Ogranicavanje sadrzaja na TVu u skladu sa uzrastom

Started by tarantulica, 25-08-2007, 08:57:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

tarantulica

Da li ste primetili da se od pre par dana pre svakog filma ili serije pojavljuje obave¹tenje za koji uzrast je primeren sadr¾aj?
Nisam sigurna ko to procenjuje i koliko je taèno to ¹to pi¹e...
Da li je donet neki zakon kojim je propisano da to treba da se objavljuje?

malena

Mislim da je donet zakon,bar su meni tako rekli,i ja sam to primetila i vidjam na skoro svakoj televiziji.Valjda procenjuju po scenama koje deca smeju da vide ,a koje ne...

Darker

Jao bo¾e,ja gledao ramba 3 do 12-ste godine 100 puta(u¹ao u Ginisa kao film sa do tad najvi¹e poginulih :K)
A za koga je Rambo ako ne za decu, da ga ne gleda mo¾da neko mator???
A ¹ta da gledaju deca do 12 god, teletabise? :wall:

Bred

ja to nisam ni video. verovatno zato sto ni tv ne gledam :face:

Masha

Da, donet je zakon. A i ja nesto slabije gledam TV i skoro menjam kanale i vidim te kruzice i nisam znala cemu sluze  :K. Uopste mi nije palo na pamet da to tome sluzi. Ali, sad sam se uputila  :~

olgica

Lepo je to sto su uradili, ali sta stvarno deca da gledaju?
Nema nista na tv-u za decu. Hmm mozda je to i bolje da ne gledaju tv!


Da i slicne retardabise.

tarantulica

Televizije same odluèuju

Televizijske stanice moraju posebno da najave i oznaèe program koji je neprikladan za maloletnike...
Crveni kru¾iæi s belim brojem koji se odnedavno pojavljuju na ekranima tokom programa domaæih TV stanica, upozoravaju roditelje na donju starosnu granicu dece za koju je taj program prikladan. U nedostatku preciznijih propisa, televizije zasad same odreðuju tu granicu.




KRU®IÆ - Kodeksom Republièke radiodifuzne agencije (RRA) propisano je da televizijske stanice moraju posebno da najave i oznaèe program koji je neprikladan za maloletnike. Koji su to programi i za koji uzrast su prikladni, kodeks je ostavio emiterima da sami procene.
- Nemamo strogo odreðeni reper ¹ta je za decu od 12 godina, a ¹ta za osamnaestogodi¹njake, pa smo prinuðeni da improvizujemo. Veæinu filmova i serija otkupljujemo od engleskih i amerièkih produkcijskih kuæa, pa se na njihovim internet sajtovima informi¹emo ¹ta je prikladno za koji uzrast. O ostalim produkcijama nema toliko preciznih podataka, pa za njih starosnu granicu odreðujemo nakon ¹to pregledamo delove filma ili epizodu neke serije - ka¾e Aleksandar Kostiæ, urednik filmskog programa televizije B92.
Oznaka o starosnoj granici nije obavezna u svakom filmu ili seriji, a urednici zakljuèuju da li æe na osnovu jedne scene nasilja koja traje kratko, „cenzurisati" ceo film.
Urednici na RTV Pink takoðe „prepisuju" od produkcijskih kuæa od kojih otkupljuju filmove i serije.
- Eksplicitne scene nasilja nigde na svetu nisu preporuèljiva slika za mlaðe ispod 16 godina. Generalno se sla¾emo s Britancima, ako je neka scena neprihvatljiva za mladog Britanca, onda ona nije dobra ni za mladog Srbina. Ako bi se ne¹to kosilo s na¹om kulturom i verom, onda bismo takav film cenzurisali, ali to se do sada nije de¹avalo - ka¾e Tanja Vojtehovski sa RTV Pink.
U zapadnim zemljama postoje komisije koje se veæ nekoliko decenija bave ovom temom, tako da su formirale èitave baze podataka o prihvatljivom programu za razne uzraste.
- Na¹a kinematografija se ni u biv¹oj Jugoslaviji, ni u Srbiji i Crnoj Gori nije time bavila. Mi tek poèinjemo to da radimo, ono ¹to je propisala RRA nam je ideja vodilja, a ugledamo se na postojeæa re¹enja kolega u Americi i Evropi, s tim ¹to se trudimo da ih prilagodimo na¹oj publici i tr¾i¹tu - ka¾e Ivan Karl, urednik filmskog programa RTS-a.
N. Tomiæ ||||

(24sata)

mikele

А ко ће да контролише децу?Да неће можда мама и тата?Или ће можда ови из РРА да иду по становима? :wall:
Ма то је чисто реда ради,не верујем да је то игде дало ефекта.Али у сваком случају је похвално што смо се угледали на остатак света,бар по нечему.
Ја сам слушао на радију да се тим законом регулише када и где могу да се приказују емисије и филмови порнографског и еротског садржаја.Ево издвоји сам вам део тог закона,тј кодекса.
====================
3. Упутствo које се односи на заштиту деце и омладине

Емитери су дужни да предузму све мере предострожности како би заштитили малолетне особе од програмских садржаја који могу да им угрозе интегритет као и њихов здравствени, морални, интелектулани и социјални развој.

1)   Обавеза емитовања одређених садржаја само у доба када деца и омладина не би требало да прате програме радија и телевизије. Емитовање сцена секса, еротике, филмова са изразито бруталним насиљем, приказивање наркоманије и сличних садржаја дозвољено је само у периоду од 24 – 06 часова. Емитовање ових појава као и сцена са вулгарним језиком и изражавањем изричито се забрањује у програмима намењеним деци и омладини, осим уколико није у едукативне сврхе, у врло пажљиво постављеном контексту.
2)   Обавеза посебне најаве или означавања програма који могу угрожавати децу и омладину. Програми који могу угрозити малолетнике или су за њих неприкладни морају бити јасно означени, а старатељи морају бити на њих упозорени. Сваки програм са садржајем неприкладним за лица млађа од 18 година, који се на телевизији емитује пре поноћи, мора бити обележен јасно видљивом бројком која упозорава гледаоце и родитеље на то да садржај који следи није прикладан за сва малолетна лица. Бројка треба да упућује на минимални узраст деце која може да прати програм (нпр: 12, 14, 16, у кругу црвене боје и на видљивом месту). Бројка (упозорење) емитује се пре и на почетку програма и на сваких 15 минута трајања програма у трајању од једног минута. На радију ово упозорење саопштава спикер или водитељ програма. Емитери су слободни да програме класификују по свом нахођењу, али Агенција има право да упозори или казни емитера који за децу неприкладне садржаје уопште не обележавају, не обeлежавају на начин прописан овим упутством или систематски погрешно одређују границу узраста за који је неки програм погодан. Емитери имају право да, уколико су у недоумици, од Агенције затраже мишљење о класификацији означавања. Агенција је дужна да у адекватном року емитеру достави своје мишљење. Емитери треба да воде рачуна о уобичајеном распореду активности деце и посебно да избегавају емитовање проблематичног материјала у време када се може очекивати да малолетници гледају или слушају програме радија и телевизије.
3)   Обавеза да се деца и омладина приказују уз дозволу родитеља или старатеља. Малолетно лице може се директно појавити у програму само уз сопствени пристанак и одобрење родитеља или старатеља, па и тада је емитер дужан да посебно води рачуна о заштити достојанства и физичког и менталног здравља особе која је у питању. Емитери су дужни да искажу посебну пажњу када објављују интервјуе, фотографије или снимке малолетника и то могу да учине само уз пристанак и одобрење родитеља или старатеља. Ова обавеза се не односи на снимљене материјале који служе за илустрацију и, при том, не угрожавају достојанство деце и омладине (колективни снимци почетка школске године, снимци дечје игре на јавним површинама, временске прогнозе и сл.)
4)   Посебна заштита када је малолетно лице жртва или починилац насиља или другог кривичног дела. Малолетно лице мора бити заштићено од експлицитног појављивања у јавности било да је жртва или починилац насиља или другог кривичног дела. Емитери су дужни да заштите идентитет малолетника у таквим случајевима.
5)   Обавеза синхронизације програма за програме намењене деци предшколског узраста. Емитери су дужни да стране програме намењене деци предшколског узраста синхронизују на српски језик или језике локалних националних или етничких заједница.


tarantulica

Mislim da je fora u tome da na tv-u postoji opcija ogranièavanja ¹ta sme, a ¹ta ne sme da se gleda... Onda mama i tata, u zavisnosti od uzrasta deèice, stave zabranu na tv, i deèica ne mogu da gledaju te programe... E sad, mislim da to funkcioni¹e u svetu, gde svaka emisija ima svoju ¹ifru, a nemam predstavu kako æe kod nas to da funkcioni¹e...  :nonono:

nasty girl

ja ovo jos uvek nisam videla,a da budem iskrena nisam ni cula za ovo dok nisam ovde procitala... :hmm :hmm