Paso¹i Srbije od 2009. godine

Started by tarantulica, 11-08-2007, 09:25:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

Enea

necje niko da zbog toga vrati nazad...
znash koja bi frka nastala, da najednom moraju da se izdaju svima novi?

Al-Jasmina

 :cvet Enea, znam...
ali isto tako znam koga su vratili sa granice zbog promene licnih karti  :ohwell:

darusaz

Стари пасоши престају да важе 1.1.2009. године. И то би било то. Потрудите се да се до тада вратите у земљу.  :wink: Или поднесите захтев за издавање нове путне исправе.

Дакле без обзира на датум који пише у пасошу, Законом је прописано да "плави пасоши" од горе наведеног датума немају валидност.

Enea

Quote from: Al-Jasmina on 24-01-2008, 22:00:48
:cvet Enea, znam...
ali isto tako znam koga su vratili sa granice zbog promene licnih karti  :ohwell:

nekoga ko je prelazio granicu samo uz lichnu kartu?
ja nemam novu, a ti?
realno sa granice mogu da te vrate ako si osudjenik, ako imash lazna doc, i ako ti je npr razbijena shofershajbna...

@ tarantulica
idesh do MUPa da pitash shta ti od doc. treba za vadjenje pasosha?

tarantulica

Quote from: Enea on 25-01-2008, 15:16:21
@ tarantulica
idesh do MUPa da pitash shta ti od doc. treba za vadjenje pasosha?

Pa, praktièno idem da vidim kakve su mi ¹anse da poèetkom marta dobijem novi paso¹....
A na¹la sam na sajtu MUP-a ¹ta je potrebno od dokumenata....  :cvet

darusaz

Ајд само да ми прођу неке испитне обавезе у понедељак/уторак, па ћу вам написати један ауторски текст о путним исправама.

Bred

Cvetkoviæ: Cena paso¹a 1.600 dinara
| Izvor: Tanjug
Beograd -- Ministar finansija najavio je da æe se ministarstvo odreæi takse od 1.000 dinara na izdavanje novog paso¹a Srbije.

Tako æe svi graðani, koji u 2008. godini budu dobili novi paso¹, plaæati samo 1.600 dinara, ¹to su tro¹kovi njegove izrade, rekao je ministar Mirko Cvetkoviæ. Cvetkoviæ je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da je takva moguænost predviðena u predlogu zakona o republièkim administrativnim taksama, koji æe biti upuæen Skup¹tini Srbije na usvajanje po hitnom postupku.

Potpredsednik Vlade Srbije Bo¾idar Ðeliæ najavio je sredinom januara da æe izdavanje novih paso¹a poèeti u aprilu, kao i da æe oni imati osam stepena za¹tite od falsifikovanja i grb Srbije na koricama carsko crvene boje, a prve 204 putne isprave biæe izdate najzaslu¾nijim graðanima Srbije.

b92

tarantulica

Izdavanje paso¹a poèinje u aprilu?
Ok, odoh da vadim novi stari paso¹....  :ohman:

marer_86

#23
Quote from: tarantulica on 29-01-2008, 16:44:29
Izdavanje paso¹a poèinje u aprilu?
Ok, odoh da vadim novi stari paso¹....  :ohman:
raspitaj se da li postoji mogucnost da ti se produzi stari pasos za 6 meseci, jer je potpuno noturno da vadis "novi"

darusaz

#24
Нове информације о новом пасошу  :wink:



Posle 15 verzija, usagla¹avanja oko finesa - nijanse, nivoa za¹tite, ilustracije, Ministarstvo unutra¹njih poslova poslalo je Zavodu za izradu novèanica i kovanog novca konaènu verziju novog paso¹a!
Svaki detalj imao je vi¹e re¹enja, dok nije izabrano najbolje i napravljen nacrt za jednu od najmodernijih putnih isprava u Evropi. Do pre dve nedelje mislilo se da æe korice biti plave, a onda je definitivno odluèeno: izabrana je carska crvena boja. Prve isprave poèeæe da se izdaju od aprila, ali je, zbog kratkih rokova, malo verovatno da odmah bude spremna velika kolièina paso¹a.
U zavodu su spremni za ¹tampanje novog dokumenta. Èekaju da ma¹ine i repromaterijali stignu sa svih krajeva sveta. Korice iz Amerike, konac iz Francuske, hartija iz ©vajcarske, polikarbonat iz Nemaèke...
- Uèiniæemo sve ¹to mo¾emo da paso¹i na vreme budu od¹tampani - obeæava Ljubi¹a Vuletiæ, direktor Zavoda. - Njihova izrada je izuzetno slo¾ena i ceo æe se praviti na novim ma¹inama. Samo za najva¾niju, polikarbonatsku stranu imamo opremu, na kojoj veæ izraðujemo nove liène karte. Jo¹ ne postoji uzorak paso¹a, jer se probni primerci ne mogu ni napraviti dok ne stignu oprema i materijal. A tada æe poèeti i serijska proizvodnja. Sve je unikatno, pa ne mo¾e ni da se napravi na brzinu. Specijalno za na¹ paso¹, fabrika u Americi pravi korice odreðene nijanse i teksture. Isto je i sa ostalim delovima.
Po elementima za¹tite, obja¹njava na¹ sagovornik, novi paso¹ se najvi¹e razlikuje od starog. I zbog tih sedam nivoa za¹tite je meðu najmodernijima u Evropi. Na korici, æirilicom, zlatotiskom pi¹e: Republika Srbija i paso¹. Utisnut je i zlatni grb. I unutra¹nja strana korice ima grb, elemente vidljive samo pod UV zracima, specijalna vlakna... Prva i druga strana su polikarbonatske, poput kreditnih kartica. Na prvoj stranici srpskim, francuskim i engleskim jezikom napisano je: paso¹.
Druga stranica, sa svim liènim podacima vlasnika, najva¾nija je. Ima i najvi¹e nivoa za¹tite. Tu su fotografija, ime, prezime, mesto i datum roðenja, serijski broj i ostali podaci koje sadr¾i i sada¹nja isprava.
Novina je nevidljivi èip sa biometrijskim podacima vlasnika. Dok æe graðani Srbije, pri izradi novih liènih karata, moæi da biraju hoæe li da na dokumentu bude i èip sa biometrijskim podacima ili ne, na paso¹u je ovaj detalj obavezan. U dnu strane nalazi se ma¹inski èitljiva zona sa liènim podacima.
- Paso¹ na¹e zemlje do sada nije imao ma¹inski èitljivu zonu, ¹to je vlasnicima stvaralo mnogo problema na granicama. Carinici moraju da ukucaju sve podatke u sistem, dok paso¹e drugih zemalja samo „oèitaju“. Tako æemo i mi prolaziti sa novom ispravom - obja¹njava Vuletiæ. - Za¹tita ove stranice je najva¾nija. Ona ima kinegram, optièki varijabilne boje, u procesu laminacije unose se mat i sjajni elementi, napravljena je od vi¹e slojeva plastike... Podaci se urezuju laserom, ali ne na prvi, veæ na donje slojeve polikarbonata. To znaèi da bi neko, ako hoæe da izmeni podatke, morao da o¹teti povr¹inski sloj.I ostale stranice, predviðene za vize, imaju grb Srbije, sadr¾e i vodeni ¾ig, za¹titne niti i druge skrivene elemente, koji paso¹ èuvaju od falsifikovanja.
Ipak, iako vi¹estruko za¹tiæen, novi paso¹ mo¾e da bude meta falsifikatora.
- Nema dokumenta koji se ne mo¾e krivotvoriti - zakljuèuje direktor Zavoda.
- Pitanje je samo koliko æe kopija biti verna. A, kod ovako kvalitetnog poso¹a, verno kopiranje je gotovo neizvodljivo.
Dok se graðani preraèunavaju koliko im novca treba za sva nova dokumenta, u Zavodu za izradu novèanica tvrde da je cena paso¹a od 2.000 dinara preniska. Njima, ka¾e direktor Ljubi¹a Vuletiæ, jedva pokriva tro¹kove proizvodnje, MUP se odrekao svog dela za posao upisivanja podataka i izdavanja ovog dokumenta, a dr¾ava takse je 1.000 dinara.
Kada stignu nove ma¹ine i od¹tampa se dovoljno paso¹a dr¾ave Srbije, ZIN namerava da sklopi sliène poslove i sa drugim zemljama. Ne mogu, ka¾e direktor, da otkriju za koga æe da rade, ali u Topèideru æe se sigurno ¹tampati paso¹i jo¹ nekih zemalja.

Више информација ускоро...  :a

Идејно решење пасоша и личне карте Републике Црне Горе

Ево баш вечерас сам гледао сајт црногорске владе и налетим на нова документа.  :> @MODERATORI: Уколико мислите да заслужује посебну тему, ви овај пост исеците.  :wink:



 

пасош Републике Црне Горе



лична карта Републике Црне Горе

Једно је сигурно, а то је да ћирилица више није добродошла у Црној Гори. остаје да се види да ли ће припадницима "другијех народа" дозволити упис имена и презимена на њиховим матерњим језицима у л.к. и пасоше.  :*:

БЈР Македонија

Јесте мали офтопик од директне теме, али ево како су наше јужне комшије Македонци, решиле питање савремених путних исправа. Овакви пасоши треба да се већ увелико и издају (решење је усвојено током 2007. године):



Документа по најновијим стандардима, али и на албанском језику - Македонија

Остале републике СФРЈ

Од осталих бивших република биометријске пасоше је увела још само Словенија која је на то "натерана" чланством у ЕУ и Шенгенском Споразуму. Хрватска и БиХ и даље немају биометријске пасоше. БиХ је најавила нов пасош за 2009. годину, док у Хрватској таквих најава још увек нема.

tarantulica

Za novi-stari paso¹ se plaæaju takse 910 dinara.
Pored toga, potrebno je prilo¾iti stari-stari paso¹ i uverenje o dr¾avljanstvu na uvid (ne mora da bude mlaðe od 6 meseci  :>)
I èeka se nedelju dana...

:wink:

Vampire 666

Koliko se secam ,ministar Cvetkovic je rekao da se drzava odrice tih taksi...

tarantulica

Quote from: Vampire 666 on 11-02-2008, 09:50:03
Koliko se secam ,ministar Cvetkovic je rekao da se drzava odrice tih taksi...

Za nove ili stare paso¹e?

Vampire 666


tarantulica

Quote from: darusaz on 10-02-2008, 23:14:06
Dok se graðani preraèunavaju koliko im novca treba za sva nova dokumenta, u Zavodu za izradu novèanica tvrde da je cena paso¹a od 2.000 dinara preniska. Njima, ka¾e direktor Ljubi¹a Vuletiæ, jedva pokriva tro¹kove proizvodnje, MUP se odrekao svog dela za posao upisivanja podataka i izdavanja ovog dokumenta, a dr¾ava takse je 1.000 dinara.

Na ovo misli¹?

Nadam se da neæe zaboraviti ovo, dok krenu da ih izdaju...  :wink: