Èeste bolesti organa za varenje

Started by Bred, 17-08-2007, 22:17:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- Bolesti organa za varenje po uèestalosti na drugom mestu u Srbiji, iza bolesti srca i krvnih sudova.


Svaki ¹esti stanovnik Srbije ima goru¹icu, oko 15 odsto njih dobije, makar jednom u ¾ivotu, èir na ¾elucu ili dvanaestopalaènom crevu, a sve je vi¹e i onih s èirom na jednjaku. Posebno su u porastu maligna oboljenja. Mu¹karci obolevaju dva puta èe¹æe, ali su ¾ene koje pu¹e jednako ugro¾ene.

Draginja Sovilj je imala èir na ¾elucu, odnosno o¹teæenje jednjaka, ¾eluca i dvanaestopalaènog creva. "Tegobe su se javile pre dvadesetak godina, u vidu pojaèane goru¹ice, nadimanja, bolova u stomaku. To je pratila malaksalost", rekla je ona.

Meðu obolelima je sve vi¹e mladih koji se najèe¹æe javljaju zbog imunolo¹kih upala tankog i debelog creva, èira na dvanaestopalaènom crevu, a kod onih starijih od 40 godina sve je vi¹e kamena u ¾uènoj kesi.

Predrag Dugaliæ, ©ef jedinice za endoskopiju u Zemunskoj bolnici, ka¾e da se sve èe¹æe sreæe sa ozbiljnim oboljenjima u mlaðoj populaciji. "Pre svega tu govorim o tumorima, koji, kada se jave kod mlaðih, na¾alost, napreduju veoma brzo, mnogo br¾e nego kod starijih", ka¾e on.

Tegobe mogu da budu blage, ali i veoma te¹ke, kao ¹to su krvarenja, zaplet creva, prskanje organa. Nekad je i goru¹ica pokazatelj prekanceroznog oboljenja jednjaka.

Dugaliæ ka¾e da je Zemunska bolnica dobila jednu od najsavremenijih endoskopskih oprema koja slu¾i za dijagnostiku digestivnog trakta. "Ta dijagnostika je unapreðena tako ¹to mogu da se rade i odreðene intervencije uz tu dijagnostiku", rekao je on.

Nekada duge liste èekanja svedene su na sedam dana, a prema reèima Dugaliæa, ljudi u Srbiji neretko kasne sa otkrivanjem bolesti jer na svoju ruku koriste razne narodne lekove koji prikrivaju pravo stanje.

Mnogi od njih i kada bolest biva otkrivena, ne prestaju s pu¹enjem, upotrebom zaèinjene hrane i alkohola.

b92

tarantulica

Ok, ova tema mi ne prija u ovom trenutku, po¹to me veæ nedelju dana muèi ¾eludac...
Nadam se da æu uskoro da otkrijem ¹ta mi je, da neæu da postanem prièa za novine, ni statistièki podatak... :wall: