®ak Prever

Started by nasty girl, 06-08-2007, 18:01:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

nasty girl



®ak Prever je roðen 4. februara 1900. godine u Nejiu na Seni, pariskom predgraðu na ivici Bolonjske ¹ume, od oca Andrea Prevera i majke Sizane Prever roðene Katis. Porodica ima finansijske te¹koæe, sele se u Tulon, pa se opet vraæaju u Pariz. Stalna preseljenja, promene ¹kola, oskudica i Prvi svetski rat utièu da Prever zauvek napusti ¹kolovanje i od svoje petnaeste godine, radi povremeno razne fizièke i kancelarijske poslove.

Godine 1925. Prever se venèao sa prijateljicom iz detinjstva Simon Dijen. U njihovoj kuæi na Monparnasu okupljaju se Breton, Desnos, Aragon, Pere, Keno i drugi nadrealisti, a domaæini su Tangi, Prever i Dijamer sa svojim suprugama. Trojica prijatelja odluèuju, da se prikljuèe nadrealistiènom pokretu (1925. godine).

Preverova saradnja sa nadrealistima trajala je sve do razlaza sa Bretonom 1928. godine.

Od 1930, zajedno sa mlaðim bratom, filmskim re¾iserom, Pjerom Preverom radio je na realizaciji nekoliko filmova, kao glumac asistent i scenarista; kasnije je pisao scenarije i dijaloge za Renoara, Karnea, Grominjona, Kajata, Otan Laru i druge re¾isere.

Tridesetih godina Prever je poèeo da pi¹e i za kabaree, kafe-teatre i avangardne pozori¹ne trupe: kraæe drame, monologe, horske resitale i ¹ansone.

Saraðuje sa kompozitorom ®ozefom Kozmom i pozori¹nom grupom "Oktobar".

Godine 1946. rodila se Mi¹el, kæi ®aka i ®anine Prever.

Do svoje smrti 11. aprila 1977. godine, objavio je vi¹e zbirki pesama i knjiga.

wiki