Svake jeseni u Beograd stigne 40.000 studenata

Started by Bred, 19-08-2007, 17:08:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: V. Nedeljkoviæ i A. Ðumiæ | 17.08.2007 - 08:33


Krajem leta u Beograd stigne oko 40.000 studenata iz unutra¹njosti koji studiraju na nekom od fakulteta Beogradskog univerziteta. Studenti na raspolaganju imaju oko 10.000 mesta u 11 studentskih domova. Ostali se snalaze kako znaju i umeju. Stanuju po iznajmljenim stanovima, neuslovnim sobicama na periferiji koje papreno plaæaju, ilegali¹u po studentskih domovima...
Najzadovoljniji su studenti koji uspeju da dobiju mesto u Studentskom gradu, èuvenom Studenjaku, koji je najveæi studentski dom na Balkanu. U èetiri bloka Studenjaka mo¾e da se smesti 4.406 studenata. Sobe su dvokrevetne, trokrevetne, èetvorokrevetne i petokrevetne, sa kupatilom, prikljuèkom za internet... U sastavu doma je restoran, u kojem, kako ka¾u akademci, kuvarica Mira kuva najbolji pasulj na svetu.
- Kad stigne¹ u Beograd, ne bira¹ mnogo, jede¹ ¹ta ima. Tako sam na preèac zavoleo musaku, cveklu, spanaæ... - prièa Nikola S., student druge godine Filolo¹kog fakulteta.
Cene sme¹taja u studentskim domovima u Beogradu iznose od 636,90 do 1.294,10 dinara, u zavisnosti od doma i kategorije soba.
Sandra P., studentkinja Saobraæajnog fakulteta, stanovala je pro¹le ¹kolske godine u Studenjaku.
- Sobe imaju re¹o, kuhinjicu, kupatilo... Ja sam imala super sobu, ali znam ljude koji su imali zamerke. Krevet u dvokrevetnoj sobi plaæala sam 1.139 dinara. Pre Studenjaka bila sam u „4. aprilu“ i „Patrisu“. „Patris“ je blagi u¾as, tiha jeza, kaljenje bruco¹a. Zovemo ga sivi dom. Toaleti, higijena, sve je oèajno - prièa Sandra.
Domovi „Patris Lumumba“, „®arko Marinoviæ“ i „Karaburma“ su po mi¹ljenju studenta najlo¹iji, pa ih, ka¾u, uglavnom dodeljuju bruco¹ima.
Studenti iz unutra¹njosti koji ne uspeju da se smeste u neki od studentskih domova papreno plaæaju sobe i stanove u prestonici, u proseku, od 100 do 300 evra meseèno. Poneko uspe da iznajmi sobièak i za 50 evra, ali iskljuèivo na periferiji.
- ®ivim u stanu na Vo¾dovcu sa jo¹ dva cimera, plaæamo svaki po 100 evra. Treba mi jo¹ 10.000 meseèno za raèune, hranu i tro¹kove - ka¾e Stefan M., dok njegov kolega Zoran sobu u Borèi plaæa 50 evra.
„Prodajem ¾ensko mesto u ‘4. aprilu’, povoljno!“, samo je jedan od oglasa koji poèetkom ¹kolske godine osvanu u blizini fakulteta. Ilegalci kupuju mesto u domovima po ceni od 150 do 400 evra, zavisi koji je studentski dom u pitanju.
Meðutim, Radosav Ðoroviæ, referent u Domu „4. april“, ka¾e da je problem ilegalaca u ovom domu re¹en pro¹le akademske godine.
- Nemamo vi¹e ilegalaca. Saznali smo da je osmoro studenata ustupilo svoja mesta. Oni su trajno izgubili pravo da konkuri¹u za dom. Svi koji su bili na bud¾etu, a ispod crte za dom, dobili su boravi¹te po ekonomskim cenama (oko 5.000 dinara) i sad je sve u redu - ka¾e Ðoroviæ.
Ali Dragan Lj., student treæe godine Saobraæajnog fakulteta koji je od pro¹le ¹kolske godine u Domu „4. april“, ka¾e da je ilegalcima te¹ko uæi u trag.
- Pomoæu kartica ulazimo u dom, hranimo se u menzi, plaæamo dom, prenoæi¹te... I pored toga imamo ilegalace. I ja sam tako ¾iveo nekoliko meseci. Malo je cimanje, ali u principu portiri znaju, vremenom te zapamte i niko te ne dira. Ne znam za sluèaj da je neko izbaèen zbog toga - prièa Dragan.
Rok za prijavljivanje na konkurs u Beogradu
- Za studente I godine od 1. 9. do 15. 9. 2007. godine
- Za studente ostalih godina koji su stekli junski i
septembarski uslov) od 1.9. do 30. 9. 2007. godine
- Za studente ostalih godina koji su stekli oktobarski
uslov od 1. 10. do 31. 10. 2007. godine
- Za studente drugog stepena studija od 1. 10. do 5.
11. 2007. godine

Potrebna dokumenta za sme¹taj u domu
- Uverenje o proseènoj oceni i godini studija (za bruco¹e uspeh iz srednje ¹kole - overene fotokopije svedoèanstva)
- Uverenje o upisu prve godine studija (prvi put)
- Potvrda visoko¹kolske ustanove o uspehu tokom studiranja (za studente I, II, III, IV, V, VI godine i apsolvente)
- Potvrda visoko¹kolske ustanove o upisu zimskog semestra odgovarajuæe godine
- Uverenje o prihodima po èlanu domaæinstva od 1. januara do 30. juna tekuæe godine (izdato u op¹tini prebivali¹ta)
- Lekarsko uverenje

Raspolo¾iva mesta
naziv                                        KAPACITET
Studentski grad                      4.406
Slobodan Peneziæ                       756
Kralj Aleksandar Prvi              525
Patris Lumumba                    1.021
4. april                                           853
Karaburma                              1.170
Ko¹utnjak                                    333
Rifat Burd¾eviæ                         367
Vera Blagojeviæ                        313
®arko Marinoviæ                     192
Mika Mitroviæ                          162