Da li ste razmisljali zasto farmaciju studira veoma visok procenat devojaka?

Started by Roy, 23-08-2007, 20:28:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

zoe

Quote from: dirigent on 26-08-2007, 11:57:26
Cedne , neporocne i frigidne...  :djavo  :djavo

Sta ga znam , atmonsfera u apoteci je nesto najnestimulativnije za moj umetnicki temperament.

Хоћеш рећи, сувише је стерилно? :>
Али, Дириџенте, ниси ни ти баш Бодлеров следбеник :hm :1

Al-Jasmina

:hmm frigidne?
Ne bi se reklo,
toliko puta je padala ljubav na prvi pogled preko "kantara"  :smekerica:
Dakle, na radnom mestu  :>

V

Dobar dan.
Hemija je jedina prirodna nauka koja vise zinteresuje devojke od momaka.Nisam bas siguran zasto je to tako ali u tome treba traziti i razlog njihovog veceg broja na farmaciji,jer ipak je farmacija najpre primenjena hemija.Evo nekih mojih licnih iskustava i zapazanja.
Kad sam polagao prijemni daleke 2000te, za nedajbozedapadnem varijantu sam imao prijemni na hemiji u Nisu.Tamo je bilo na nas dvojicu 50tak zenskih kandidata.U mom gradu postoji srednja medicinska skola sa odeljenjem farmaceutskih tehnicara.Slicno je i u njemu,godinama.Takodje postoji i srednja hemijska skola sa brojno dominatnim usmerenjem hemijskih tehnicara.Opet,tamo su momci srecni ako se skupe u odeljenju da igraju basket 2na2. 

cvjetic

generalno misljenje je da je farmacija za zene,a medicina za muskarce..i to je nekako tako oduvijek...mislim da muskarci misle da je farmacija malo gej,i da je to razlog...a opet,u poslednje vrijeme vise muskih upisuje farmaciju,sto ja objasnjavam pojavom veledrogerija i stranih predstavnistva,samim tim i poslova koji su vise ''muski''...a uz to ide i dobar finansijski momenat...

Enea

Quote from: cvjetic on 26-08-2007, 17:28:21
...mislim da muskarci misle da je farmacija malo gej,i da je to razlog...

auuu cveticj shta si im rekla  :K

Ayrton Senna

Изгледа да мушкарцима више смета мирис проминцли(сетите се Нушићевог "Сумњивог лица"), због чега, ХМММ.....
Можда због тог мириса мисле да је фармација мало геј.

Но, озбиљно, на нашем факултету је однос увек био око 80:20 у корист девојака. Мењао се из године у годину, али је чињеница да на студијама фармације има више девојака.

Обзиром да имам контакта са апотеком(и фармацијом) од малих ногу, није ми било тешко да се одлучим за позив. Лично, невидим ништа лоше у самој професији, али очигледно део мушке популације мисли да је изнад ове професије, па и делом медицине, као блиског позива. У средњим медицинским школама опет девојке чине већину ученика, мада мушкарцима није место у одређеним одељењима(смер-медицинска сестра). Зато се у неким одељењима, од 25 до 30 ученика налази само 3 до 5, евентуално 7 мушкараца.

Ко зна, можда се неки плаше белог мантила, као једног од заштитних знакова ове професије.

Adonis_Vernalis

Ispravite me ako gresim (a voleo bih da gresim):

zar vam se ne cini da, generalno, u poslednje vreme, fakultete vise upisuju devojke nego mladici? Ova opservacija je, naravno, subjektivna i ne mogu je braniti nikakvim argumentima... ali, cini mi se sledece: farmacija ostaje pretezno "zenski" fakultet, kao i filoloski, ali nekadasnji "muski" bastioni polako postaju mesoviti. Recimo, veterina je nekada bila "muski" fakultet, kao i medicina, masinstvo, gradjevina, elektrotehnika, saobracajni... pa cak i teologija. Sada su svi ti tradicionalno "muski" fakulteti postali mesoviti. Mesoviti su ostali mesoviti. Dakle, broj za visoko obrazovanje zainteresovanih mladica polako opada. To se poklapa sa "sumrakom" inzenjerskih struka. Upraznjena mesta popunjavaju devojke, koje me se dojme zainteresovanijima za studije.

Cini mi se da, u poslednjih petnaestak godina, zene u Srbiji postaju sve obrazovanije, dok se muskarci opredeljuju za "pravljenje para", ulaze u privatne biznise i slicno... da bi tek kasnije, kada im visa kvalifikacija zatreba, usput zavrsili ili neku visu skolu, ili privatni fakultet iz oblasti koju im posao koji vode - nametne. U muskom svetu, zasnovanom na zakonu poluge, strme ravni i kosog hica, zene osvajaju ono malo "nebranjenog" prostora: visoko obrazovanje. I time obezbedjuju nesto sto se zove: sigurnost i nezavisnost.

Da li sam u pravu? Odnosno, da li sam bar malo u pravu?

katarina

Ja mislim da ste puno u pravu. Neko slicno misljenje imam i ja. Danasnji momci nekako vise vole da idu linijom manjeg otpora. Zato im je "lakse" da izdvoje nekih 800 eura i strikaju 4 godine privatni fax koji kasnije iskoriste najbolje sto mogu. E sad, meni je JAKO zao sto neki inteligentni a lenji momci pohadjaju takve faxeve sa gomilom ljudi koji su ispod proseka, a koji mozda nikada ne bi ni studirali da nije tog privatnog faxa. I onda se tako stope u masu. Opet znam i one koji toliko odskoce iz te mase, steknu dobre kontakte sa profesorima i dobiju dobar posao!

A sto se tice nasih momaka, pa mislim da je vecina povedena nekom granom porodice koja ima veze sa farmacijom! Da li je to mama, tata, tetka, brat, sestra...nebitno! Ima ih dosta takvih!

zoe

Quote from: Adonis_Vernalis on 27-08-2007, 07:44:30
Dakle, broj za visoko obrazovanje zainteresovanih mladica polako opada. To se poklapa sa "sumrakom" inzenjerskih struka. Upraznjena mesta popunjavaju devojke, koje me se dojme zainteresovanijima za studije.

Ово се може схватити на разне начине... :>

Чињеница је да више девојака студира, тј. да све више девојака студира. За то постоји више разлога. Прво, однос у укупној популацији је такав да има више особа женског пола, па је с тим у вези и процентуална заступљеност међу студентима, а самим тим и међу високообразованим. Друго, времена су се променила, па се на образовање женске деце полаже једнако колико и на образовање мушке. На ово утиче и побољшање стандарда (па се сад не мора продавати стадо оваца да би се ишколовао син јединац, док три кћери плету у запећку) и промена мишљења о положају жене у колективној свести. Треће је оно што је Адонис навео, а уско је повезано са прва два разлога: образовањем жене обезбеђују сигурност и независност.

Дакле, мени се чини да су дечаци остали исти, само што су девојчице добиле своју шансу коју желе да искористе.

Adonis_Vernalis

Hm... tacno je sve ovo sto je Zoe navela, ali...

Meni se cini da se sve pomalo izmenilo. Zivot mi je dao tu prednost da mogu kompetentno, sklerozom i Alchajmerom nekompromitovano, svedocim o vremenima ne tako davno proslim, i, sa druge strane, da vidim i gledam sta se danas desava. Pa da, pride, uporedim sta se uporediti moze.

Izmenili su se i momci i devojke i koordinatni sistem i nulta tacka tog koordinatnog sistema. Niti su mladici onakvi kakvi su bili pre 15-20 godina, niti devojke. A ni njihovo okruzenje, bogami.

Primera radi, moj sin je rodjen sa znanjima koja sam ja stekao tek kao sedmogodisnjak. Marketing je njemu u genima, a ja jos uvek nisam siguran sta to sve skupa znaci. U kontakt sa mocnim laptop racunarom dosao je sa nepunih 10 meseci, a ja sam imao 14 godina kada mi je tata kupio Commodore 64. Na TV-u ume da nadje Happy TV i da se odusevljava avanturama Brace Koala, a ja sam, odrastajuci, na raspolaganju imao Prvi i Drugi program RTB, na crno-belom televizoru, bez daljinskog upravljaca.

Njegov pogled na svet koji ga okruzuje bice razlicit od mog, kao i pogled na svet mnogo kojeg deteta rodjenog 2005. godine.

Da se vratim na temu. Meni se cini da su sada momcima i devojkama startne pozicije prilicno izjednacene: svi krecu sa iste crte i hvataju se u kostac jedni s drugima prilicno ravnopravno. Zene vise ne moraju da skinu maramu sa glave da bi otisle u grad, jer maramu vise i ne nose. U tim okolnostima, svako postaje vlasnik svog zivota i dobro pazi gde ce ga niz maticu pustiti. Farmacija nudi niz tipicno "zenskih sigurnosti". A sto je dobro zenama, bice dobro i muskarcima?

Kanda je doslo vreme da se i desna mozdana hemisfera izvuce iz naftalina, te da se obe pomalo koriste.

zoe

QuoteMeni se cini da su sada momcima i devojkama startne pozicije prilicno izjednacene: svi krecu sa iste crte i hvataju se u kostac jedni s drugima prilicno ravnopravno.

Па тако нешто сам и ја хтела рећи... Нису дечаци остали назадни, но више немају предност од пар секунди у трци на 100 метара.

willie the scot

wolfeitzckie

Quote from: willie the scot on 27-08-2007, 11:55:26
osh ti da vidimo ko moze vishe da izbaci iz bencha,a? :K :K :K
Шала (последњи аргумент) дефинитивно доказује да смо га (ми мушки) угасили. Амазонке стижу, ни мамице нас неће одбранити.

katarina

zoe

Quote from: wolfeitzckie on 27-08-2007, 12:00:48
Шала (последњи аргумент) дефинитивно доказује да смо га (ми мушки) угасили. Амазонке стижу, ни мамице нас неће одбранити.

И маме су Амазонке! :smekerica: :>