Obijanje stanova - laka zarada za lopove

Started by Bred, 24-07-2007, 20:01:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: A. ®. A. - B. J. |

BEOGRAD - Po povratku sa letovanja, Beograðanina Stojana B. je poèetkom jula saèekalo neprijatno iznenaðenje. Vrata svog stana u Ulici Jurija Gagarina zatekao je obijena, stvari ispreturane, opusto¹ene ladice. On i supruga ostali su bez nakita i devizne u¹teðevine.

Ovo je jedan od mnogobrojnih sluèajeva iz policijske statistike koji potvrðuju da su prazni stanovi u sezoni godi¹njih odmora za lopove èest izvor lake zarade.
Za prvih ¹est meseci ove godine, samo u Beogradu je obijeno 626 stanova i kuæa. Policija apeluje na graðane da za vreme odmora budu oprezni i da ¹to bolje obezbede stanove kako ne bi postali ¾rtve kraðe ili razbojni¹tava, èiji se porast oèekuje u narednim nedeljama.
- Najèe¹æa meta su veliki blokovi zgrada, soliteri i kuæe. U prestonici su najugro¾enije op¹tine Novi Beograd, zatim Vraèar i Èukarica. Stradaju stanovi sa slabo obezbeðenim vratima, koja imaju jednu bravu ili cilindar koji nema za¹titnu oblogu - ka¾e za „Blic“ Sreæko Dubljeviæ, naèelnik Odeljenja za suzbijanje imovinskih delikata u Policijskoj upravi Beograd.
Oko 70 odsto obijaèa stanova su narkomani, a u 90 odsto sluèajeva nestaju novac, nakit i oru¾je, ali i digitalni aparati, kamere i mobilni telefoni, kao i druga roba koja mo¾e brzo da se unovèi.
Provale se nikada ne de¹avaju nasumice, veæ se „teren“ obièno danima proverava. Uga¹eno svetlo u stanu prvi je znak za lopove. Zatim sledi provera telefonom ili interfonom da li ima nekog u stanu. Lopovi obièno izbegavaj stan pored lifta. Ukoliko se, ipak, odluèe da uðu u taj stan, lift obavezno zaglave.
- Pomoæu poluga, pajsera, ¹rafcigera i kle¹ta, cilindre i brave lome za desetak sekundi, a samo desetak minuta im je potrebno i za premetaèinu i odno¹enje plena - ka¾e Dubljeviæ.
On upozorava na to da stanari ni¾ih spratova ne bi smeli da ostavljaju otvorena balkonska vrata i prozore, èak ni kada odlaze do prodavnice.
Nekim lopovima je specijalnost spu¹tanje sa krovova u stanove na poslednjem spratu.

Korisni saveti za mirno letovanje
-Postavite makar jednu sigurnosnu bravu na vrata
-Zatvarajte prozore i vrata na balkonima
-Prozore i terase na ni¾im spratovima za¹titite re¹etkama
-Najbolja i najjeftinija za¹tita je dobar kom¹ija, roðak, prijatelj ili osoba od poverenja koja bi redovno obilazila stan
-Ne prièajte svima kuda i kada putujete, i ne ostavljajte takve poruke na sekretarici
-Sklonite dragocenosti kod prijatelja, kom¹ija ili roðaka, ili ih deponujte u sef
-Kupite mali ureðaj sa tajmerom koji se postavlja na lampu i povremeno se ukljuèuje kada u stanu nema nikoga
-Osnovna za¹tita stanova jeste ugradnja sigurnosnog ¹titnika koji pokriva cilindar brave, ojaèanje ¹tokova i ¹arke koje dr¾e vrata
-Ukoliko mo¾ete, ugradite „h“ ili „letva“ brave

blic

pig_am_am

sta da vam kazem... meni su dva puta obili stan,ako ne racunamo period devedesetih... a ako racunamo,onda tri. samo sto je tad u stanu bila mama koja je dobila po glavi.