Mu¹karci rade po kuæi devet sati nedeljno

Started by Roben, 05-09-2007, 10:44:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Roben

Mu¹karci rade po kuæi devet sati nedeljno

Kuæni poslovi i dalje su tabu tema medju mu¹karcima èak i u zemljama koje se smatraju naprednijim i manje patrijarhalnim.

Najnovije istra¾ivanje Univerziteta u Vird¾iniji pokazuje da u veæini brakova i dalje postoji podela na "mu¹ke i ¾enske poslove", a ¾ena èim udje u braènu zajednicu preuzima ulogu kuvarice i spremaèice.

Medjutim, dok nisu u braku, mu¹karci se pona¹aju potpuno drugaèije na ¹ta ukazuje istra¾ivanje koje je pokazalo da mu¹karci koji sa svojom partnerkom ¾ive i pre braka vi¹e obavljaju kuæne poslove nego kada stupe u brak.

Ta èinjenica se, izmedju ostalih, smatra uzrokom ¹to su vanbraène zajednice u Americi pro¹le godine imale prednost, jer je utvrdjeno da na taj naèin ¾ivi vi¹e od pet miliona parova.

"Brak je tradicionalna institucija i on oèigledno ima podjednak utiecaj na sve. Èak i mu¹karci koji smatraju da su sa ¾enama u svemu ravnopravni, posle stupanja u brak se èesto ne pona¹aju u skladu sa svojim stavom", smatra sociolog D¾ord¾ Menson sa Vird¾inijskog univerziteta.

Nauènici su najnovije istra¾ivanje obavili na 17.636 ispitanika iz 28 zemalja sveta koje je pokazalo da mu¹karci u proseku nedeljno obavaljaju kuæne poslove oko devet sati, nasuprot ¾enama koje za iste poslove utro¹e vi¹e od 20 sati.

(Tanjug)