Amfilohije & co. sproæu Stonesa

Started by Darker, 29-07-2007, 10:00:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Darker

DRAGOLJUB PETROVIÆ : SRBIJA DO TOKIJA
SYMPATHY FOR THE DEBIL

Na U¹æu je pre ''Rakine livade'' bila njiva. Tu se masovno okupljalo stajsko ðubrivo. Bina je lièila na kombajn. Pevali su ''D¾izuse...'', kompoziciju izrazito duhovnu, pravoslavnu i srbsku, èija je duhovna interpretatorka, spreda gledano - nalik na duhovitu interpretatorku, srpski jezik govorila bar s dvaput veæim fondom reèi od Mika D¾egera. S druge strane, on je br¾e nauèio srpski nego ona ''Oèena¹''. S treæe strane, interpretatorka je bila u laganoj prednosti pri edukaciji - ona je Srpkinja. Sa velikim S. Toliko velikim S da nosi bar osam puta veæi grudnjak od Kita Rièardsa. Sem grudnjaka, jednom je kroz objektiv primeæeno da bi trebalo da nosi i mider. Poznavala je Milorada bar dvaput bolje nego D¾eger kraljicu Elizabetu. Njen koncert je Raka organizovao mnogo pre D¾egerovog. Bila je boginja.

Na U¹æu je daleko pre ''Rakine livade'' bila oranica. Na njoj se skupljala prethodnica stajskog ðubriva. U to vreme za ðubrivo nisu i¹li po stajama, nego su skupljali po ulici. Bina je lièila na traktor. Pevali su ''Slobo, slobodo''. Imali su mozak bar dvaput veæi od trzalice Kita Rièardsa. Imali su motke s transparenti bar deset puta veæe od bubnjarskih palica Èarlija Votsa. Imali su godina koliko D¾eger pre 15 dana, a to je bilo pre 18 godina. I ubili su nas u pojam. Èestitamo!
Na U¹æu je sve poèelo s pjesmom ''Sympathy for the debil'', u prevodu ''Naklonost prema debilima'', a zavr¹ilo se pjesmom ''Sympathy for the devil''. U prevodu ''Naklonost prema ðavolu''. Izmeðu te dve kompozicije stala je cela savremena istorija. Prvu su spevali Roling slons', iliti Kotrljajuæi slonovi, kompletno krdo, a drugu Rolingstons. Tu je razlika. Ovi prvi nisu istrajali ni 10, 15 godina, a ovi drugi su potrajali 45. Zbog ovih prvih ove druge smo doèekali 45 godina od njihovog osnivanja, ali smo hteli da ih maksimalno iskoristimo za na¹u nacionalnu stvar, jer, ko ih je æerao da se pojave na U¹æu, vra¹ki sjebanom mestu srpske savremene historije i znanosti. Ukljuèujuæi i kulturu.

Prvo je Raka napisao spisak ¾elja u pogledu D¾egera. Vezana za stolicu s povezom preko usta, prevoditeljka dotiènog D¾egera uèila ga je kako da pravilno izgovori parole: Kosovo je Srbija, Niko ne sme da vas bije, Nemoj da vam doðem u taj Studio B i pobacam vas kroz prozor, Ne èujem dobro, ali uhapsiæemo ih, Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica, Srbija do Tokija, Radovane, izaði iz rupe, da te Karla poljubi u dupe, Crna Gora i Srbija, to je jedna familija i Slobodane, ti si socijalista, volimo te ko Isusa Hrista.
Tek naknadno stigao je i vladika Amfilohije. U slobodarske Martiniæe - crnogorsko selo gde se dokotrljalo sve kamenje ovog sveta, i to bez pomoæi Rake, pa im se na pomen ''kotrljajuæeg kamenja'' di¾e sve ¹to se dignut mo¾e, bila je proslava 211 godina od èuvene bitke - a gde bi drugo - na Martiniæima, kada je cela Crna Gora udarila na duplo brojnijeg neprijatelja - 18.000 Turaka. E sad, po istorijskim bele¹kama u posedu vladike Amfilohija, u Martiniæima se pre dva veka odigrao poznati sukob izmeðu Rolingstonsa i Bitlsa, kada je Mik D¾eger rasporio jataganom D¾ona Lenona od uèkura do grla bijela. Te su se Bitlsi raspali po sistemu ''Turke na buljuke'', a Rolingstonsi nisu. I tim povodom, èovek koji je krstio Èedu Jovanoviæa u vreme kad ovaj bio u uzrastu da nije mogao da se smesti ni u lavor, a ni u reku Jordan, bacio je ''fatvu'' na one koje su doveli ''bezbo¾nu grupu da peva demonske pesme i terali omladinu da svemu tome aplaudira''. Raka, onaj po kome je nazvana livada, oseæao se ko Salman Ru¾di. Ali, vladika tokom govora u Martiniæima nije imao pojma da je Raka dr¾ao prevoditeljku vezanu za D¾egera i poku¹ao da ga, uz parole, nauèi i sve pesme kosovskog i pretkosovskog ciklusa, ukljuèujuæi i ''®enidbu Miliæa barjaktara'', ''Ide Mile lajkovaèkom prugom'' i ''Cvetak zanovetak''.

U zemlji presvetlog Pahomija, gde estradne zvezde ne razlikuju krst od vibratora, ''Oèena¹'' od ''Pozdravite moga tatu'', seks od prièe¹æa, celivanje od oralnog seksa, gde mnogi vernici misle da sveti Ðorðe ubija èivavu, a ne a¾dahu i toliko porastu kad ih pop krsti da potapanjem naprave plimu, a izlaskom iz vode - cunami na reci Jordan, Amfilohije je kao kljuènu ðavolju rabotu locirao Rolingstonse, koji, inaèe, nisu odavle. U zemlji gde su najveæi vernici oni koji kr¹e samo pet od svega deset Bo¾jih zapovesti, ¹to ne znaèi da su polovièni pravoslavci, nego vi¹e polovièni ljudi, krucijalni problem je grupa veselih matoraca. U zemlji gde je kamenje odavno vezano, a pa¹èad pu¹tena, najveæi problem je kamenje, a ne pa¹èad. Zato smo Rolingstonse i èekali pola veka. Oni su se u meðuvremenu skinuli sa droge. Nama nikako ne uspeva. Ali radimo na tome.

Kurir

Jeste Kurir, ali crkoh od smeha :Bog :Bog :Bog

tarantulica

Amfilohije: Pesme Stonsa su demonske

Mitropolit ka¾e da su organizatori koncerata „tjerali omladinu da svemu tome aplaudira”
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je, osvrnuv¹i se na koncerte Rolingstonsa u Budvi i Beogradu, da su èlanovi te grupe „bezbo¾nici koji pevaju demonske pesme”.

SOTONA - Osim rokenrol zvezda, mitropolit Amfilohije je kritikovao i organizatore koncerata.
- Moæan je èovjek koji ¾ivi u strahu od Boga, i to bi trebali znati oni koji su u Crnu Goru i Srbiju doveli bezbo¾nu grupu da pjeva demonske pjesme i tjerali omladinu da svemu tome aplaudira - rekao je mitropolit.
Njegova izjava nije iznenadila sociologa religije Mirka Ðorðeviæa.
- Ta izjava spada u seriju njegovih sliènih izjava. Ovoga puta Amfilohije je ne¹to rigorozniji. Svakom èoveku mo¾e da se ne dopada muzika Rolingstonsa, ali nije ni mudro ni pobo¾no u celini odbacivati muziku grupe koja kultno sledi senzibilitet èitave jedne generacije. Ako bismo za meru uzeli kanonsku estetiku, onda bismo èitavu modernu umetnost mogli da proglasimo za satanistièku. Neprijatna je èinjenica da crkva, pogotovo na¹a, nema sluha za nove pojave u na¹em vremenu, za umetnost koja je izazov i provokacija - ka¾e Ðorðeviæ za „24 sata".
Meðutim, akcijom „Podignimo Stupove", u kojoj su, izmeðu ostalih, uèestvovale i rok grupe Van Gog i Eyesburn, Srpska pravoslavna crkva je pokazala da ima sluha za rokenrol.
- Mnogim ljudima iz crkve je rokenrol glavni izvor zla. „Grand parada" svakodnevno oda¹ilje demonske poruke, pa nikom ni¹ta. Ovo je poku¹aj da se crkva na bezvezan naèin uvuèe u medije. Taj èovek poku¹ava da svoje stavove promovi¹e kao crkvene. Na sreæu, u crkvi ima i drugaèijih ljudi - ka¾e Nemanja Kojiæ Kojot, frontmen Eyesburna.
Zvonimir Ðukiæ Ðule, lider Van Goga, ka¾e da kao pobo¾an èovek ne ¾eli da komentari¹e izjavu Amfilohija.
- Znao sam da se crkva me¹a u politiku, ali je za mene potpuna novost da se me¹a u muziku, ¹to je potpuno nesuvislo - smatra on.
B. Bednar ||||

(24sata)

pig_am_am

tu su negde isto godiste... :K
kladim se da je i taj Amfilohije slusao Stonse.
a onda ga je obuzeo demon  :djavo

ali ovaj poslednji pasus iz doticnog kurira... :siza: :siza: :siza:

dirigent

Za mene postoji samo dobra i losa muzika.
    Estetski prihvatljiva muzika  je ona kojoj ne treba gigatronsko pojacalo , elektricni instrumenti , ekstaticna masa i mikrofoni , ali to jos uvek ne garantuje da  je dobra.

Sve ostalo ne smatram muzikom vec show bussinisom , ili izvitoperenjem osnovnih nacela muzike iz estetske umetnosti u `umetnost` praznjenja energije , a to je ono sto je u sustini demonsko , za mene ne toliko prema dusi pojedinca koji slusa, nego demonsko prema sustini estetike.

Prema tome Rolingstonsi  i ostala tevabija , moze ,ali cu radije otici sa drustvancetom na plazu i da mi drustvo pravi stara rastimovana gitara... Ko nekad u osam tralalalala...

aziraphale

lele lele lele!

da nisi malo previse konzervativan?
estetski prihvatljiva muzika!? sta ovo uopste znaci?
kazes "izvitoperenje osnovnih nacela muzike". koja su to nacela i KO ih je zaboga uspostavio? ispade po tebi da je muzika umetnost koja funkcionise po pravilima i normama, a ako se ne postuju onda prelaze u "umetnost praznjenja energije". ili sam naivno skapirao da je umetnost jedna slobodna forma u kojoj svako moze da se iskazuje kako misli da treba pa na kraju ko dokaze svoj talenat. ko kada bih rekao da je marko vidojkovic pisac-neznalica samo zato sto njegovo pisanje "izvitoperuje osnovna nacela knjizevnog jezika ive andrica (na primer)".

elektricni instrumenti i mikrofoni su samo to, a ne i merilo po kome neko, bilo ko, treba da ceni kvalitet muzike. na kraju krajeva, silni muzicari su svoje karijere posvetili upravo elektricnim instrumentima, i samo njima, pa im niko ne spori kvalitet, na primer: jimmy smith na klavijaturama, wes montgomery na el.gitari. ili hoces da mi kazes da jimi hendrix zvuci isto na staroj rastimovanoj akustari. zvuci djavola.

pa i ti i tvoji drugari sa gorepomenutom gitarom na plazi predstavljate "ekstaticnu masu" dok svirate&pevate sta vec (azru? beatlese? cecu? riblju corbu? pearl jam? bracu teofilovice?)

p.s. a za crkvu nam milu -  :lol3:

dirigent

Bez ljutnje ja sam profi muzicar i cenim muziku po drugim kriterijumima. Jednostavno nikad se ne mozemo razumeti.

A inace volim jazz i latino , rock je ok ,starogradske i sl, ali jednostavno ne mogu to strpati u isti kos sa gospodom Bahom i ostalima.
     To bi bila uvreda za sve njih...

Ali bez brige moja estetska nacela sledi 1 posto ljudi na planeti i mozda i manje , a najteze je ko sto kazu poslednju ovcu u tor sabrati.

pig_am_am

ma respect dirigent. covek ima pravo u tome, ali ovde je stvar o stavu crkve.
one iste kojoj ni u jednom trenutku nije zasmetala,recimo karleusa ili neki drugi demon licno.stonsi su odsvirali svoje. nece oni krojiti buducnost.

dirigent

Ah , slazem se to povodom crkve. Ona je stalno krojila muzicki ukus , a pri tom pojma o muzici nema. Vodio sam svojevremeno crkveni hor , pa sam bio svedokom kako pojedinci Mokranjca prepravljaju samo da bi brze smandrljali sluzbu, ko da je fudbalska utakmica u pitanju.

zapravo nije pitanje sta sviraju stonsi ili neke tamo karleuse vec

`kuda ide ovaj svet?`

medjutim pitanje je trivijalno jer nema odgovora koji je dobar. Mislim da nemam vise sta pametno da dodam.

Pig am i Aziraphale dodjite na neku probu i spremite mi nesto da  odpevate , ako lepo pevate i znate neku dobru pesmu zaboravite sve sta sam rekao  :cvet  :cvet

aziraphale

Quote from: dirigent on 30-07-2007, 16:59:45
Bez ljutnje ja sam profi muzicar i cenim muziku po drugim kriterijumima...

A inace volim ..., ali jednostavno ne mogu to strpati u isti kos sa gospodom Bahom i ostalima.
     To bi bila uvreda za sve njih...

nema ljutnje, naravno, samo me je zacudilo, bas zbog toga sto si profi muzicar, mislio sam da ti upravo ta vrsta znanja omogucava da u najrazlicitijim muzickim pravcima cujes nesto sto vredi. odbijam da verujem da je poslednji muzicki genije umro sa Bahom (ili Betovenom ili Ravelom ili...), kapiram da je muzika odraz jednog vremena, samo sto je ovo "klasicno" bilo pre par stotina godina, a ovo blues/jazz/rock/pop/rap do unazad sto. ako slican dozivljaj (odusevljenje) imam kada slusam neko Mocartovo cedo, Milesovu obradu "Time After Time" i neki chillout Thieveryja onda su sva tri dela opravdala svoju svrhu - nekome su se dopala - ma koliko razlicita ona bila.

mislim da nam je profesorka muzickog u gimnaziji pricala kako je "Betoven za ondasnje uslove bio nesto poput Beatlesa".

p.s. vec sam dolazio na probu, receno mi je da sluha imam i da mi je glas jedan solidni bas (ovde me umal' slog nije opalio, doslo mi je da te pitam "a sta cemo da radimo kada etanol iz mene ispari?"), ali avaj jos i za hor i probe jednostavno nemam vremena, a bilo mi je skroz glupo da dolazim kad stignem - em cu da ne znam, em cu da smetam. mozda ovo svinjce dobro skici? :>

Darker

hehehe, samo ne¹to da priupitam, da li je Radetski mar¹ uz ekstatièno pljeskanje publike svake Nove godine u Beèu (¹to prati oko milijardu gledalaca) - demonska tvorevina?

pig_am_am

naravno svinjce ne odbija kad je skvicanje u pitanju!

nemoj posle da me proglasis za demona koji je unistio hor  :K

willie the scot

Bend-rolling stones-...gitarista krsti redovnu dozu kokaina caletovim pepelom,...sviraju sympathy for the devil...-skrnavljenje posmrtnih ostataka, i pevanje oda djavolu...
i onda naidje neki mudrac koji kaze da Amfilohije nema pravo na komentar...dakle, nikakav poziv na bojkot koncerta, ili, ne daj boze, linc clanova benda...samo komentar.
Amfilohije, ozloglaseni neprijatelj mladih, prava da se zabavljaju, stub oslonac turbo-folk pokreta...necastivi licno.
Isti Amfilohije koji je `97-me sedio na asfaltu ispred kordona sa studentima...

Ima jedan radio u cg...zove se Svetigora-radio mitropolije crnogorsko-primorske.
Na svaki sat imaju molitve, a izmedju molitvi pichi rok mjuza...nirvana, atomsko skloniste, metalika,...znaci,hard core,... ne djole balasevic i riblja corba...
Znate pesmu zuti kisobran od atomskog sklonista?...zadnji minut pesme je ponavljanje-„...vaginalna manipulacija...“
To niko nije cenzurisao.
Crkva ima vrlo istancan osecaj gde prestaje umetnicka estetika, a pocinje nesto drugo.
Ovakvi zlonamerni komentari da crkva podrzava turbo folk, i da je odrzavala slobu na vlasti smrde iz dobro poznatog pravca.

pop

@wilie

ja sam bio ispred tog kordona '97., i nije bas bilo kao sto ti kazes. inace, Amfilohije Radovic je pre nego sto je postao mitropolit bio vladika u mom rodnom gradu Vrscu, pa malo bolje znam o kakvom coveku se radi. on je vecito bio pun besa, mrznje, mesao se u politiku i koristi recnik koji nikako ne dolikuje duhovnom coveku (setite se izraza poput 'pogana pashchad' ili 'gamad' koje je uputio vlastima koje su uhapsile Milosevica). zar tako prica jedan mitropolit?! inace, tog istog Milosevica je redovno posecivao i u zatvoru, sta je cekao, da se zlotvor ispovedi i preobrati? u vrhu SPC ima mnogo fenomenalnih ljudi, zato me jos vise boli sto imaju takvog portparola. kao iskreni vernik, iz sveg srca se nadam da ce neke stvari tu da se promene.
poenta ove teme je da je Amfilohije osudio koncert Stones-a, a nikad nije rec rekao npr. o grandovcima, koji kroje model ponasanja u nasoj zemlji mnooogo vise od pomenutih rokera.

aziraphale

imamo popa (anonimnog) koji u kameru vice cije su genitalije za fekalije i podrzava ono prebijanje ljudi u gay koloni - izuzetno hriscanski.

imamo vladiku (filareta) koji nece da vrati ukradeni dzip zato sto zaboga "kad je bogu dato onda je to ocisceno greha" - kako bese osma zapovest?

imamo drugog vladiku (irineja) koji zove policiju da ga spasi predstave zato sto je to jedna "arogantna i primitivna satanistièka seansa", sto ona naravno i uradi - vrlo istancan osecaj za umetnicku estetiku.

imamo treceg vladiku (pahomija) koga ne smete da oterate u zatvor zbog seksualnog zlostavljanja dece jer, on to kaze, "su aferu napravile tajne slu¾be Albanije, Makedonije i drugih zemalja zato ¹to on radi na za¹titi srpskih interesa na jugu Srbije" - ja se izvinjavam na gadosti, ali decji guz i trauma nemaju nikakve veze sa "zastitom srpskih interesa".

imamo cetvrtog vladiku (amfilohija) koji javno podrzava osumnjicene za ratne zlocine.

imamo jednu crkvu (spc) koja dozvoli sebi da na svoje gradjane baci anatemu i zvoni im mrtvacka zvona na svakih 15 minuta zbog kobasicijade.

imamo jednu crkvu (spc) ciji svestenici osvecuju ratnike i kriminalce - pravo tumacenje hristovih poruka.

imamo jednu crkvu (spc) koja za sveca proglasi licnost u najmanje ruku kontroverznu, a u stvari fasistu.

imamo jednu crkvu (spc) koja sebi daje za pravo da ljude proglasava izdajnicima i satanistima, koja bi da bude prva i jedina u ovoj zemlji.

pravi primer ovim i buducim generacijama.

willie the scot

sustina je-da li veci deo tvog identiteta cini mik dzeger ili spc?
ocigledno je sasvim da je ovo retoricko pitanje, jer je nekima lakse poverovati da je pop naguzio decaka, nego poverovati da neko negde ima skriveni interes da unisti spc.
a kao narod smo se u poslednjih 100 godina dokazali kako mozemo bez duhovnog vodjstva.

vladika nikolaj je fasista, amfilohije je prostacina...fire at will...

ako hoces tiho svestenstvo postani budista i idi na tibet.pogledaj malo druge hriscanske crkve koliko imaju uticaja na svetovni zivot.da li ih mrshkaju u stranu svaki put kada se obrate javnosti...
crkva i ne govori da je bezgresna, ali nemoj da mislis da imas moralno pravo da reformises crkvu.ima u spc moralnijih ljudi od tebe kojima vise nego tebi smetaju tih par trulih jabuka.crkva nije vlada, kojoj kritika pomaze da se poboljsa.javna kritika te vrste odvlaci ljude od crkve i trajno je slabi...a kada crkve nestane nestaje i identiteta...a kada nestane identiteta onda si nejebao.