Sedmomeseèna beba oduzeta majci, èlanu Jehovinih svedoka

Started by tarantulica, 23-08-2007, 13:55:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tarantulica

Prièa je aktuelna veæ nekoliko dana...

Случај бебе Јеховиног сведока „строго поверљив”

Директорка Центра за социјални рад у Великој Плани, који је препоручио да дете припадне оцу, каже да је предмет на преиспитивању у Министарству рада и социјалне политике и да представља службену тајну

Званично објашњење о случају младе мајке којој је суд привремено одузео дете коначно смо јуче добили од Драгане Грујић, директорке Центра за социјални рад у Великој Плани. Она је оштро демантовала наводе да је Центар дао суду такав предлог само на основу чињенице да је Марија Тодоровић члан секте Јеховини сведоци.

На питање није ли ипак неуобичајено да се седмомесечна беба одузима мајци, Грујићева каже да је Центар донео решење које је сматрао најбољим за дете, али је одбила да каже шта је пресудило у одлуци да се дете додели оцу.

– Предлог да се старатељство над седмомесечном бебом Марије и Гордана Тодоровића додели оцу, Центар за социјални рад у Великој Плани донео је на основу мишљења социјалног радника, психолога, педагога и правника – каже за „Политику” Драгана Грујић, директор Центра.– До чињеница на основу којих смо предложили да се старатељство над дететом привремено додели оцу чланови тима су дошли приликом посета на терену, али и током разговора који је у просторијама Центра обављен са супружницима. На основу прикупљених података, Центар је доставио суду мишљење за које сматра да је најбоље за дете.

У овом случају необично је то што се Центар за социјални рад уопште бавио вероисповешћу мајке. Адвокат Марије Тодоровић објашњава да је у захтеву за развод брака дететов отац навео да је његова супруга чланица Јеховиних сведока и да је то основ због којег тражи раставу и да се дете додели њему. Необично је и то што је Општински суд у Великој Плани донео привремену меру и дете доделио оцу и пре него што је брак Тодоровића законски разведен.

Шта се тачно наводи у документацији која је достављена суду, односно какви су закључци тима стручњака, Грујићева је одбила да каже јер су они „службена тајна”. У поступцима у вези са породичним односима, објашњава Грујићева, јавност је искључена, а подаци из службених списа су тајни.

– Предмет у вези са случајем Марије и Гордана Тодоровића тренутно се налази у Министарству рада и социјалне политике и строго је поверљив – истакла је Грујићева. – Иначе, Центар је суду мишљење доставио на њихов захтев. На основу одредаба Породичног закона суд је у обавези да, пре него што донесе одлуку о заштити права детета, затражи мишљење породичног саветовалишта или друге установе специјализоване за посредовање у породичним односима. Тако је поступљено и у овом случају.

Она је нагласила да је привремена мера коју је суд донео само једна фаза поступка која траје до доношења пресуде и која се преиспитује приликом њеног доношења.
Случај Марије Арсенијевић, односно Тодоровић, доспео је у јавност после тврдњи њеног адвоката Стевана Јанковића да је Општински суд у Великој Плани незаконито донео привремену меру по којој се старатељство над седмомесечном ћерком додељује њеном супругу.
М. Дерикоњић
[објављено: 22.08.2007.]

Политика

Masha

Ukinuta odluka o oduzimanju bebe od majke

SMEDEREVO - Okru¾ni sud u Smederevu poni¹tio je odluku Op¹tinskog suda u Velikoj Plani koji je Mariji Arsenijeviæ iz Saraoraca oduzeo sedmomeseènu bebu i privremeno je poverio ocu uz obrazlo¾enje da je majka sledbenik Jehovinih svedoka. Smederevski sud utvrdio je da su ovakvom odlukom prekr¹ene odredbe domaæeg zakonodavstva, ali i principi evropskih konvencija o pravima deteta i ljudskim slobodama.
Nakon mesec i po dana od kako je sud u Velikoj Plani, u ekspresnom postupku za samo jedan dan, Mariji Arsenijeviæ oduzeo bebu koju je jo¹ dojila, uz obrazlo¾enje da je Jehovin svedok, smederevske sudije uva¾ile su njenu ¾albu i vratile proceduru na poèetak.
- Oèekujem da se ispravi nepravda koja mi je naneta i da se oni koji su se ogre¹ili o zakon kazne. Iako veæ mesec dana ne znam ni¹ta o svojoj devojèici, kako je, ko je hrani i da li je zdrava, jer ju je otac odveo u Belgiju, neæu prestati da se borim za svoje dete. Uèiniæu sve da ponovo budem uz nju - bila je prva reakcija Marije Arsenijeviæ na vest da æe se postupak o starateljstvu nad njenom æerkom ponoviti.
Sudsko veæe Okru¾nog suda u Smederevu, kojim je predsedavala sudija Aleksandra Pavloviæ, utvrdilo je da je sporno re¹enje doneto bez saslu¹anja majke i dokaza. Takoðe, bitno je prekr¹en Zakon o parniènom postupku, kao i nekoliko odredaba domaæeg zakonodavstva, ali i evropskih konvencija o pravima deteta. Ustanovljeno je i da nadle¾ni Centar za socijalni rad nije pru¾io nikakav dokaz da je majka nepodobna za starateljstvo.
„Odno¹enje deteta od majke u tom uzrastu zahteva izuzetno opravdanje“, navodi se u odluci smederevskih sudija. Sud podseæa da se privremena mera o poveravanju maloletnog deteta donosi „samo da bi se spreèilo nasilje ili obezbedio minimum egzistencije“.
U meðuvremenu, i Ministarstvo za rad i socijalnu za¹titu istra¾ilo je „predmet Marija Arsenijeviæ“ i ustanovilo da je Centar za socijalni rad nepotpuno utvrdio èinjenièno stanje, nakon èega je dalo nalog da se u novom postupku utvrde sve èinjenice vezane za roditeljstvo i da se taj izve¹taj dostavi sudu. Pomoænica ministra za rad i socijalnu politiku Dragica Vlaoviæ rekla je za „Blic“ da æe Ministarstvo tra¾iti da se konsultuju i socijalne slu¾be u Belgiji, koje æe dati procenu oca devojèice.
Op¹tinski sud u Velikoj Plani juèe je, iznenada, roèi¹te za razvod braka Marije i njenog supruga, prvobitno zakazano za 28. septembar, pomerio za 9. april, kada æe biti i doneta odluka o starateljstvu nad sedmomeseènom bebom. Tu odluku u novom postupku ponovo æe donositi sudija Dejan Rusaliæ.

izvor www.blic.co.yu

Al-Jasmina