SA "YU" NA "RS"

Started by Bred, 24-08-2007, 19:57:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: PRESS
Od septembra poèinje preregistracija oko 35.000 internet adresa, domen „yu" se zamrzava, va¾iæe samo „rs"

Internet adrese srpskih ustanova, firmi i organizacija koje se zavr¹avaju domenom „yu" konaèno æe biti preregistrovane u domen „rs"! Tako æe èetiri godine posle ukidanja imena Savezna Republika Jugoslavija od septembra ove godine poèeti preregistracija oko 35.000 internet adresa.

Preregistraciju postojeæeg domena i upravljanje novim obavljaæe nevladina organizacija Registar nacionalnog internet domena Srbije, u saradnji sa Ministarstvom za telekomunikacije i informatièko dru¹tvo.

Slobodan Markoviæ, èlan Upravnog odbora Registra, ka¾e da æe ceo projekat preregistracije internet adresa trajati skoro dve godine.

Prvi registar u SFRJ 1990. godine

Registar nacionalnog internet domena Srbije jeste struèna nevladina organizacija koja upravlja nacionalnim internet domenom najvi¹eg nivoa. Registar su jula 2006. godine osnovale 34 organizacije - telekomunikacioni operateri, akademske zajednice, dr¾avni organi i nevladine i meðunarodne organizacije koje se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Inaèe, prvi registar „yu" domena u SFRJ osnovali su 1990. godine Univerzitet u Mariboru i Institut Jo¾ef ©tefan iz Ljubljane. Raspadom zemlje registar „yu" domena ostao je u Sloveniji, a Srbija je iskljuèena iz meðunarodne mre¾e interneta. Tek 1994. meðunarodne institucije koje se bave upravljanjem baznim internet servisima prepustile su upravljanje „yu" registrom grupi profesora sa Beogradskog univerziteta. Oni su do osnivanja Registra nacionalnog internet domena „upravljali" registracijom internet adresa u Srbiji.


- Meðunarodna organizacija ICANN, koja kontroli¹e registraciju domena, treba uskoro da odobri otvaranje „rs" domena na internetu. Oèekujemo da æe ICANN do septembra preneti nadle¾nost za ovu adresu na institucije Srbije. Posle njihovog „zelenog svetla" trebaæe oko mesec dana da se instaliraju raèunari i softveri za novi internet domen, pa æe prva faza preregistracije samih adresa poèeti tek krajem godine. Prednost u postavljanju nove internet adrese imaæe veæ postojeæi vlasnici „yu" domena, dr¾avne institucije, vlasnici registrovanih ¾igova, firme i preduzetnici. Tek posle njih biæe dozvoljena slobodna registracija, kada æe moæi da se registruju i internet adrese fizièkih lica. Inaèe, do sada su samo pravna lica mogla da registruju internet adrese, i to samo jednu sa oznakom domena „yu" - istièe Markoviæ.

Zanimljivo je da æe, kada poène preregistracija internet adresa, stari „yu" domen biti zamrznut.

- Takozvano zamrzavanje „yu" domena trajaæe najdu¾e dve godine. Posle tog perioda sve internet adrese koje se zavr¹avaju „yu" domenom biæe automatski izbrisane. Pretpostavljamo da æe posle preregistracije biti vi¹e od 100.000 internet adresa sa „rs" domenom, jer su iste firme imale vi¹e internet adresa, ali sa domenima „net" ili „com", po¹to je bilo zabranjeno da imaju dve adrese sa „yu" domenom - ka¾e Markoviæ.

Novina u registraciji internet adresa biæe i plaæanje godi¹nje pretplate.

- Do sada je registracija internet adresa bila besplatna. Meðutim, po dobijanju domena „rs" vlasnici internet adresa plaæaæe godi¹nju pretplatu. Iako jo¹ nije utvrðena taèna cena, registracija internet adrese na godinu dana ko¹taæe od pet do deset evra, s tim da æe sama preregistracija biti ne¹to skuplja - obja¹njava Markoviæ.
S. GAVRIÆ

Enea


tarantulica


Evo, poèelo je, zvanièno...



Zvanièni Internet domen Srbije .rs

Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) saop¹tio je danas da se medjunarodna organizacija "Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve" (ICANN), saglasila sa dodelom novog nacionalnog Internet domena Republike Srbije - .rs.

Svojom odlukom ICANN predvideo je da se tranzicija sa .yu na .rs domene okonèa do 30. septembra 2009. godine.

Aktiviranje .rs domena na Internetu, saglasno odluci ICANN, oèekuje se do kraja septembra, a RNIDS æe ubrzo staviti na javnu raspravu predloge pravilnika o registraciji novih domena i prelasku sa .yu na .rs.
Istom odlukom ICAN-a odobreno je otvaranje novog crnogorskog Internet domena - .me, navedeno je u saop¹tenju Registra nacionalnog Internet domena Srbije.

(Tanjug)

tarantulica

Registracija novih internet domena ".rs" ko¹taæe izmedju pet i deset evra po godini- koliko se sada izdvaja za kupovinu ".com", ".net" i ".org" domena.

Ok, u èemu je poenta?
Zar se domen kupuje svake godine?  :hmm

nasty girl

da svake godine se placa domen...

zoe

Вероватно питам глупост, али ко пита не скита...
Хоће ли се онда мењати и e-mail адресе, нпр. код EUnet-а, јер оне сад имају облик [email protected]?

nasty girl

menjace se i e mail adrese...jer svugde gde je yu mora da stoji rs.

mikele

А ми што смо на .цом(наш потрал),ми не мењамо ништа јел?

Bred

nope. s tim da mozemo uzeti i rs domen kad ga puste u prodaju  :wink:

tarantulica

Ma neæemo...
Ovo .com je univerzalno  :happy:

tarantulica

YUBC postao ovla¹æeni registar za .rs domen

Internet provajder "YUBC System A.D." je obavestio medije da je zvanièno postao ovla¹æeni registar za nacionalni .rs domen.

Svi ovla¹æeni registri æe krenuti sa registracijom .rs domena èim Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNDIS) pokrene proces registracije. Oèekuje se da æe registracija poèeti krajem decembra ili u prvoj polovini januara.

"Svi zainteresovani æe na vreme biti obave¹teni o proceduri registracije, cenama i specijalnim ponudama povodom poèetka funkcionisanja na¹eg nacionalnog .rs domena.", saop¹teno je na konferenciji za ¹tampu "YUBC Sistema".

Domeni planirani za registraciju su:
RS - koji je namenjen svim zainteresovanim korisnicima;
CO.RS - koji je namenjen poslovnim korisnicima;
ORG.RS - koji je namenjen svim ostalim korisnicima kao pravnim licima;
EDU.RS - koji je namenjen obrazovnim ustanovama i organizacijama;
IN.RS - koji je namenjen fizièkim licima;
AC.RS - koji je namenski delegiran akademskoj i nauèno-istra¾ivaèkoj Mre¾i Srbije;
GOV.RS - koji je namenski delegiran dr¾avnim organima Republike Srbiji;

(Tanjug)

_d.0.t_

Poèinje registracija Internet domena .rs

Registracija novog Internet domena Srbije sa nastavkom .rs poèeæe krajem februara, najavio je èlan Upravnog odbora Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) Vojislav Rodiæ.

Rodiæ je procenio da æe se cena registrovanja na godinu dana sa uraèunatim porezom na dodatu vrednost kretati oko 700 dinara za fizièka lica kojima je na raspolaganju domen sa nastavkom in.rs, 1.100 dinara za preduzeæa za domen co.rs i 2.500 dinara za domen .rs, koji mogu da registruju i graðani i firme.
Cene odreðuju operateri, a neki od njih su veæ najavili popust uz kupovinu drugih usluga koje nude, kazao je Rodiæ novinarima pre nego ¹to je privrednicima odr¾ao predavanje u Privrednoj komori Beograda.
Domen se mo¾e registrovati na najmanje godinu dana, a najvi¹e na 10 godina. RNIDS operaterima naplaæuje 300 dinara bez PDV-a za domen za fizièka lica in.rs, po 500 dinara za domen za preduzeæa co.rs, obrazovne institucije edu.rs i druge organizacije org.rs i 1.500 dinara za domen .rs.
Rodiæ je procenio da æe na poèetku registracije biti 30 firmi ovla¹æenih za taj posao i dodao da ih sada ima 27 a nekoliko njih je u postupku za dobijanje dozvole.
Neki ovla¹æeni registri korisnicima nude predregistraciju odnosno rezervisanje domena, ali RNIDS nema podatak o tome koliko se graðana i firmi prijavilo za novi domen jer baza podataka nije centralizovana, rekao je Rodiæ.
On je pojasnio da predregistracija nije garancija da æe korisnik dobiti ¾eljeni domen, jer se mo¾e dogoditi da vi¹e njih kod razlièitih registratora rezervi¹u domen, a ¾eljenu Internet adresu æe dobiti onaj èija prijava prva doðe na red.
Prema Rodiæevim reèima, Internet domeni koji su sada registrovani sa nastavkom .yu va¾iæe do 31. septembra 2009. godine ili ne¹to du¾e.
On je rekao da æe RNIDS domene koji su registrovani po starom sistemu, sa nastavkom .yu, èuvati za sada¹nje vlasnike ¹est meseci od poèetka registracije, a ukoliko ih oni u tom roku ne preregistruju, domeni æe biti na raspolaganju drugima.
Rodiæ je istakao da æe domen sa nastavkom .rs moæi da registruju i fizièka lica, ¹to sa .yu domenom nije bilo moguæe.
U novom sistemu biæe moguæe da jedna osoba ili firma registruje vi¹e domena, ¹to u sistemu registracije .yu domena nije bilo moguæe, istakao je on.


[blic]

Bred

da, tako je bilo i do kraja januara...  :wall: :ball2:

_d.0.t_


_d.0.t_

Preregistracija domena yu u rs poèinje 10. marta

Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) najavio je danas da æe registracija novih internet domena sa nastavkom .rs poèeti u ponedeljak 10. marta u podne.

Kako se navodi u saop¹tenju RNIDS zahteve za registraciju novih .yu domena primaæe do petka, 29. februara u 12.00, nakon èega preregistracija tih domena neæe biti moguæa.

Svi do tada registrovani .yu domeni, dodaje se, nastavæe normalno da funkcioni¹u najmanje do 30. septembra 2009. godine.

Registraciju novih .rs domena obavljaæe 27 domaæih firmi, koje su dobile ovla¹æenje RNIDS.

Spisak svih ovla¹æenih registara .rs domena, kao i detaljna pravila postupka registracije i prelaska sa .yu na .rs, mogu se naæi na sajtu www.rnids.yu (http://www.rnids.yu).


[blic]