Ambrozija

Started by Bred, 24-07-2007, 20:41:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Opasna biljka biæe uni¹tena
Autor: M. Jankoviæ |
Akcija uklanjanja ambrozije na teritoriji Op¹tine Stari grad poèela je juèe, aova opasna biljka æe biti uni¹tena na podruèju oko ¾eleznièke stanice Donji grad u Dunavskoj ulici, kao i iza SRPC „Milan Gale Mu¹katiroviæ“. U pitanju je povr¹ina od èetiri hektara. Radnici su radili od pet ujutru do podneva, kada je zbog vruæine akcija prekinuta i zavr¹iæe se danas. Za to vreme oèistili su ne¹to vi¹e od treæine ambrozije.
Po¹to je seme ambrozije, takozvani pelud, jedan od najjaèih poznatih alergena, ova biljka mora da se sistematski uni¹tava. Uredba Vlade Srbije obavezuje vlasnike i korisnike zemlji¹ta na kome raste ambrozija da je iskorenjuju. Ukoliko vlasnik zemlji¹ta to ne uèini, rastinje æe ukloniti fitosanitarna i komunalna inspekcija, ali o tro¹ku vlasnika. Za zemlji¹te koje nije u privatnom vlasni¹tvu nadle¾no je JKP „Gradsko zelenilo“. Krajem maja doneta je instrukcija za sprovoðenje Vladine uredbe, koja nala¾e lokalnim vlastima da sprovode uni¹tavanje na svojoj teritoriji.
Uprava za za¹titu bilja u saop¹tenju za javnost poziva graðane da se ukljuèe u borbu protiv ove opasne biljke. U Beogradu postoji slu¾ba kojoj graðani mogu prijaviti prisustvo ambrozije za uni¹tavanje. Komunalna inspekcija je prona¹la ambroziju na 15 lokacija na Palilululi. Vlasnici i korisnici ovih parcela su u obavezi da je uni¹te.

Najopasnija kad cveta
Ambrozija je jednogodi¹nja biljka koja cveta u kasno leto i jesen proizvodeæi pelud ¹to izaziva alergiju kod ljudi. Svaka biljka proizvede oko sto miliona zrnaca peludi svake godine. Ovo seme je jako izdr¾ljivo, mo¾e pre¾iveti u zemlji do 30 godina, a otporno je i na mraz. Ima dobre aerodinamièke osobine, pa mo¾e da preleti do 300 kilometara.


Kazna i preko hiljadu dolara
U mnogim zemljama se sprovode ozbiljne mere suzbijanja. U Maðarskoj organizuju trke za decu. Dete koje ubere najvi¹e ambrozije dobija nagradu. U Kanadi po¹tari obave¹tavaju policiju da li u ba¹tama graðana ima ambrozije. Ako je ne ukloni, vlasnik ba¹te plaæa kaznu od nekoliko hiljada dolara.

blic

Adonis_Vernalis

Sumnjam! Kampanje tipa "prikupi i spali" kratkog su daha i daju kratkorocne rezultate.

Ambrozija nije "biljna sida XXI veka". To je biljka koja je u Srbiju uneta 50-tih godina proslog veka, zajedno sa uvoznim semenom suncokreta. Najpre se nastanila u Vojvodini, koju je prekrila, a siri se na jug, uglavnom u poljoprivrednim regionima i duz dolina vecih reka. To je urodica koja ovde nema prirodnih neprijatelja (osim coveka).

Zato je tako "neunistiva".

Medjutim, vase koleginice i kolege su na PHYTOPHARM-u 2007 imale veoma zapazeno izlaganje. Idem sada na tu "zamrlu" temu da ih nagrdim sto su uzivali nekoliko dana u Holandiji, a nisu nasli za shodno da sa nama, forumasima, podele impresije...  :F

pig_am_am

gotovo da ne znam coveka koji nije alergican na ambroziju. a i dalje ne znam kako to izgleda? mislim kako izgleda ambrozija.
i dalje mi je prva asocijacija jelo grckih bogova.... :K


kolege izlozite nesto za ovo neobrazovano prase. :K

Bred

Profesore ali slozicete se da predstavlja znacajnu opasnost za alergicne osobe?
Sta vi mislite da je resenje u njenom suzbijanju?

dancho

Ambrozije nema u dvoristu fakulteta, pouzdano.
Krajem juna je odbranjen diplomski o ambroziji na botanici.Rad je dostupan...
Pre odbrane smo krenuli u "uzorkovanje" i istu nismo nasli. Prvom prilikom cu neku ubrati i herbarizovati za "gledanje i ucenje"

Adonis_Vernalis

Brede,

naravno da se slazem da je ambrozija ogromna, a ne samo znacajna opasnost po zdravlje preosetljivih osoba. Prema onome sto znam, izmedju 10 i 40 % populacije (u zavisnosti od regiona), pati od razlicitih simptoma preosetljivosti. U egzini polena ove biljke nalaze se vrlo potentni alergeni i tu nema sta da se prica. Ne mozemo je unistiti, ali je mozemo svesti na prihvatljivu meru. Obratiti paznju na naucne radove cija je tema hemijski sastav i farmakoloski efekat ekstrakata ambrozije. Mozda se tu krije kljuc resenja problema ambrozije.

olgica

Uhhh! Mrzim tu biljku, svako leto mi zagorca zivot! Ja sam alergicna na ambroziju i grozno je! Ako ne pijem lekove uopste ne mogu da funkcionisem. Oci me svrbe i suze i ne vidim nista, samo kijam i jedva dodjem do daha i imam blaga gusenja! Lepo je sto postoji akcija uklanjanja ambrozije, ali zasto samo u centru grada. Moj blok je pun ambrozije, ja bih pomogla na uniatavanju ali ne mogu. Nadam se da ce se akcija prosiriti i po Nbg!

pig_am_am

ma meni nije dobro ni kad vidim nekog kako kija i gusi se od toga.
moja mama isto ide u hitnu da primi injekciju.

tarantulica

Quote from: pig_am_am on 30-07-2007, 17:02:29
gotovo da ne znam coveka koji nije alergican na ambroziju. a i dalje ne znam kako to izgleda? mislim kako izgleda ambrozija.

Ovako


:cvet

Adonis_Vernalis

Evo sta kaze Vikipedija.

Obratite paznju na fotografiju. To NIJE ambrozija...

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BC%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%98%D0%B0_%28%D0%B1%D0%B8%D1%99%D0%BA%D0%B0%29

pig_am_am

hvala pauku moj.
pa,da nije uopste slika iz Vikipedije ovakva...

sve u svemu,nista korisno od nje. cak je niko ni ne jede...

mozda ipak ima neku svrhu...ima li,profesore?

Adonis_Vernalis

Mogla bi da ima  :smekerica:

pig_am_am

znala sam! sigurno leci neku opaku bolest! ili ... cekaj ,pa indijanci onda znaju bolje o ambroziji nego mi. ima li negde sta kazu indijanci na sve to?

Darker

Darker ka¾e da mu se popela na vrh...hmmm... nerava... :K
Ubi me...

olgica

Jedino cemu moze da sluzi je farmaceutska industrija, jer mi koji pijemo lekove da bi preziveli 2-3 meseca, je fino obogacujemo.
To je jedina svrha koja meni pada na pamet, ja od te grozno biljke vidim samo stetu!
Ako neko zna za neku korist, neka kaze nesto.