[Novo]-Ispitna pitanja

Started by mandm, 04-08-2007, 17:08:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

vanja1

mnogo vam hvala,sad ste me bacile u razmisljanje jer naravno da sam isla na vezbe ali pojma nemam gde je praktikum .
Sve u svemu mnogo ste super i zao mi je sto se nisam ranije ukljucila. :~ :ljubav:

Gocca

Pitaj sta god te zanima. Mislim da se na svako pitanje nadje kakav-takav odgovor.  :wink:

Maslacak

ovo kakav-takav je najbolji opis :K

milenica

da li neko ima predavanja za pitanja 122-128.hitno!

Maslacak

Na strani 7 u ovoj temi ima¹ dobar deo toga. Na ¾alost, ne postoji ba¹ kompletno objedinjeno predavanje, tako da treba proèaèkati malo odatle, a malo iz terapijskih sistema.

©to se tièe matriksa, to je nastavak tog predavanja. Ja ga na ¾alost, sad ne mogu slikati i postaviti jer foto aparat nije kod mene, i neæe biti naredna 2 dana. Tako da ako ima neko drugi, bilo bi fino :>

vanja1

slatke moje, imam jos jedno pitanje za vas a to su lipozomi.Ipak sam ja malkice starija pa ni to nemam.ne znam tacno
kako je formulisano pitanje ali sve jedno ako neko zna neka baci na forum. unapred zahvalna :cvet

AquArius

Nadam se da cu ti bar malo pomoci,
jer ja sam teh polozila pre ihaaaj,
pa su mi skripte na sve strane, samo kod mene nisu  :happy:

Evo texta (jedan od) koji sam pronasla,
boldovano sam ja prevodila,
ako ima nedoumica, tu smo.

:happy:

Mini uvod:

Nanodisperzni sistemi kao nosaèi lekovitih supstanci

Nanotehnologije nalaze sve veæu primenu u formulisanju savremenih nosaèa lekovitih supstanci (tj. nanoemulzija, liposoma, nanoèestica, nanosuspenzija, micela, rastvorljivih konjugata lekovita supstanca-polimer, disperzija teènih kristala). Razvojem nanodisperznih sistema postignut je znaèajan napredak u farmakoterapiji: zadovoljavajuæa stabilnost, veæa selektivnost, manja toksiènost, odgovarajuæi farmakokinetièki profil inkorporirane lekovite supstance. Za formulisanje ovih sistema kao osnovni ekscipijensi koriste se lipidi ili polimeri. Postoje brojne metode za izradu i prouèavanje karakteristika nosaèa za lekovite supstance èije su velièine u nano opsegu. Nanoemulzije i liposomi su prvi dobijem nanodisperzni sistemi, i kao nosaèi lekovitih supstanci inkorporirani su u odreðeni broj farmaceutskih preparata. Razvoj nanoèestica, kao koloidnih nosaèa novije generacije, obezbeðuje bolju za¹titu inkorporiranih supstanci, otvara moguænost za kontrolisano oslobaðanje i ciljnu isporuku lekovitih supstanci (èak i u mozak). Brojna ispitivanja ukazuju da se u buduænosti mo¾e oèekivati sve veæi broj preparata baziranih na nanodisperznim sistemima kao nosaèima biotehnolo¹kih lekovitih supstanci (eng. biotech drugs), kao ¹to su proteini, peptidi, oligonukleotidi, DNK.

Izvor (http://www.scindeks.nbs.bg.ac.yu/clanak.php?issn=0004-1963&je=sr&godina=2005&broj=3&prv=1&zad=5&id=0004-19630503237S)

Lipozomi su ti drug delivery sistemi.

Liposomes

(http://img292.nono9.us/my.php?image=liposome800nw5.jpg)

Aqueous compartments enclosed by lipid bilayer membranes; liposomes are also known as lipid vesicles. Phospholipid molecules consist of an elongated nonpolar (hydrophobic) structure with a polar (hydrophilic) structure at one end. When dispersed in water, they spontaneously form bilayer membranes, also called lamellae, which are composed of two monolayer layer sheets of lipid molecules with their nonpolar (hydrophobic) surfaces facing each other and their polar (hydrophilic) surfaces facing the aqueous medium. The membranes enclose a portion of the aqueous phase much like the cell membrane which encloses the cell; in fact, the bilayer membrane is essentially a cell membrane without its protein components.

Vodeni odeljak (jezgro) zatvoren u lipidnu, dvoslojnu membranu; poznati su takodje i kao lipidne cestice. Fosfolipidni molekul se sastoji iz dugacke nepolarne (hidrofobne) strukture sa polarnim (hidrofilnim) delom (glavom) na jednom kraju. Kada se disperguju u vodi, spontano formiraju dvoslojnu membranu, koja se takodje naziva lamela, koju cine dva sloja orijentisana tako da su nepolarni delovi okrenuti jedan ka drugom, a polarne glave ka vodenoj sredini. Membrana ogradjuje, odvaja deo vodene sredine - ova organizacija je slicna celijskoj membrani; u sustini, dvostruka membrana je gradjena kao celijska, osim sto ne sadrzi proteine u stukturi.

Liposomes are often used to study the characteristics of the lipid bilayer. Properties of liposomes have been characterized by a variety of techniques: molecular organization by x-ray diffraction, nuclear magnetic resonance, electron paramagnetic resonance, and Raman spectroscopy; melting behavior (that is, crystal to liquid-crystal transition) by calorimetry; net electric surface charge by microelectrophoresis; size by light scattering and electron microscopy. See also Lipid.

Lipozomi se cesto koriste za istrazivanje osobina lipidnog dvosloja. Karakteristike lipozoma se ispituju razlicitim tehnikama: molekularna organizacija uz pomoc difrakcije x-zraka, nuklearnom magnetnom rezonancom (NMR), elektronskom paramagnetnom rezonancom i Raman spektroskopijom; kalorimetrijom, .. (dalje nije ni bitno, jer te niko ne pita ovo  :>)

Liposomes have numerous uses as biochemical and biophysical tools: (1) as vehicles for the delivery of both water- and of oil-soluble materials to the cell; (2) as immunological adjuvants; (3) as substrates for the study of membrane properties such as rotational or translational diffusion in the plane of the membrane; and (4) as intermediates in the construction of bilayers large enough for the study of electrical properties of membranes.

Lipozomi imaju brojne upotrebe zbog biohemijskih i biofizickih karakteristika (rekli smo - lice na celiju ali bez proteina u membrani i bez organela i cito skeleta ..  :K):
(1) kao cestica za dopremanje/dostavljanje i u vodi i u lipidima rastvornih supstanci
(2) kao imunoloski adjuvans
(3) kao supstrat za proucavanje osobina membrane (kao sto su rotaciona i tranlatorna difuzija na nivou membrane)
(4) kao intermedijer u stvaranju dovoljno velikih dvosloja da se izucavaju elektricne osobine membrana.

Izvor (http://www.answers.com/topic/liposome?cat=health)

U skriptama je verovatno drugacije napisano,
(ali bas imam zelju da pomognem  :cvet)
verovatno pise vise o tome kako se u vodenom sloju
stavljaju u vodi rastvorene supstance,
a u lipidnom - u lipidima rastvorne.
(mada imamo tu i pricicu o emulzijama ..)
Logicno.

Ali ako se nalaze supstance rastvorene u jezgru (dakle u vodi),
treba im vise vremena za oslobadjanje (kroz lipide),
pa tek onda ponovo ulaze u vodenu sredinu; ..

Ovo sve utice na brzinu oslobadjanja supstance iz farmaceutskog oblika.

Evo jos malo .. (mada jeste primena u kozmetici).

©ta su to bio lipozomi ?

Najkrace receno, bio lipozomi su mikro transporteri sa jedinstvenom sposobnoscu da udju u celiju noseci u svojoj unutrasnjosti aktivni sastojak ili lek.

Neverovatan uèinak biokozmetièkih preparata mo¾emo pripisati fantastiènim bio lipozomima. Bioaktivne supstance, neophodne za oèuvanje zdravlja ko¾e su odavno poznate, Vocne kiseline, hitin, koenzim Q10, bio hijaluronska kiselina, vitamini A, D, E, F i mnoge druge. Ali je tek otkriæe bio lipozoma omoguæilo da one dopru do najdubljih slojeva ko¾e i uðu u æeliju, ¹to je osnovni preduslov za njihovo maksimalno dejstvo i efekte. Bio lipozomi su male èestice, nevidljive golim okom, koje se spontano stvaraju u ¾ivim organizmima. Izgraðene su od istih materija od kojih su izgraðene i biolo¹ke membrane, opne svih na¹ih æelija, a to su uglavnom, fosfolipidi. Zahvaljujuæi takvom sastavu bio lipozomi nesmetano prolaze kroz membranu i unose u æeliju materije od vitalnog znaèaja za zdravlje æelije proteine, vitamine, vodu i druge sastojke koji ¹tite, hrane i revitalizuju ko¾u. Tako se posti¾u neuporedivo bolji efekti nego kad se tim istim sastojcima na ko¾u deluje direktno bez bio lipozoma. Osim toga, za svaku kozmetiku, sa ekolo¹kog stanovi¹ta, su veoma va¾ni priroda i poreklo kori¹æenog materijala, netoksiènost prema tkivima, lakoæa primene i biorazgradivost tj. sposobnost potpune razgradnje koja neæe æeliju dodatno opteretiti ¹tetnim produktima njenog raspada.

Na sva ova pitanja bio lipozomi su dali pozitivan odgovor. Sirovine za proizvodnju bio lipozoma se izoluju iz lecitina soje, stalno obnovljivog i prirodnog izvora, pa zato ne poseduju nikakvu toksiènost i ne samo da se potpuno razgrade, veæ se i ugrade u æeliju, dajuæi tako biomedicinsku dimenziju ovoj vrsti kozmetike. S druge strane, zbog svoje graðe, bio lipozomimi se mogu u organizam uneti materije za koje se unapred zna da bi bile uni¹tene kada bi bile plasirane klasièno, direktno na ko¾u. Najveæa prepreka dospevanju raznih supstanci u dublje slojeve ko¾e je epidermis (poko¾ica). Njegov prvi sloj, Stratum corneum, koji je potpuno oro¾ao jer se sastoji od izumrlih æelija koje se odbacuju lju¹æenjem ko¾e. Ovaj sloj je izgraðen prema modelu cigli i maltera i tako je èvrst da ne mo¾e da propusti ni vodu ni druge hranljive i za¹titne materije neophodne ko¾i za njeno zdravlje i lep izgled. bio lipozomi imaju sposobnost da proðu kroz ovaj sloj i dopru do najdubljih slojeva ko¾e, dirktno u zive celije u kojima se ustvari, i odvijaju najznaèajniji ¾ivotni procesi za njeno zdravlje, i u njih unesu hranljive i regenerativne materije koje æe pomoæi ishranu i regeneraciju ko¾e. Bez bio lipozoma i njihove jedinstvene sposobnosti da prodju kroz celijsku membranu, nije moguce u celiju uneti aktivne sastojke.

Kako funkcioni¹u bio lipozomi ?

Bio lipozomi se vezuju za keratin iz oro¾nalog sloja, obrazujuæi tanak i suptilan film. Ovaj film smanjuje gubitak vode iz povr¹inskog sloja ko¾e i vezuje vlagu iz atmosfere zahvaljujuæi tzv. humektantima - ovla¾ivaèima. Tako hidratisani roznati sloj sada postaje propustljiv za vodu i ko¾a ponovo dobija sve¾ i mladalaèki izgled. Hidratacija ko¾e posti¾e se pola sata posle nano¹enja kreme i prisutna je èitav dan u ko¾i, jer bio lipozomi i keratin stvaraju kompaktnu organsku strukturu koja se ne mo¾e sprati sa povr¹ine ko¾e ni vodom, ni sapunom.
U drugoj fazi bio lipozomi sa svojim bioaktivnim komponentama dopiru do dubljih slojeva ko¾e. Na taj naèin najdragocenije materije, predhodno umetnute u bio - lipozome, dospevaju u unutra¹njost æelije: razni prirodni antibiotici koji ¹tite ko¾u od bakterija, gljivica i virusa, proteini koji je ishranjuju, bioregeneratori koji obnavljaju njen izgled i strukturu i druge materije koje obnavljaju i ishranjuju ko¾u. Jedinstvenost bio - lipozoma je u tome ¹to, za razliku od ve¹taèkih kozmetièkih primesa koje zagaðuju æeliju, bio lipozomi ne samo da je ne zagaðuju nego se njihovi sastojci ugraðuju u opne ko¾nih æelija i obnavljaju ih tako da im se produ¾ava biolo¹ka mladost i ¾ivotni vek. Naime, esencijalne masne kiseline neophodne za normalan metabolizam æelija, na prvom mestu linolna kiselina, koje ulaze u sastav bio lipozoma, ugraðuju se i u opne æelija ko¾e, koje su takoðe izgraðene od ovih masnih kiselina, èime se poveæava elastiènost i sposobnost razmene materija izmeðu ko¾e i spolja¹ne sredine, tj. propustljivost ko¾e. Linolna kiselina smanjuje transepidermalni gubitak vlage, reguli¹e funkciju lojnih ¾lezda i poveæava respiratornu aktivnost ko¾e. Izvor linolne kiseline je lecitin soje u kome je ima preko 65% Danas se kvalitetna i delotvorna kozmetika ne mo¾e ni zamisliti bez bio lipozoma i njihove superiorne efikasnosti.

Izvor (http://www.prirodnakozmetika.com/lipozomi.html)

jecapereca

Da li bi neko mogao da iskuca karakteristike praskova za inhalaciju posto se to kod mene na papiru jako slabo vidi?
Unapred vam puno hvala  :cvet

Maslacak

Karakteristike pra¹kova za inhalaciju

1. Jednostavna i prilagodljiva upotreba
2. Pra¹ak za¹tiæen od spolja¹njeg uticaja, moguænost upotrebe u razlièitim klimatskim uslovima kao i za¹tita od vla¾nog izdisajnog vazduha
3. Minimalni van-pluæni gubitak leka sa niskom depozicijom u orofaringealnom delu, malo zaostajanje leka u aparatu, i mali gubitak pri izdisaju
4. Oznaèen broj osloboðenih/preostalih doza

jel' samo to? :happy:

Aqua... hvala ti ¹to me zameni malo :) Stvarno imam sve manje vremena za ovo  :ohwell:

Anyway, iskucaæu kad stignem, ili æu slikati (kad mi stigne aparat) lipozome i iz skripti, koliko se seæam, èini mi se da ima manje nego ovo ¹to si ti prona¹la :wink:

jecapereca

Maslacak tnx.Sta bi ja bez tebe veceras  :wink:
Prednosti praskova za inhal. nad aerosolima? Da li neko ima nesto o tome?Ovo pitanje je prof Djuric postavila na ispitu (ali niko nije dao odgovor)

Maslacak

Ima i to odmah u nastavku, zato sam i pitala treba li jo¹ ne¹to, nekako mi je logièan sled...  :wink:

Prednosti
1. Ne sadr¾e potisne gasove; od ostalih ekscipicijenasa samo laktoza
2. Aktiviraju se udahom; izbegava se nekoordinacija na relaciji raspr¹ivanje/inhaliranje
3. Nije neophodno zadr¾avanje daha nakon inhaliranja doze leka; posebno pogodno za primenu kod dece

Nedostaci
1. Smanjen kapacitet udaha
2. Zadr¾avanje èestica leka na zidovima grkljana, izra¾ena moguænost kandidijaze kod terapije kortikosteroidima (ispiranje usta posle inhaliranja kortikosteroida)

jecapereca

Hvala ti jos jednom.Ne znam samo kako ja nemam taj deo

Maslacak

Nemam pojma, ja uèim iz neèeg ¹to mi je dao drug koji je ove godine i¹ao na predavanja, a to su najvi¹e slajdovi, Power Point prezentacije...valjda je to ne¹to novije pa zato. Inaèe nije ba¹ ni sjajno tako uèiti, jer je ¹tampano 6 slajdova po strani, sve neke ¹eme i teze, a slova su negde ba¹ siæu¹na :K A i falilo mi je dooosta toga, pa sam morala stalno ne¹to da dopunjujem...tako da doðosmo svi na isto. Anyway, ako nekome ne¹to fali, a ja to imam, trudim se da ispi¹em ovde, samo morate da pitate ako mislite da vam ne¹to nedostaje :cvet

vanja1

slatke moje pa vi ste pr(pi ar)tehnologije.Svaka cast na svim informacijama.Lepe i pametne.cmok :pljes: :~ :cvet