Cenzura vikipedije

Started by Bred, 19-08-2007, 15:06:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: FoNet


Popularna veb enciklopedija Vikipedija otvorena je za sve korisnike koji po ¾elji u nju mogu da unose i prepravljaju tekstove, ali je primeæeno da se na njenom sajtu pojavila neovla¹æena cenzura èiji tragovi upuæuju na kompaniju Majkrosoft i CIA, pi¹u amerièki mediji

Mediji navode da je "primeæeno da se sa nepoznatih IP adresa kontroli¹e ili bri¹e 5,3 miliona tekstova, a istra¾ivanjem se otkrilo da adrese vode do CIA, Majkrosofta i same amerièke Vlade"

Press

Al-Jasmina

 :wall:
bolesnici...
Najzesce bi bilo da prvi vanzemaljci slete upravo na sediste CIA-e  :)):

Maslacak

Kako na sajtu u kom svi mogu pisati i brisati ¹ta hoæe, mo¾e postojati "neovla¹æena cenzura" :K

whatever

Овај, чисто да не буде забуне, ово је једноставно сензационалистичка вест и нема превише везе са истином :nene:.

Ради се о следећем. Један млади `хакер` је направио малу апликацију која пролази кроз све доприносе анонимних корисника садржају примарно Википедије на енглеском. Тај скенер је доступан овде: http://wikiscanner.virgil.gr/ Када су се те информације упоредиле са регистрованим опсезима организација као што су ЦИА, па ИП адресе из Ватикана итд. испоставило се да постоји известан број измена и у условно речено контраверзним чланцима, мада је већина таквих закључана за доприносе анонимних корисника.

Међутим, начин на који су то медији пренели је апсурдно далеко од истинитости. Наиме, да је неко хтео да системски подрива тачност информација или да их удаљава од неутралне тачке гледишта, можемо само претпоставити да би отворио налог (чиме би му приватност била загарантована, ИП адресе корисника на Википедији посебном провером могу да утврде само корисници са посебним овлашћењима - чекјузери - и само ако постоји основана сумња да се ради о злоупотреби) или би могли да приступају преко неког проксија, што би им опет загарантовало приватност. То што је запосленима у ЦИА досадно, па кликћу по Википедији нема везе са цензуром :wink:

Надаље, администрација ниједног Викимедијиног пројекта не подржава било који вид цензуре, и све малициозне измене се ревертују у веома кратком року, очити вандализми у просеку за мање од 4 минута.