Kasne nove liène karte

Started by *, 24-08-2007, 01:32:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

josefina87

ja sam krajem septembra uzela novu i ista je..jedino su joj smanjili rok trajanja(5 umesto 19 god) :>

dirigent

Jel su to one kontraverzne licne karte o kojima se pricalo pre godinu dana?

     Ako jesu , hvala ne , ako je necastivi brendirao sve oko mene , ne mora i  moju malenkost , ja sam previse beznacajan...

philoserbiana

samo ne cipovi u ljudima  :bljak:

darusaz

Quote from: dirigent on 26-01-2008, 19:20:40
Jel su to one kontraverzne licne karte o kojima se pricalo pre godinu dana?

     Ako jesu , hvala ne , ako je necastivi brendirao sve oko mene , ne mora i  moju malenkost , ja sam previse beznacajan...

Накнадно је донета уредба по којој можеш да бираш да ли желиш са интегрисаним чипом или без. Пак СВИ ПАСОШИ МОРАЈУ ДА БУДУ ЧИПОВАНИ тј. са интегрисаним чипом. Полази се од тога да је л.к. обавеза сваког грађанина, а поседовање путне исправе тј. пасоша је у неку руку ипак привилегија.  :wink:

Al-Jasmina

 :> pa sta je u njima? Kap krvi ritualno uzeta iz subjekta tako sto mu je amputiran neki extremitet?  :)):
Ne planiram kradju veka,
samo da mogu bar povremeno preko grane  :cvet

darusaz

Електронски отисак прста.  :wink: То се узима и наравно фотографија лица. Све заједно са подацима са прве стране пасоша је инкорпорирано у чип.

nasty girl

a kada se izdaju nove licne karte?

darusaz

Quote from: nasty girl on 28-01-2008, 22:13:54
a kada se izdaju nove licne karte?

Стално мењају датум почетка издавања, било би незахвално да лицитирам. АЛи цена нове личне карте неће бити већа од 2000 динара.

Vampire 666

cena će biti 1000 (procitah juce u blicu)...7xx dinara sam licna karta i 2xx troskovi izdavanja...

darusaz

образац 774 динара + трошкови израде 224 динара.

А по изгледу и техничким карактеристикама парира овој личној карти:


Bred

kao nase cip kartice za menzu  :K

nasty girl

jao..

nece valjda slika biti crno bela? :hmm

Darker

Daj bo¾e, to je ba¹ retro O0
[off] ne verujem[/off]

Bred

Uskoro biometrijske liène karte
Izvor: Beta
Beograd -- Izdavanje nove liène karte s biometrijskim podacima ko¹taæe 1.000 dinara, propisano pravilnikom objavljenim u Slu¾benom glasniku.

Obrazac plastificirane liène karte, nalik na kreditnu karticu, ko¹taæe 774 dinara, a tro¹kovi tehnièke izrade biæe 224 dinara. To znaèi da æe graðani prilikom podno¹enja zahteva plaæati ukupno 1.000 dinara - za obrazac Zavodu za izradu novèanica, a za tehnièku izradu MUP-u. Nove liène karte trebalo je da se izdaju jo¹ od januara pro¹le godine, ali je primena zakona odlo¾ena.

Propisano je da se do daljeg izdaju stare liène karte koje va¾e do isteka roka, a najdu¾e do jula 2011. godine, odnosno pet godina od usvajanja novog zakona.

Izmenama pravilnika o liènoj karti, koje su takoðe objavljene u novom Slu¾benom glasniku, promenjeni su pojedini za¹titni elementi
na obrascu. Tako æe, umesto teritorije Srbije, optièki promenljivim bojama biti od¹tampan ¹tit sa èetiri ocila.

Na liènoj karti preovlaðivaæe plavi tonovi, biæe dimenzija 54x86,6 milimetara, od polikarbonata sa PVC slojevima.

Na prednjoj strani biæe fotografija i rubrike, na srpskom jeziku, æirilicom i engleskom: prezime, ime, datum roðenja, pol, registarski broj, datum izdavanja, rok va¾enja i ko dokument izdaje.

Zakonom je propisano da se obrazac liène karte ¹tampa i na jeziku i pismu nacionalnih manjina, u skladu sa zakonom, te da se podaci o prezimenu i imenu upisuju u izvornom obliku, onako kako su upisani u izvodu iz matiène knjige roðenih. Podaci o prezimenu i imenu pripadnika nacionalnih manjina paralelno se upisuju i po srpskom pravopisu i pismu.

Ostali podaci upisuju se na srpskom jeziku, æirilièkim pismom, i na jeziku i pismu nacionalnih manjina, u skladu sa zakonom.

Na poleðini æe biti rubrike JMBG, dr¾ava roðenja, mesto i op¹tina roðenja, prebivali¹te i adresa, te prostor za digitalnu sliku otiska prsta, prostor za ma¹inski èitljivu zonu i prostor gde se, uz saglasnost vlasnika, mo¾e ubaciti èip.

Pri uzimanju biometrijskih podataka, navodi se u pravilniku, fotografisanje se mo¾e vr¹iti digitalnom kamerom ili se mo¾e skenirati fotografija prilo¾ena uz zahtev za izdavanje liène karte.

Otisci prstiju takoðe se uzimaju skenerom za otiske, a ako to nije moguæe, klasiènom metodom - mehanièkim otiskom na kartonu, koji se naknadno skenira.

b92

endi

"...а поседовање путне исправе тј. пасоша је у неку руку ипак привилегија."- darusaz

Ne u neku ruku, sigurno:

"...dok æe cene izdavanja paso¹a iznositi do 50 evra."-*

D¾aba nama navodno ukidanje viza koje se toliko najavljuje! :nene: