovaj neophodan tro¹ak, HP 530 je zaista dobar raèunar za kolièinu novca koja je do pre samo ¹est meseci bila misaona imenica. Definitivno dolazi vreme kada æe notebook zameniti desktop, HP 530 je korak bli¾e toj nekada nedosti¾noj utopiji.
Testirano u
„Pakom Computers“

blic