ako je kurare koriscen kao otrov u juznoj americi ,sta je korisceno u evropi

Started by anamail, 13-08-2007, 15:35:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Adonis_Vernalis

Digitalis lanata. Dakle, prica o kardiotonicnim heterozidima.

zoe

:hmm

А ја сам се могла опкладити да се ради о аконитину из кртоле једића...

Adonis_Vernalis

Akonitin bi se mogao apsorbovati iz GIT unosenjem mesa ulovljene zivotinje. Kurare se ne apsorbuje iz GIT, pa se meso moze jesti. Lanatozidi takodje.

Pored toga, akonitin je estarski alkaloid, te je nestabilan i lako se razlaze dajuci manje aktivna jedinjenja. Lanatozidi nisu.

Recimo, da sam u poziciji da lovim lukom i strelom krupnu divljac, pre bih zamocio vrh strele u ekstrakt digitalis lanata, nego aconitum pentheri.

zoe

:) Страва!

И мене је код аконитина збуњивала могућност ресорпције (јер азот није кватернизован), али сам се ослонила на оно што пише у уџбенику где стоји да су наши преци користили једић за справљање отрова за стреле. Али можда то није био ловац хранитељ, већ само човек који се бранио од напада дивљих звери. :)

shmizla

Adonis_Vernalis

Cujte, moram da priznam da sad vi mene zbunjujete.

Vi dobro znate da je aktuelni sistem sa 10 kratkih pitanja smislila i u delo sprovela profesorka Nada. Samim tim, ona je autor svih pitanja, a ja sam ih prihvatio kako bih ispitivao po istom sistemu i na slican nacin, pre vise od godinu dana. Drugim recima, moracu da je pitam sta je zelela da od studenta cuje kada bi mu postavila to pitanje.

U praksi, ja se zadovoljavam i jednim i drugim odgovorom. Akonitin, ako tako pise u knjizi, a lanatozidi, ako razmisljate svojom glavom, a pritome se ne izvlacite i ne improvizujete.

mazabozovic

I ja bih na kraju volela da znam da li je digitalis ili akonitin u pitanju. To pitanje me strasno zbunjuje kao i jos par tome slicnih...

Adonis_Vernalis

philoserbiana

prof.Silvana je rekla da ako bi morala da bira izmedju digitalisa i strofantusa izabrala bi strofantus...on se bas nikako ne resorbuje iz git-a  :cvet

tixy

Pa da,pasta od strofantusa usmrti zivotinju vrlo brzo tako da ne stigne preci ni 100m,tako procitah negde...  :wink: