RTL kupuje B92?!

Started by Bred, 24-08-2007, 16:43:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: PRESS
Medijska ofanziva

Nemci ¾ele da kupe akcije Soro¹ovog "Medija divelopmenta" i tako postanu suvlasnici skoro 39 odsto TV B92

Nemaèki medijski koncern RTL planira da postane manjinski suvlasnik televizije B92 i tako konaèno uðe na medijsku scenu Srbije. Kako saznaje Press iz izvora bliskih èlanovima Saveta Republièke radio-difuzne agencije (RRA), u sredu je odr¾an sastanak èlanova saveta i èelnih ljudi RTL-a na kome je bilo reèi i o ovom aran¾manu.

- Sastanak su inicirali Nemci, koje je predvodio Gerhard Cajler, generalni menad¾er RTL grupe. Cajler je diskretno pitao da li bi Savet RRA imao ne¹to protiv da RTL postane manjinski akcionar u nekoj od ovda¹njih TV sa nacionalnom pokriveno¹æu. Nemci su tvrdili da nemaju nameru da kupuju vi¹e lokalnih TV stanica koje bi kasnije umre¾ili, kako se spekulisalo u srpskim medijima, veæ ¾ele da, uz dozvolu saveta RRA, budu manjinski akcionari u nekoj jakoj TV kuæi - ka¾e sagovornik Pressa koji je insistirao na anonimnosti.


RRA im ponudio Studio B

Niko od zvaniènika RTL-a nije ¾eleo da prokomentari¹e saznanja Pressa. Nezvanièno nam je reèeno da su predstavnici nemaèke medijske kuæe bili su na sastanku u Savetu RRA kako bi dobili obrazlo¾enje odluke prema kojoj njihova medijska kuæa ponovo nije dobila dozvolu za nacionalnu frekvenciju. Nova (stara) odluka RRA doneta je zbog presude Vrhovnog suda koji je uva¾io ¾albu RTL-a na dodelu nacionalnih frekvencija. Ranija odluka RRA o dodeli frekvencija poni¹tena je upravo jer Savet nije dao nikakvo obrazlo¾enje svoje odluke.
Takoðe nezvanièno, u RTL-u saznajemo da im je RRA preporuèila da "uzmu" TV Studio B, ali je nemaèka medijska kuæa prvenstveno zainteresovana za televiziju koja ima nacionalnu pokrivenost.
Mediji su preneli i da RTL pregovora sa TV Avala, ali je ta vest demantovana.


RTL, Cekiæ, imid¾

Na¹ izvor dodaje da su se Nemci nameraèili na B92, jer procenjuju da bi tako kupili ne samo deo tr¾i¹ta veæ i "ugled" koji ova televizija u¾iva.

- Po¹to su nedavno suvlasnici RTV-a B92, MDLF (Soro¹ov Medija divelopment, vlasnik skoro 39 odsto), najavili da bi na jesen prodali svoj deo, Nemci su se interesovali kakva je moguænost da upravo oni postanu novi poslovni partneri Verana Matiæa. Reèeno da je takva vrsta transakcije moguæa, ali da, po zakonu, mora da se tra¾i saglasnost od RRA za promenu vlasnièke strukture - navodi izvor Pressa.

- Na sastanku RTL-a i RRA povela se i zanimljiva rasprava o prilièno uprljanom imid¾u ove nemaèke kompanije u Srbiji. Cajler je od Cekiæa tra¾io savet kako da popravi imid¾ u javnosti, na ¹ta mu je Cekiæ odgovorio da "ne mo¾e da popravi ni svoj, a kamoli imid¾ RTL-a" - navodi sagovornik Pressa.

Jedan od èlanova Saveta RRA Slobodan Ðoriæ, koji je bio prisutan na sastanku sa predstavnicima RTL-a, vodio je "neformalan razgovor".

- Bio je to potpuno neformalan razgovor. RTL se prvenstveno interesovao za spor koji vodi protiv Saveta RRA - ka¾e Ðoriæ.

Matiæ: RTL bio u B92

Direktor i glavni i odgovorni TV B92 Veran Matiæ u izjavi za Press tvrdi da ni¹ta ne zna o prodaji dela svoje medijske kuæe nemaèkom RTL-u. On, meðutim, dodaje da su Nemci u sredu posetili tu televiziju.

- Nemam informaciju da RTL kupuje tih 39 odsto kapitala. Istina je da su predstavnici RTL-a u sredu pre poletanja sa beogradskog aerodroma posetili TV B92. Poseta je bila neformalna, oni su se interesovali samo za medijsku situaciju u Srbiji - prièa Matiæ.
S. Jovanoviæ, S. Vojinoviæ

Darker

Izdajnièka televizija, sad su jo¹ i strani plaæenici!
Ua! :silly:

*

Kako b92? Juce su na Avali objavili da su oni imali ponudu od RTL-a, ali da su je kao odbili da bi stekli dugogodisnji staz i da bi se onda verovatno prodali, za vece pare

Bred

ako soros ima udela u b92, onda me nista ne cudi...

Roben

навијам да РТЛ купи Б92
РТЛ ће мање да пљује србе од Б92

Bred


wolfeitzckie

Quote from: Roben on 25-08-2007, 10:56:59
навијам да РТЛ купи Б92
РТЛ ће мање да пљује србе од Б92
keep on dreamin`  :djavo

Bred

Haha, evo ga sorosev pristalica  :K