SA "YU" NA "RS"

Started by Bred, 24-08-2007, 19:57:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

#15
Poèinje registracija .rs domena
| Izvor: Tanjug
Beograd -- Sutra poèinje registracija internet domena sa nastavkom .rs, koji æe zameniti domene sa nastavkom .yu.

Predsednik Upravnog odbora Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) Èedomir ©uljagiæ je rekao da se procenjuje da æe svi domeni koji su aktivni u starom .yu domenu biti registrovani i u novom, ali da æe biti registrovan i znaèajan broj novih domena.

"Veæ u toku prve nedelje registracije ti pokazatelji æe biti jasniji, a ¾elja je da do kraja godine imamo 40.000 registrovanih domena", izjavio je ©uljagiæ.

On je kazao da u okviru .yu domena danas postoji oko 42.000 registrovanih domena, koji su registrovani od 1995. godine, kada su se Internet, a samim tim i Internet domeni, pojavili u Srbiji.

©uljagiæ je napomenuo da je za taj period karakteristièno da su se Internet domeni registrovali besplatno i trajno, uz ogranièenje da ih mogu registrovati samo pravna lica i to jedan domen po jednom pravnom licu.

"S obzirom na to da su se domeni rezervisali trajno i bez ikakve naknade, nije postojao efikasan mehanizam da se neaktivni domeni obri¹u i kasnije dodele nekom drugom.Tako je jedan broj domena i dalje zauzet, odnosno registrovan na preduzeæa koja ih ne koriste ili vi¹e ne postoje", naveo je ©uljagiæ.

On procenjuje da treæina domena koji su upisani u .yu registar nije aktivna, ali da æe se nakon poèetka registracije .rs domena to pitanje razjasniti, jer æe domeni po isteku pretplate, ako ona nije obnovljena, biti automatski osloboðeni za registraciju, pa æe i broj registrovanih domena odgovarati broju aktivnih.

Prema reèima ©uljagiæa, sa uvoðenjem nove registracije sva preduzeæa moæi æe da registruju neogranièen broj domena, tako da æe, ako ¾ele, moæi da imaju posebne Internet prezentacije za sve svoje proizvode i usluge, a tu je i moguænost da fizièka lica registruju domene.

On je kazao da æe se prelazak sa starog .yu domena na novi .rs domen odvijati u dve faze. Prva æe trajati ¹est meseci, kada æe vlasnici postojecih .yu domena imati iskljuèivo pravo registracije ekvivalentnog domena u novom .rs domenu.

Nakon tih ¹est meseci biæe moguæe osloboditi za kori¹æenje nazive domena koji su bili registrovani, ali se nisu koristili.

U prvoj fazi od ¹est meseci æe biti moguæe registrovati domene u .rs koji nisu postojali u starom .yu, a posle isteka prve faze æe biti moguæe registrovati svaki slobodan domen.

©uljagiæ je kazao da æe se cene registracije razlikovati u zavisnosti od toga kome su domeni namenjeni - najjeftiniji domeni æe biti za graðane, oni koji se zavr¹avaju na in.rs, zatim za preduzeæa, udru¾enja graðana i obrazovne institucije co.rs, org.rs i edu.rs. Najveca cena æe biti za "premijum" domene koji su registrovani direktno u .rs.

Prema njegovim reèima, registraciju novih .rs domena obavljaæe preduzeæa koja su stekla status ovla¹æenog registra RNIDS, a u ovom trenutku njih ima tridesetak i njihov spisak se mo¾e naæi na adresi www.rnids.rs.

b92



Od danas registracije za ".rs"
| Izvor: B92
Beograd -- Veb sajtovi iz Srbije danas poèinju da se pojavljuju na internetu pod domenom ".rs". Registracija je poèela u podne.

Prvi sajtovi sa novom ekstenzijom ".rs" trebalo bi da se pojave na internetu do kraja dana. Time u pro¹lost odlazi domen ".yu", skoro pet godina posle nestanka poslednje Jugoslavije. Registar nacionalnog internet domena Srbije poèeo je u podne da registruje Internet domene sa nastavkom ".rs". Prijava se vr¹i preko ovla¹æenih registara.

Jedan od njih je EUNET, koji je u prvih sat vremena registrovao vi¹e od 500 domena, ka¾e Jelena Opaèiæ iz EUNET hostinga.

"Prijava je u predregistraciji bilo vi¹e od èetiri hiljade i za sada sve teèe po planu. Trenutno postoji tridesetak veæ aktivnih .rs domena. To su www.rnic.rs, zatim eunet.rs i svi ostali domeni ovla¹æenih registara. Ostali registrovani domeni æe do kraja dana postati vidljivi", rekla je ona.

Svi kojima su se veb adrese do sada zavr¹avale sa ".yu" imaju rok od 6 meseci da registruju isto ime, ali sa novim nastavkom. Ako to ne uèine, sajtovi æe biti ga¹eni od kraja septembra naredne godine.

Kljuèna razlika izmeðu dosada¹njih i novih domena je u tome ¹to su domeni sa nastavkom ".yu" bili registrovani besplatno i trajno, obja¹njava za B92 Slobodan Markoviæ, èlan upravnog odbora Registra internet domena Srbije.

"Nova pravila registracije omoguæavaju svim graðanima Srbije, firmama i ostalim organizacijama da registruju neogranièeni broj domena po veoma jednostavnoj i brzoj proceduri za razliku od one procedure koju smo imali prilikom poslednjih 10 godina sa .yu domenom gde smo imali ogranièenje od jednog domena po pravnom licu i graðani nisu mogli da registruju domene", rekao je on.

Oèekuje se da æe nova pravila registracije utrostruèiti broj nacionalnih domena. Meðutim, postoje i neka ogranièenja prilikom registracije, ka¾e Slobodan Markoviæ.

"Recimo da æe u okviru co.rs, org.rs i edu.rs prostora moæi da se registruju samo firme koje se bave privrednom delatno¹æu, neprivrednom delatno¹æu i obrazovne organizacije. Dok æe u okviru .rs domena moæi da se registruje svako ko to ¾eli. Takoðe, uvodi se i novi domen in.rs koji æe biti namenjen samo za graðane", ka¾e Markoviæ.

Cena registracije zavisi od toga koju æete ovla¹æenu firmu anga¾ovati za taj posao. Cena bez PDV za registrovanje domena za graðane, sa nastavkom "in.rs" kreæe se uglavnom oko 590 dinara za godinu dana, registrovanje domena razlièitih organizacija "org.rs", firmi "co.rs" i obrazovnih institucija "edu.rs" iznosi 990 dinara za godinu dana.

Najskuplja je registracija domena sa nastavkom ".rs", koji mogu da kupe svi graðani ili organizacije i koji ko¹ta 2.500 dinara godi¹nje.

---
obavismo i to.
:wink:



:news:
Do sada 19.049 .rs domena
| Izvor: Tanjug
Beograd -- Registar nacionalnog internet domena registrovao je do sada 19.049 .rs domena, koji treba da zamene domene sa nastavkom .yu.

Od registrovanih domena 9.651 je sa nastavkom .rs, namenjenom zainteresovanim korisnicima, 6.588 sa nastavkom co.rs, namenjenom poslovnim korisnicima i 723 sa nastavkom org.rs, za ostale korisnike koji su pravna lica, objavila je ta organizacija.

Od poèetka registracije 10. marta, registrovano je i 1.800 domena sa nastavkom in.rs, namenjenom fizièkim licima, 254 domena sa nastavkom edu.rs, namenjenom obrazovnim ustanovama i 33 sa nastavkom gov.rs, namenjenom dr¾avnim organima Srbije.

Procenjuje se da starih .yu domena ima oko 40.000, od èega je oko pola aktivno, a oni æe moæi da se koriste najmanje do 30. septembra 2009. godine.

RNIDS je formirao i Komisiju za tranziciju koja re¹ava molbe za registraciju domena u tranziciji za sluèajeve kada registrant .yu domena nije vi¹e aktivno pravno lice.

Registracija .rs domena se vr¹i preko ovla¹æenih registara, kojih trenutno ima 34.

Sa uvoðenjem nove registracije sva preduzeæa mogu da registruju neogranièen broj domena, tako da æe, ako ¾ele, moæi da imaju posebne Internet prezentacije za sve svoje proizvode i usluge, a tu je i moguænost da fizièka lica registruju domene.

Prelazak sa starog . yu domena na novi .rs domen odvijaæe se u dve faze.

Prva æe trajati ¹est meseci, kada æe vlasnici postojecih .yu domena imati iskljuèivo pravo registracije ekvivalentnog domena u novom .rs domenu.

Nakon tih ¹est meseci biæe moguæe osloboditi za kori¹æenje nazive domena koji su bili registrovani, ali se nisu koristili.

Domen .rs se registruje na rok od jedne do deset godina, uz moguænost produ¾enja registracije.

b92