Diskovi za uèenje nisu dobri

Started by Bred, 11-08-2007, 23:46:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Bred

Edukacijski DVD-i, namenjeni deci do dve godine, mogu da imaju suprotan efekt i da uspore uèenje kod dece.

Taènije, deca mlaða od dve godine koja gledaju takve programe znaju manje reèi nego ona koja ih ne gledaju, pokazala su najnovija amerièka istra¾ivanja.
Poslednjih godina, takvi diskovi namenjeni uèenju slova, boja ili reèi su u porastu, posebno u Americi. Mnogi roditelji veruju da æe njihova deca, kojoj veæ od osam meseci pu¹taju diskove za uèenje, bolje da pamte. Pri tom su zanemarili savete pedijatara da deca mlaða od dve godine ne bi trebalo da gledaju televiziju.
Nauènici iz Sijetla ispitali su 500 porodica koje imaju decu mlaðu od 16 meseci. Ispitivali su roditelje da li razumeju njihova deca reèi kao ¹to su ‘kamion’ i ‘kolaè’, a na listi su imali èak 90 reèi. Zanimalo ih je i koliko roditelji provode vremena èitajuci svojoj deci, te kakve im TV programe pu¹taju.
Deca mlaða od dve godine koja su svakog dana gledala televiziju razumeju ¹est do osam reèi manje nego deca koja nisu gledala diskove za uèenje namenjene deci.
- Mala deca mogu da zadr¾e pa¾nju i budnost samo nekoliko sati dnevno - rekao je Endrju Meltkof koji je takoðe uèestvovao u istra¾ivanju. Objasnio je da deca koja gledaju televiziju ne dobijaju isto iskustvo koje bi dobili u ¾ivoj komunikaciji sa starijima.

b92