Internet sve veæi poligon kriminala

Started by Bred, 11-08-2007, 23:17:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: CDC/IB |


Banke i njihovi klijenti koji kupuju preko interneta postali su ¾rtve specifiènog vida kriminala. Komisija za nauku i tehnologiju u vladi Velike Britanije optu¾uje ministre, internet provajdere i proizvoðaèe softverskih programa da ne vode dovoljno raèuna o bezbednosti razmene podataka preko interneta.
Ova komisija upozorava da je internet postao svojevrstan „poligon za kriminalce“. Ona, takoðe, napada vladu ¹to insistira na tome da se prevare putem interneta prijavljuju bankama, umesto policiji. Komisija takoðe otkriva èinjenicu da se na hiljade podataka vezanih za kreditne kartice, zajedno sa ¹iframa, adresama, datumima roðenja i ostalim podacima o vlasnicima kartica - mogu kupiti za manje od jedne funte.
Bankarske internet usluge dostigle su gubitak od 33,5 miliona funti svake godine. Izve¹taj Komisije upozorava da u odgovorne za „elektronski kriminal“ sada spadaju i organizovane grupe, obièno sme¹tene u Istoènoj Evropi, èije su prevare vrlo sofisticirane.
Komisija ka¾e da bi softverske kompanije trebalo da budu prinuðene da plate nadoknadu svojim klijentima koji postanu ¾rtve elektronskog kriminala, zato ¹to nisu uspeli da bolje za¹tite svoje programe i da bi banke trebalo da budu zakonski odgovorne za gubitak prilikom transakcija preko interneta.
Lord Broers, predsedavajuæi u Komisiji, ka¾e: „Èini se da internet sve vi¹e postaje neka vrsta ‘divljeg zapada’ van zakona. Ne mo¾emo da oèekujemo od pojedinaca da preuzmu odgovornost za svoju vlastitu bezbednost. Njih æe lo¹i momci uvek uspeti da nadmudre“.

blic