[Novo]-Ispitna pitanja

Started by mandm, 04-08-2007, 17:08:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Maslacak

ispitivanje je poèelo juèe...
svaki dan od 8. do 11.10. od 9h.

ovde ima¹ kad koja profesorka ispituje
http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,9601.0.html
:happy:

milenica

 maslacak thanks a lot..Ali ima novog rasporeda ovo mislim da je sa pocetka meseca nesto su promenili

mare

#197
Sutra pita prof. Djuric, a u cetvrtak prof. Vuleta, od 9h. Prof.Vuleta pita i 18. i 19., a prof. Djuric i 22. oktobra. Jedino za njih znam.

Maslacak

ne znam ¹ta su promenili, ja odgovaram u èetvrtak, 11og kod Miliæke od 9h.

estela


    Da li neko mozda ima predavanja za pitanja od 114 do 117,vrste oblozenih tableta,uredjaji za izradu,film tablete.....ja imam neka stara predavanja koja su nepotpuna,pa ako neko moze da mi pomogne.... :help:.
    Hvala unapred!

Maslacak

postaviæu ono ¹to imam, ali za koji dan (ako u meðuvremenu ne odreaguje niko drugi), sad se nema vremena nikako :K

estela


   Ok...hvala ti puno Maslacak...znacilo bi mi!!!!Radicu malo iz ovog sto imam,ali mi dosta fali!
  Ja imam ispit 22.10 kod prof Djuric,tako da imam vremena da to prikupim.
   Hvala ti  :cvet

Gocca

Estela, ako te ne mrzi i ako si voljna da potrosis koji dinara za dobru stvar, najtoplije ti preporucujem (kao i ostalima) da svratis u skriptarnicu i kupis knjigu "Tablete" koju je napisala M. Jovanovic! Tamo imas o svemu tome, a napisano je fantasticno.
Pozdrav i srecno!

ikaira

posle duzeg odsustva,treba da pocnem spremati usmeni iz tehn.imam neka predavanja iz 2002.god plus biofarmacija i praktikumi.E sad nisam nesto odusevljen ovim predavanjima,slabije se i vidi kopija,ali osnovno sto me zanima da nisu ona stara,ili se mogu koristiti?I da li u kopirnici ili negde ima da se kupi neka novija i kvalitetnija kopija? Hvala unapred

Maslacak

ikaira, ne znam zaista ¹ta da ti ka¾em.
verovatno jeste dovoljno za neke stvari, ali za neke druge opet sigurno nije.
postoji knjiga profesorke Ðuriæ koja pokriva samo deo gradiva, a ostalo, kao ¹to sam veæ napisala, su slajdovi, prezentacije sa predavanja... koliko ja znam, to nema nigde da se kupi. mislim da ima ovde ljudi koji uèe i iz tih starih predavanja, pa dopunjuju ono ¹to im fali, ovim ¹to mi ovde postavljamo..mo¾da bi oni trebalo da ti ka¾u da lli ti je to dovoljno :)

evo sve ¹to imam o oblaganju tableta, za estelu :happy:

(http://img154.imagevenue.com/img.php?image=23121_oblaganje1_122_1170lo.jpg)  (http://img157.imagevenue.com/img.php?image=23127_oblaganje2_122_720lo.jpg)  (http://img132.imagevenue.com/img.php?image=23133_oblaganje3_122_491lo.jpg)


e sad, jedno upozorenje oko pitanja 17 - Izrada rastvora sa supstancama velike relativne molekulske mase za spolja¹nju primenu.
imali smo puno dilema oko ovog, a danas sam slu¹ala devojku koja je imala ovo pitanje, odgovarala je kod profesorke Jele Miliæ.
obavezno otiðite na konsultacije oko ovog pitanja!
ne znam da li i druge profesorke toliko i tako to pitaju, ali ovo je bilo stra¹no. dakle, devojka je prvo kao primer navela targezin i opisala kako se izraðuje. i to je bilo ok. zatim je pitanje bilo, ¹ta jo¹. devojka je rekla da èesto rastvaramo razne polimere koji su velike relativne molekulske mase. pa navela, derivate celuloze, karbomere, PEG, alginate...sve te redom stvarèice. i to je bilo ok, i logièno. a onda je krenulo muèenje. da ne gnjavim sad sa tim kako je to taèno izgledalo i koja je sve potpitanja redom profesorka postavljala, su¹tina je:

- prvo za derivate celuloze, a posle i za sve ostale, tra¾ila je sve uslove pod kojima se mogu rastvarati. znaèi, treba da se ka¾e da mogu u hladnoj, neki u toploj vodi, neki uz zagrevanje, nekima se pode¹ava pH, da je va¾na brzina me¹anja... ja ne znam ¹ta tu mo¾e vi¹e, devojka je otprilike to i nabrojala, ali nije bilo dovoljno i profesorka je bila vrlo nezadovoljna. u fazonu: samo to znate? to je jako lo¹e.

- tra¾ila je da se ka¾e u kojim to propisima mi nalazimo naèine i uslove pod kojima rastvaramo koji polimer. pitala je i gde smo mi to sve na ve¾bama gledali. devojka je nabrojala i farmakopeje (na¹u, britansku, bla bla), i extra Ph, recepturni priruènik...kao i specifikacije proizvoðaèa... jeste, sve to mo¾e, ali profesorka opet nije bila zadovoljna jer u tim propisima, iako ima pone¹to, generalno nema dovoljno o pomoænim materijama... elem, ja ne znam ¹ta bih na to rekla, a mislim da ni drugi studenti koji su to slu¹ali ne bi... na kraju je profesorka samo rekla da su to neki "neoficinalni" propisi koji se koriste...da li je to bio odgovor na to pitanje, ili je i ne¹to drugo oèekivala, ne znam.

sve u svemu, profesorka zamalo da obori devojku na tom pitanju (sreæa, nije, polo¾ila je devojka :)), bilo je vrlo nezadovoljna i razoèarana ¹to ona "samo to zna"...zaista nemam pojma ¹ta je oèekivala, a mislim i da niko drugi ne bi mnogo bolje to odgovorio, samo bi eventualno malo br¾e i sigurnije nabrojao ove stvari koje je devojka rekla, ali uz prilièno mrcvarenje.

ma haos :K

Bred

veoma sam iznenadjen ovim sto sam procitao. neprijatno :face:

besno pile

bitna stvar:nemojte da radite ISKLJUCIVO po ispitnim pitanjima!

u septembru sam imala pitanje koje se ne nalazi na tom spisku.
glasilo je : emulgatori za i.v. emulzije i hidrofobne kremove

naravno,nije to nesto sasvim novo i drugacije za sta nikad nismo culi, ali se TAKVO pitanje ne nalazi na spisku


Bred

e pa i to nije korektno!  :F

Maslacak

Stvar je u tome, Bred, ¹to Jela Miliæ inaèe tako pita. Zaista voli da èuje sve detalje, i te¹ko se iz nekog pitanja mo¾e¹ izvuæi na brzinu. Mene je ba¹ iznenadilo ¹ta me je sve pitala oko sredstava za vezivanje... i ne¹to oko ispitivanja ambala¾e na èemu je insistirala...

Ali to je sve manje vi¹e ok, jer sve smo radili, problem je ¹to kad kod takve profesorke naiðe ovakvo jedno nezgodno pitanje, o èemu nemamo ba¹ mnogo u literaturi (a i ono ¹to imamo, pomalo preskaèemo...pa ko je za sve derivate celuloze, uèio sve podatke?)... a ona, da li zato ¹to ne zna da to kod nas ni ne pi¹e, da na tome niko nije insistirao, ili prosto jer oèekuje da student SVE zna... ne pravi kompromis jer je pitanje ovakvo ili onakvo. I ja sam bila neprijatno iznenaðena. Bilo mi je DRAGO ¹to nisam dobila to pitanje :>

Da ne bude zabune, studentkinja koja je odgovarala, ni na prethodnom pitanju nije posebno zablistala, a zaista je jako polako prièala, i profesorka joj je ponekad èupala reèi klje¹tima... Ali opet, ono ¹to je mene zgranulo je ¹to je NA KRAJU zaista izgovorila sve ¹to je meni moglo pasti na pamet...a da to nije ni pribli¾no dovoljno. Zato ka¾em - obavezno konsultacije, da vidite ¹ta one taèno ¾ele da se tu ka¾e.

:hm
A taman sam pomislila - vidi kako su fini, sva pitanja su zaista sa spiska :K
Ma da, iako nije ni¹ta novo, ni mnogo te¹ko, opet je nekako nekorektno - ako je spisak, spisak je!

Bred

taj rad. pa sta te je sve pitala u sredstvima za vezivanje?