Atletika

Started by Roben, 30-08-2007, 21:47:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Roben

SP: Tajson Gej kralj sprinta

Amerièki atletièar Tajson Gej osvojio je zlatnu medalju u trci na 200 metara na Svetskom prvenstvu u Osaki. Gej je stazu pretrèao za 19,76 sekundi i tako postavio novi rekord svetskih ¹ampionata.

Amerikanac je u Osaki bio najbr¾i i u trci na 100 metara i tako je postao tek treæi atletièar koji je uspeo da na jednom svetskom prvenstvu pobedi u obe sprinterske discpline.

Pre Geja, to su uèinili samo jo¹ Moris Grin 1999. i D¾astin Getlin 2005. godine.

Gej æe u Osaki poku¹ati da se okiti i treæom zlatom medaljom, po¹to æe uèestvovati i u amerièkoj ¹tafeti 4x100 metara.

Srebrnu medalju je sa vremenom 19,91 osvojio Jusein Bolt sa Jamajke, dok je treæe mesto zauzeo Amerikanac Valas Spirmon, koji je ostvario rezultat od 20,05 sekundi.

Svetski prvak u skoku u dalj postao je Panamac Irving Saladino. Panamski atletièar, koji je trijumfovao na poslednjih 16 takmièenja na kojima je uèestvovao, skokom od 8,57 metara svojoj zemlji doneo je prvu titulu svetskog atletskog prvaka.

Saladino je do zlata do¹ao u poslednjem skoku, po¹to je pre njega, takodje u ¹estoj seriji, Italijan Endrju Hove ostvario rezultat od 8,47 metara i na nekoliko minuta izbio na prvo mesto.

Hove je na kraju morao da se zadovolji srebrom, dok je bronzanu medalju osvojio olimpijski ¹ampion Amerikanac Dvajt Filips, koji je doskoèio do 8,30 metara.

(MONDO/Beta)

mikele

ATLETIKA: Tajson Gej izaziva Asafu u Beogradu
(http://nono9.us)

Najbr¾i èovek planete, Jamajèanin Asafa Pauel (svetski rekord 9,77) pora¾en je na Svetskom prvenstvu u Osaki od èuda iz Amerike Tajsona Geja.

Tajson Gej je u Osaki osvojio tri zlatne medalje (100 i 200 metara, i ¹tafeta 4x100 metara) i tako je postao tek drugi atletièar kome je to po¹loza rukom na jednom ¹ampionatu.

U izjavi za "Sportski ¾urnal", Tajson Gej je poruèio da se raduje svakoj novoj trci protiv Pauela i pristaje da revan¹ bude u Beogradu!

"Psihièki sam spreman da uvek trèim protiv Asafe bilo gde...Bilo bi mi zadovoljstvo da posetim va¹ glavni grad i naravno, voleo bih da pobedi, ali za to nema garancije. Jednom æe on biti bolji, svetski je rekorder, drugi put ja. Nadam se da æemo ljubiteljima atletike priu¹titi jo¹ dosta velikih obraèuna. Naravno, da li æe biti trke u Beogradu zavisi od na¹ih menad¾era i drugih okolnosti", rekao je Gej.

Asafa Pauel ove sezone trèao je u Beogradu na Memorijalu "Artur Takaè" i ostvario vreme 9,97. To mu je bila prva trka posle povrede i oèekivalo se da æe do Osake biti u punoj formi. Ipak, Gej ga je nadma¹io u Japanu, istrèav¹i 100 metara za 9,85. Pauel je trèao u vremenu 9,96.

Izve¹taèi iz Japana zapazili su da su se posle trke Gej i Pauel srdaèno pozdravili i razgovarali, ¹to ba¹ i nije èest obièaj medju sprinterima.

"Neki se èude ¹to nas dvojica uop¹te razgovaramo, ali to je valjda razlika izmedju mene i nekih drugih momaka. Bio je ba¹ dosta razoèaran iako je osvojio medalju za svoju zemlju. Ljudi ne shvataju pod kakvim smo pritskom. Rekao sam mu da se fokusira na Peking. Osaka je samo deo mozaika, a ond najbolje nzna kakvu sliku ¾eli da vidi na kraju", rekao je Gej.

(MONDO)

Човек је краљ. :Bog :Bog :Bog
Он је један од ретких америчких спринтера које готивим јер није препотентан и надркан као већина осталих.
А видим да га многи атлетичари хвале,тако да нисам погрешио у својој процени.
А и биће најбољи свих времена,само да овако настави и пашће светски рекорди и на 100 и на 200м.

zoe

Еј, а знате ли да је ово првенство у Осаки прошло без обарања иједног светског рекорда :hm
И тако је постало треће по реду светско првентство на коме се то догодило (тј. на коме се то није догодило :>)

Adonis_Vernalis

Da li to koincidira sa cinjenicom da su nedavno strahovito poostrili antidoping-kontrolu i retroaktivno pooduzimali medalje i rekorde svim sportistima za koje su utvrdili da su koristili makar efedrin kapi za nos?

mikele

Ја се слажем са Адонисом да је то један од главних разлога за (не)обарање светских рекорда.
Исто тако мислим да су сви рекорди дошли до неке границе где је јако тешко прескочити ту границу.Раније је било незамисливо да неки трчи 100 метара испод 10 секунди,али данас се свака финална трка завршава испод 10 секунди.И све је више људи који могу да трче испод те границе,али је јако тешко очекивати да ико икада трчи испод 9 секунди па можда чак и испод 9,50с.То су по мени ''научно фантастичне'' вредности.
А занимљиво је да су у женској конкуренцији рекорди много старијег датума,него у мушкој.И многи су још из времена СССР,Чехословачке и Источне Немачке,што нас враћа на ону причу из претходног поста.
Најстарији рекорди у мушкој конкуренцији су са почетка 90-тих(Пауел 1991г.- 8,95м у даљ,Кевин Јанг 1992г.-46,78 400м прпоне,Сотомајор 1993г.-2,45м у вис,Бубка 1994г.-6,14м с`мотком,Едвардс 1995г.-18,29м троскок).
У женској конкуренцији:Јармила Краточвилова 1983г-1:53:28 на 800м,Марита Кох 1985г-47,60с на 400м,Грифит Џојнер на 100м и 200м из 1988г.Има ту још много примера(скок у вис из 1987,скок у даљ из 1988...),али ово су неки рекорди који ће тешко бити оборени у неко догледно време.

tarantulica

Postignut je drugi rezultat svih vremena u mu¹koj ¹tafeti 4x400m, i to je ne¹to  :pljes: :>

mikele

ATLETIKA: Pauel kao metak do svetskog rekorda
(http://nono9.us)

Jamajèanski atletièar Asafa Pauel postavio je na mitingu u Rijetiju novi svetski rekord u trci na 100 metara.

Pauel je u Rijetiju istrèao deonicu u vremenu od devet sekundi i 74 stotinki, ¹to je za tri stotinka br¾e od dosada¹njeg rekorda koji je, zajedno sa Jamajèaninom, dr¾ao Amerikanac D¾astin Getlin.

Atletièar sa Jamajke izgleda da je lo¹e tempirao formu, po¹to je na nedavno odr¾anom Svetskonm prvenstvu u Osaki, ¹ampion na 100 metara postao Amerikanac Tajson Gej.

(MONDO)

Roben

краљ  :Bog :Bog :Bog
свака част

nasty girl

Novi svetski rekord Defarove


Etiopijska atletièarka Meseret Defar prema¹ila je u Briselu za 11,89 sekundi sopstveni svetski rekord u trèanju na dve milje, pre¹av¹i liniju cilja za 8 minuta i 58,58 sekundi. Njen raniji rekord na ovoj stazi, koji je iznosio je 9:10,47 min, postignut je poèetkom ove godine u kalifornijskom gradiæu Karsonu. Ona je svetska rekorderka u trèanju u dvorani na 5.000 i 3.000 m.

Defar je poèetkom ovog meseca osvojila ¹ampionsku titulu u trèanju na 5.000 metara na svetskom prvenstvu u japanskom gradu Osaki.

B92

zabica

koja je ono fora da ce najbolja sportiskinja u Briselu dobiti milionce? U cemu je fora? :hmm

mikele

Quote from: zabica on 15-09-2007, 22:34:37
koja je ono fora da ce najbolja sportiskinja u Briselu dobiti milionce? U cemu je fora? :hmm
Фора је у томе да такмичари који победе на свим митинзима златне лиге(има их 6:Осло,Париз,Рим,Цирих,Брисел и Берлин),наравно у својој дисциплини,деле награду од милион долара.А награда је у виду златних полуга чија је вредност милион долара.
Ове године су Ишинбајева и Сања Ричардс биле једине које су победиле свих 6 пута и оне ће поделити тих милион долара.Да их је,рецимо било четворо,онда би сви добили по 250 хиљада.

mikele

ATLETIKA: Gej i Pauel u trci za najboljeg
(http://nono9.us)

Medju kandidatima za najboljeg atletièara sveta 2007, u anketi koju svake godine organizuje Medjunarodna atletska federacija (IAAF), nalaze se Jamajèanin Asafa Pauel, Amerikanac Tajson Gej i Etiopljanin Kenenisa Bekele.

Favoritkinje u konkurenciji atletièarki su Ruskinja Jelena Isinbajeva i Hrvatica Blanka Vla¹iæ, nedavno izabrana najbolja atletièarka Evrope.

U izboru æe, pored atletièara, trenera, funkcionera i novinara, putem interneta uèestvovati i atletska javnost, a po troje takmièara sa najveæim brojem glasova biæe finalisti "trke" èiji æe ishod biti poznat na Gala atletskoj veèeri u Monte Karlu, 25. novembra.

KANDIDATI

ATLETIÈARI:

Kenenisa Bekele (Etiopija), Tajson Gej (SAD), Hajle Gebreselasije (Etiopija), Ris Hofa (SAD), Bernard Lagat (SAD),Tero Pitkamaki (Finska), Asafa Pauel (Jamajka), Irving Saladino (Panama), ®ersenej Tadese (Eritreja), D¾eremi Voriner (SAD), Liju Ksijang (Kina).

ATLETIÈARKE:

Meseret Defar (Etiopija), Elison Feliks (SAD), Jelena Isinbajeva (Rusija), Merijam Jusuf D¾amal (Bahrein), D¾ent D¾epkosgej (Kenija), Lorna Kiplagat (Holandija), Karolina Kluft (©vedska), Tatjana Lebedeva (Rusija), Sanja Rièards (SAD), Valeri Vili (Novi Zeland), Blanka Vla¹iæ (Hrvatska). :Bog :pljes: :Bog

(Tanjug)