[Novo]-Ispitna pitanja

Started by mandm, 04-08-2007, 17:08:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

benefit

Hvala, Maslacak :cvet

Imam vecinu toga po predavanjima, samo je kod mene ova podela nesto drugacije uradjena, iskombinovacu sa ovim predavanjem koje si okacila, pa ce valjda nesto ispasti od toga!

Poz!!!

Gocca

A sta sa 227. pitanjem (Zahtevi za cuvanje supst. za farm. upotrebu i lekova u uslovima apoteke)? Odgovor "iz zivota" ili postoji neka folija sa predavanja?

Maslacak

#122
ne postoji folija.
za sve ¹to je predavala prof. Ðuriæ ne postoje folije - to jest nije ih davala, jer se uèi iz knjige. A to koliko vidim u knjizi nema.
Znaèi - iz ¾ivota :K

Ono ¹to bih ti ja preporuèila (a i sebi :>) je da pogleda¹ na poèetku u knjizi farmakognozije... imaju tamo uslovi skladi¹tenja biljnih preparata... police odignute od poda, ventilacija, bez vlage... verovatno va¾i isto :K Mislim..èisto da otprilike zna¹ o èemu da prièa¹...  :roll:

Mene zanima u kojim propisima uop¹te postoje ti "zahtevi"...èim tako pi¹e, znaèi da se to negde zahteva... ne verujem da je farmakopeja...verovatno postoje neki pravilnici... ko bi to znao  :hmm

Gocca

verovatno je u pitanju Dobra apotekarska praksa...
:bokmal:

Maslacak

Odlièno, ko to ima, da èujem, o'ma da skenira? :K
:trfr:

...¹alim se...  :K

mislim stvaarno, pitanje je :roll:

Bred

verovatno ima u organizaciji :>

benefit

Pitanje 17 Da to nije slucajno izrada kapi za nos sa targezinom? Posipanje po povrsini itd. Meni u praktikuma pored tog Rp stoji dopisano velika Mr...

Gocca

Nemam pojma...
Ja se nadam da ce oni da upute na Targ., ako je to u pitanju.
Ali, hvala za info!  :wave:

Bred


Kamicak

Ljudi da li ima neko predstavu o tome sta treba odgovoriti na pitanje "peroralni preparati sa modifik.oslobadjanjem tipa matriksa"?U predavanju se pominju membranski sistemi,kao i visecesticni,a za matriksne jedino mogu da kazem da je lek. supstanca rastvorena ili suspendovana u matriksu,za razliku od visecesticnih gde imamo jezgro sa lek. supstancom plus polimerni omotac  :wall:
ufff

Bred

ne, spominju se i matrixni sistemi  :wink:

BK

Zasto infuzije za peritonealnu dijalizu ne sadrze kalijum?

Maslacak

Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Peritoneal_dialysis

"In medicine, peritoneal dialysis is a method for removing waste such as urea and potassium from the blood, as well as excess fluid, when the kidneys are incapable of this (i.e. in renal failure). It is a form of renal dialysis, and is thus a renal replacement therapy."

Slabo se razumem u bubre¾na oboljenja, ali koliko znam, hiperkalemija je jedan od osnovnih problema do kojih dolazi kad bubrezi "otka¾u"...gomila se kalijum u organizmu ¹to dovodi do gomile drugih problema...ako je kalijum ono èega treba da se re¹i¹ sigurno da ga neæe¹ dodatno ubacivati :K

Gocca

Da li neko ima ispisane zahteve za emulzije za spoljasnju i per os primenu :`? To je pit.55.

Maslacak

Neko je postavio pitanje 237. kao problem...

Nalazi se u knjizi prof. Ðuriæ na strani 296. Sigurno i sami vidite podnaslov: Plastièni kontejneri za vodene rastvore za intravensku infuziju. Tu ima par reèenica, a onda sledi novi podnaslov Plastièni kontejneri i zatvaraèi. E, taj podnaslov je gre¹ka, uop¹te ne treba da stoji tu. Tekst koji sledi iza njega je zapravo nastavak opisa kontejnera za i.v. infuzije - provereno u farmakopeji :)

Znaèi, odgovor na pitanje 237 bi bio tekst od datog podnaslova, pa do Sterilnih ¹priceva za jednokratnu upotrebu.
E sad, to je zapravo samo prepisana monografija iz farmakopeje, no dobro...ne vidim da mi tu jo¹ ne¹to mo¾emo reæi.