Prsni chajevi?

Started by brkata vila, 29-08-2007, 13:21:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

brkata vila

Chemu tachno sluze? Od chega se pripremaju? Koje uslove mora da ispunjava droga da bismo je uvrstili u sastav ovih chajeva? Hvala! :wink:

zoe

Ово баш и није неко неугодно питање...

Чај за прса или Species pectorales треба да припомогне при опструкцији дисајних путева, а у зависности од симптома, да делује као експекторанс или антитусик, опушта спазам глатке мускулатуре бронхија, олакшава избацивање секрета или смањује надражај на кашаљ...

Мислим да ти је онда сасвим лако и да сам закључиш од чега би се чајна мешавина састојала...

Ево једног званичног предлога (својевремено сам седела у библиотеци и прекопавала по фармакопејама и још по неким приручницима све што се могло прекопати). Нећу навести количине компоненти јер их нисам преписала, а услови које дрога мора да испуњава су стандардни услови за исправност и квалитет дроге. Дакле, експекторанс:

Foeniculi fructus, Melissae folium, Millefolii herba, Althaeaea radix, Althaeae folium, Thymi herba

Жао ми само што не обратих пажњу какав начин припреме су предложили због овог корена белог слеза (који захтева хладну мацерацију), а остале компоненте се припремају као инфуз... Но, шта је ту је...