Otrovni paradajz napunio ordinacije

Started by Bred, 16-07-2006, 00:16:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Ministarstvo poljoprivrede ¹alje inspekciju na sve veæe pijace


Ordinacije pune zbog paradajza
Hitnoj slu¾bi u Leskovcu se tokom pro¹le i poèetkom ove nedelje javilo 50 odsto vi¹e pacijenata od uobièajenog broja, koji su imali dijareju, povraæanje, drhtavicu, malaksalost i povi¹enu temperaturu. Veæina njih je pominjala da je, izmeðu ostalog, jela i paradajz kupljen na nekoj od zelenih pijaca u gradu, reèeno je juèe „Blicu“ u toj slu¾bi.

- Javljale su se i porodice, ali smo mi to pripisivali letnjim virozama - ka¾e de¾urni lekar Vesna Vasiæ.

Otrovni paradajz, koji se pro¹le nedelje na kvanta¹koj pijaci u Leskovcu prodavao iz ¹lepera za pet dinara po kilogramu, stigao je iz Nemaèke, i najverovatnije je grèkog porekla. Nemci su ga vratili isporuèiocu zbog velike koncentracije pesticida.

Tim paradajzom zatrovali su se i Branka Kaplareviæ i njen suprug.

- Imali smo proliv, glavobolju i povi¹enu temperaturu, ali se nismo javljali lekaru - veli ova domaæica. Tegobe je imao i novinar Vlasta Veljkoviæ.

- Ne znam koliko je moja ¾ena plaæala taj paradajz, ali znam da sam od njega dva dana bolovao - ka¾e Veljkoviæ.

Pijaca je bila preplavljena tim otrovnim i jeftinim paradajzom.

- Ono ¹to nisu uspeli da prodaju na kvanat¹u, ve¹ti trgovci su bacili na deponiju kod Bogojevca - veli poljoprivredni proizvoðaè Jelica Joviæ iz Èifluk Mire.

Ali nije bilo samo ugro¾eno zdravlje Leskovèana, otrovni paradajz stigao je iz Leskovca u druge krajeve, kao i u Beograd, ali se u tim mestima prodavao po regularnoj ceni, bez sni¾enja.

Republièki poljoprivredni i tr¾i¹ni inspektori u Leskovcu nisu juèe mogli da ka¾u ni¹ta o uvezenom paradajzu, rekav¹i „Blicu“ da je za to nadle¾na carina, a Tatjana Sentiæ, zamenik naèelnika Obave¹tajnog odeljenja Uprave carina Srbije, sa sedi¹tem u Beogradu, rekla je da se na tom sluèaju intenzivno radi.

- Za sada nemamo informacija o tome da li je zaista reè o paradajzu u tranzitu niti na kom graniènom prelazu su pre¹li ¹leperi. Nadamo se da æemo uskoro rasvetliti taj sluèaj - kazala je ona.

Svetlana Stankov iz Ministarstva poljoprivrede navodi da u Grèkoj postoji pogon „Bajera“ koji pravi preparat za brzo sazrevanje povræa pod nazivom „etrel“, èija je upotreba zabranjena u Srbiji. Pretpostavka je da je jeftini paradajz bio obogaæen, izmeðu ostalog, i „etrelom“ zbog br¾eg sazrevanja.

Ministarstvo poljoprivrede naredilo je inspektorima da uzmu uzorke paradajza sa pijaca posle pisanja „Blica“ o grèkom paradajzu punom pesticida, koji je zavr¹io na trpezama ¹irom Srbije.

- Rezultati analiza paradajza znaæe se za èetiri do sedam dana, a Ministarstvo poljoprivrede stalno je u kontaktu sa MUP i Upravom carina kako bismo imali ¹to vi¹e informacija. Koliko je nama poznato, i Upravi carina trebaæe nekoliko dana da pregledaju sve knjige ulaska i izlaska kamiona kako bi videli da li su zaista grèki kamioni u¹li u na¹u zemlju sa spornim paradajzom - izjavio je Stojan Arizanoviæ, pomoænik ministra poljoprivrede.

Od Uprave carina se oèekuje da saop¹ti da li su ti kamioni sa paradajzom pro¹li Srbiju ka Nemaèkoj, a zatim i bili vraæeni kroz na¹u zemlju.

Sagovornici „Blica“ su prekjuèe tvrdili da je iz Nemaèke vraæen konvoj paradajza od sto ¹lepera. Po povratku deo tereta je istovaren u Leskovcu, posle èega je cena paradajza na leskovaèkoj pijaci pala na èak pet dinara, dok je u ostalim gradovima po Srbiji njegova cena bila izmeðu 30 i 50 dinara.

U Upravi carina ka¾u da su gotovo sve slu¾be ukljuèene u proveru, od slu¾be za reviziju, unutra¹nje kontrole do Petog sektora koji se bavi i suzbijanjem krijumèarenja.

- Oni kamioni koji istovare robu u Srbiji, a u tranzitu su, jedino sa fal¹ dokumentima mogu da izaðu iz zemlje - tvrde u Upravi carina.

Na pitanje novinara „Blica“ da li su inspektori pregledali paradajz u Leskovcu onog trenutka kad je stigao na pijace u ovom gradu i kad je cena pala na pet dinara, u Ministarstvu poljoprivrede ka¾u da nisu.

- U tom kraju, inaèe, ove godine ima na hiljadu hektara plastenika u kojima se uzgaja paradajz. Niko od na¹ih inspektora nije sumnjao da se iza niske cene krije ne¹to drugo i da treba da pregleda paradajz, posebno ¹to su uslovi poslednjih dana usled lepog vremena bili takvi da je moglo doæi do prevremenog zrenja paradajza - izjavila je Svetlana Stankov iz Ministarstva poljoprivrede.

Milica Ivanoviæ - Miroslava Cvejiæ