Da li ste razmisljali zasto farmaciju studira veoma visok procenat devojaka?

Started by Roy, 23-08-2007, 20:28:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Ivana_89

ipak mislim da vi¹e devojaka upisuju farmaciju zbog toga ¹to je to èist i kreativan posao, npr ja æu da studiram farmaciju ba¹ zbog toga ¹to je farmacija kreativna... pru¾a mnogo moguænosti, mene apoteka ne privlaèi toliko koliko ova kreativnost  :wink:
Privlaèi me i to ¹to ima¹ znanje o mnogim bolestima i ljudima mo¾e¹ da da¹ poneki dobar savet...
A ¹to se tièe mu¹karaca i medicine, opredeliæu se za hirurgiju kada ovo ka¾em, najbolji naèin za gubljenje stresa i napetosti... Mu¹karci su napetiji, agresivniji, mo¾da i pod veæim stresom od ¾ena, a najkorisniji naèin za gubljenje ovih stvari je preko medicine, odnosno hirirgije  :wink: Svi se seæamo dobre psihologije  :>

ivilija

Zaista ne znam ...ali znam da mi to ponekad smeta!!!Nije bas zdravo da si stalno okruzen istim polom...bar u mom slucaju...a i muskarci na nasem faxu...ostavicu ovu recenicu nedovrasenu.

Adonis_Vernalis

Farmaceutski fakultet se smatra zenskim fakultetom u Srbiji i zemljama bivse SFRJ, a nesto manje u zemljama okruzenja. Vec malo severnije (Madjarska recimo) nije bas tako, a u zemljama EU, odnos je priblizno 1:1.

Profesor Schilcher je, nakon zavrsetka svog gostovanja na nekom od predjasnjih Kongresa farmaceuta Jugoslavije, u Deutsche Apotheker Zeitung (prestizni nemacki farmaceutski casopis) objavio svoj izvestaj sa svog putovanja. Izmedju ostalog, primetio je i naglasio da, u Srbiji, najveci deo farmaceutske populacije cine zene. Samim tim sto je on ovu cinjenicu uocio kao kuriozitet, izvodim zakljucak da u Nemackoj, cijim se farmaceutima tim tekstom obraca, farmacija pripada i muskarcima i zenama.

Ovo nije novina. Oduvek je farmacija bila interesantnija zenama nego muskarcima, barem kod nas. U proslim vremenima cak i vise nego danas. Moguce je da se uzrok ovoj pojavi nalazi u cinjenici da je posao farmaceuta uvek bio relativno dobro placen, bez obzira na to da li osoba radi u apoteci ili negde drugde. Ako prihvatimo jos jednu cinjenicu, a to je da je apoteka fino, cisto, mirno, leti hladno a zimi toplo mesto, gde ne radi ogroman broj ljudi vec samo nekoliko, koji pre ili posle postanu ako ne prijatelji, a ono bar izuzetno tolerantni jedni prema drugima, mozemo zakljuciti sledece: zene se na ovim prostorima opredeljuju za farmaciju jer im obezbedjuje prilicnu materijalnu sigurnost, mozda cak i nezavisnost u odnosu na supruga, a posao pri tome nije stresogen, niti previse tezak. Pored toga, u malom kolektivu postoji osecaj ususkanosti, solidarnosti i tolerancije, sto je bas zgodno kada dete, na primer, ima boginje pa majka ostaje kod kuce uz njega... jednostavno se dogovori s koleginicama, koje su isto tako majke, pa ce im kontrausluga slicnog tipa brzo i sigurno zatrebati.

Na Balkanu, zena je uvek bila manje ili vise zavisna od svog supruga. Sa emancipacijom, zena se "oslobodila", ali je i dalje ostala materijalno zavisna. Rad u farmaceutskoj struci ukida i ovu vrstu zavisnosti. Mislim da sam u pravu, ili barem da ne masim previse nanisanjenu metu, jer danas na farmaciji ima sve vise muskaraca. Sta njih farmaciji privlaci? Pretpostavljam - uglavnom materijalni momenat, jer vise ni muskarci na ovim prostorima i u ova nesigurna vremena, nemaju tu "materijalnu" sigurnost koja im je vekovima bila rodjenjem "bliza" nego zenama...

Al-Jasmina

Zvuci i deluje istinito,
a s obzirom da u nasoj zemlji nije lako izboriti se sa porodiljskim odsustvom kada najveci broj zena i izgubi svoje radno mesto-
takva vrsta solidarnosti je vise nego dobrodosla
-a kakvu najcesce samo zena (i muskarac cija je supruga bila "zrtva" tog sistema koji poslodavci besomucno primenjuju) moze da ispolji!

razlog vise da se takvo radno mesto zeli.

zoe

Да, да, али та ушушканост је могућа једино у апотеци... Пробај да будеш стручни сарадник и рећиће ти: "а је ли цуро, шта ће теби породица?" Опет, имам утисак да је то занимање са "срцем на цести", далеко од струке (какве ироније у називу занимања!), и могућношћу за продубљивање џепа, разлог више што се мушкарци све чешће окрећу фармацији.

Al-Jasmina

Roy

Ovo sve zvuci logicno sto je Adonis_Vernalis rekao ali dali su stvarno devojke od 18-19 godina razmisljale kada su upisivale fakultet o porodiljskom, temperaturi prostorije u kojoj rade itd.
Mozda bi najbolje bilo da one same ovde iznesu svoje motive kako svesne tako i podsvesne ako mogu da ih prepoznaju.

shiky

Quote from: Roy on 24-08-2007, 13:19:10
Ovo sve zvuci logicno sto je Adonis_Vernalis rekao ali dali su stvarno devojke od 18-19 godina razmisljale kada su upisivale fakultet o porodiljskom, temperaturi prostorije u kojoj rade itd.
Zasto ne bi razmisljale?Pa time treba da se bave celog zivota...
Posao je cist,pedantan,human,i sto su vec ljudi u nekoj drugoj temi rekli kreativan...Jednostavno mislim da je za farmaciju vece interesovanje devojaka nego momaka.
Npr. ne pitas zasto se za kola zanimaju vise muskarci,i zasto nema zena koji su auto-mehanicari?Jeste mozda banalan primer,ali hocu da kazem da mislim da farmacija jednostavno zanima vise devojke...
[off] I da,posto vidim da vec treci put gresis,da li se pise odvojeno [/off]  :cvet

Bred

pa meni su x puta rekli da farmacija nije kreativna i da sam trebao upisati stomatologiju.
shiky, u pravu je roy, ne verujem da bilo ko od vas devojaka razmislja tako daleko u buducnost sem ako im ne prenesu starije rodjake, majke, prijateljice...  :wink:

Al-Jasmina

Bred, si ti devojka pa da znas?  :gay:

Naravno da razmisljaju,
i aktivno zamisljaju kako ce sta i gde i kada
:happy: :happy: :happy:
Zato su devojke :wink:
Zenski um se trudi da isplanira sto vise aspekata,
svesno ili nesvesno!
:~

shiky

Naravno Jass  :cvet
A sto se tice kreativnosti,ne vidim zasto je stomatologija kreativnija od farmacije?  :hmm

Bred

to je druga tema , ne zalazimo sad u to.
jass, ne verujem da ti mozes da znas da li razmisljaju ili ne, ja imadoh priliku da porpicam sa dosta njih i ne bih rekao da imaju predstavu uopste o tome sta su upisali a kamoli da li ce im to doneti neke pogodnosti kada budu imale decu.  :wink:

Al-Jasmina

:)):

pa da ja stalno zaboravljam da sam izvanzemaljac  :wall:,
da nemam rod po ljudskim merilima
a inace ne druzim se sa devojkama koje su upisale farmaciju
:> :> :> :>

:siza: :siza: :siza:
Admine,
i tebi mozak uskljucao?
:cvet

Enea

*

Quote from: Roy on 24-08-2007, 13:19:10

Iskreno, ja nisam razmisljala o porodiljskom, niti o temperaturi laboratorije, iako sam znala koja je, mama me je stalno podsecala na to  :K
Farmaciju sam upisala zato sto sam to htela...
tek sad razmisljam o porodiljskom, o zaposljenju i da li ima perspektive...
naivno, nema sta  :K