Kineski hakeri napali Pentagon

Started by Bred, 05-09-2007, 16:11:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Posle kompjutera u kancelarijama Angele Merkel, nemaèke kancelarke, kineski hakeri su napali jo¹ jedan centar moæi - Pentagon. Britanski „Fajnen¹el tajms“ citirao je amerièke izvore koji tvrde da su sajt amerièkog ministarstva odbrane u junu napali hakeri Kineske narodne oslobodilaèke vojske.

Tom prilikom su uzeli podatke i prouzrokovali ga¹enje sistema koji koristi sekretar tog ministarstva Robert Gejts. Kina je odbacila optu¾be.
„Kineska vlada se uporno protivila kriminalu na internetu, koji ukljuèuje i hakerisanje“, rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Ðijang Ju i dodala da najnovije optu¾be lièe na retoriku hladnog rata.
Peking je ogroman deo sve veæeg bud¾eta za odbranu namenio razvoju modernijih tehnologija, ukljuèujuæi i kompjuterske tehnologije. Ðijang, meðutim, tvrdi da je njena vlada takoðe ¾rtva hakerskih napada.
„Fajnen¹el tajms“ pi¹e da su u Va¹ingtonu uvereni da iza napada stoji vojska. Isti izvor navodi da su hakeri iz raznih delova Kine vi¹e meseci poku¹avali da upadnu u sistem pre nego ¹to uspeli da probiju njegovu sajber-za¹titu, ¹to je nateralo Pentagon da iskljuèi mre¾u na vi¹e od nedelju dana.
„Fajnen¹el tajms“ citira i biv¹eg amerièkog zvaniènika koji tvrdi da kineska vojska sada mo¾e èak i da onesposobi kompjuterski sistem Pentagona. Prema pisanju ovog lista, iz Pentagona su ukradeni strogo poverljivi podaci, ali se ne precizira o kojim se taèno informacijama radi.


---------
Kinezi èitali mejlove ministra odbrane SAD
Autor: E.B. | 06.09.2007 - 09:01

Kineski hakeri za koje se veruje da su iz Narodne oslobodilaèke armije (kineska vojska) napali su kompjutere vlade Velike Britanije, objavio je „Gardijan“, nakon ¹to su drugi mediji objavili informacije o sliènim napadima u Nemaèkoj i SAD.

U poèetku se verovalo da se radi o individualnom napadu, meðutim, ispostavilo se da se radi o akciji organizovane grupe kineskih hakera.
Napadi na kompjutere britanske vlade do¹li su u jeku optu¾bi da su kineski hakeri tokom juna uspeli da prodru u mre¾u amerièkog Pentagona. Amerièki zvaniènici su utvrdili da su hakeri imali uvid u sistem za imejl Roberta Gejtsa, prvog èoveka Pentagona. Istraga o ovom napadu dovela je do armije Kine, a zvanièni Peking je demantovao bilo kakvu ume¹anost. Tokom poslednjih nekoliko godina broj hakerskih napada iz Kine se znaèajno poveæao zbog èega im je Pentagon veæ dao ¹ifrovano ime - Titanijumska ki¹a.
Da se u virtuelnom svetu vodi pravi rat potvrðuje i reakcija nemaèke kancelarke Angele Merkel, koja je otvoreno pokrenula pitanje napada kineskih hakera.
„Napadi kineskih hakera traju veæ èetiri godine. Oni reflektuju novu doktrinu kineske armije“, ka¾e Aleks Nil, ekspert za Kinu.

blic