Osuðen zbog diskriminacije Roma

Started by wolfeitzckie, 27-07-2007, 10:49:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

wolfeitzckie

Osuðen zbog diskriminacije Roma
27. jul 2007. | 11:50 | Izvor: Beta 
Beograd -- Aleksandar Nikoliæ, radnik obezbeðenja na splavu "Akapulko", osuðen na ¹est meseci zatvora, uslovno na dve godine.

Kako je saop¹tio Fond za humanitarno pravo, Nikoliæ je osuðen jer je u julu 2003. godine zabranio ulazak Romima Zorici Stojkoviæ, Petru i Ljutviji Antiæ samo na osnovu njihove etnièke pripadnosti. Drugi optu¾eni Aleksandar Sabo osloboðen je odgovornosti.

Presuda Èetvrtog op¹tinskog suda u Beogradu je doneta na osnovu kriviène prijave tri nevladine organizacije iz Beograda i Budimpe¹te koje su 10. oktobra 2003. godine podnele Èetvrtom op¹tinskom tu¾ila¹tvu u Beogradu protiv dvojice zaposlenih na splavi "Akapulko".

Fond za humanitarno pravo, Evropski centar za prava Roma iz Budimpe¹te i Centar za prava manjina tada su podneli tu¾bu protiv vlasnika kluba "Akapulko" kojom su tra¾ili nadoknadu nematerijalne ¹tete zbog povrede prava liènosti. Tu¾bom je zahtevano i javno izvinjenje i prekid diskriminacije.

Te dve nevladine organizacije podseæaju da je u pitanju bio eksperiment kako bi proverili da li je reè o sistematskom pona¹anju zaposlenih u klubu "Akapulko". U testu su uèestvovale dve grupe od po tri osobe - jednu su èinili Romi, a drugu tri osobe neromske nacionalnosti.

Svi uèesnici testiranja bili su uredno odeveni, a jedina razlika meðu njima je bila boja ko¾e. Tokom testiranja svi su se pona¹ali pristojno i nisu dali povoda radnicima "Akapulka" da ih ne puste na splav.

Grupa Roma nije bila pu¹tena na splav, uz obrazlo¾enje da nisu imali rezervaciju, dok su preostali uèesnici testiranja u¹li na splav, a da ih redari nisu pitali za rezervaciju.

"Taj sluèaj baca svetlost na nezakonito pona¹anje i praksu diskriminacije protiv Roma kojom im se uskraæuje pravo pristupa restoranima, barovima, klubovima i diskotekama otvorenim za javnost", navode te organizacije i pozdravljaju dono¹enje presude.