Skup¹tina ne zaseda, studenti imaju problem

Started by Bred, 06-09-2007, 20:57:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: n.e. |

Skup¹tina Srbije se o predlo¾enim izmenama Zakona o visokom obrazovanju mora izjasniti najkasnije do 1. oktobra, kako bi studenti na vreme znali svoj status, izjavila je Neda Bokan, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu.

Parlament bi trebalo da se izjasni o dva predloga koje je uputila Konferencija univerziteta u Srbiji.
Prvi predlog je da se izmenom Zakona o visokom obrazovanju svima koji studiraju po programima u skladu sa Bolonjskom deklaracijom i koji ove godine treba da upi¹u drugu godinu studija, ukoliko steknu uslov, omoguæi da preðu na bud¾etsko finansiranje.
- Upis u narednu godinu studija poèinje 1. oktobra, zbog toga bi Skup¹tina do tog roka trebalo da se izjasni o predlogu - rekla je Bokanova.
Prema aktuelnim zakonskim odredbama, svega 20 odsto studenata koji sada steknu uslov za upis druge godine moglo bi da preðe na finansiranje iz bud¾eta. Na fakultetima Univerziteta u Beogradu drugu godinu studija u novoj ¹kolskoj 2007/2008. godini trebalo bi da upi¹e 19.306 akademaca, od tog broja ukupno je 9.655 bud¾etskih i 9.651 samofinansirajuæi student.
Konferencija univerziteta u Srbiji predlo¾ila je i da se svim studentima koji uèe po starim programima takav naèin studiranja omoguæi do 2011. godine. Zakonom o visokom obrazovanju predviðeno je da studiranje po starim programima bude moguæe samo do 2007. godine.
Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovaèeviæ o predlozima Konferencije sutra æe razgovarati s ministrom prosvete Zoranom Lonèarom.

blic

cvjetic

cekaj,cekaj... :hm po sadasnjem,trenutnom i aktuelnom zakonu,ja moram da zavrsim faks u naredna 3 mjeseca? :hmm

tarantulica

Neko je ovde pogre¹io...  :nene:

Sreæa da imamo perecu koja nam daje prave informacije  :cvet

*

Quote from: Bred on 06-09-2007, 20:57:51
Konferencija univerziteta u Srbiji predlo¾ila je i da se svim studentima koji uèe po starim programima takav naèin studiranja omoguæi do 2011. godine.

Ja mislim da mi koji smo upisali po starom programu moramo da zavrsimo do 2011., a da je poslednja generacija na univerzitetu koja upisuje po starom programu ove godine...
Tako sam ja skapirala, neka me ispravi neko ako gresim

AquArius

Quote from: cvjetic on 07-09-2007, 01:18:12
cekaj,cekaj... :hm po sadasnjem,trenutnom i aktuelnom zakonu,ja moram da zavrsim faks u naredna 3 mjeseca? :hmm

Kako gore pise, tako je ..  :hmm ..

Ali valjda ce ova 2011. vaziti za sve nas koji usvojismo Bolonju kasnije.
Ne brini cvjetak.

Masha

Ja sam fascinirana pometnjom koju Bolonja unese u akademski zivot Srbije. Koliko sam ja zakljucila, skupstina treba da aminuje da svi studneti prve godine, koji studiraju po Bolonji, a bili su na samofinansiranju i stekli su dovoljan broj bodova da studiraju na budzetu, predju na isti. Jer, po sadasnjem zakonu, samo 20% takvih studenata bi moglo da se prebaci na budzet, a ne svi. I druga stvar, treba da usvoje i ovu 2011. godinu jer u sadasnjem zakonu rok za zavrsetak studija po starom nije napomenut. Ova 2007. mislim da nikog ne treba da brine jer na puno fakulteta su studneti skolske 2006/07. upisali tek drugu godinu studija po starom tako da se njima svakako mora ostaviti rok za zavrsetak po programu po kojem su fakultet i upisali. Pa dok postoji generacija koja reeovno slusa stududije po starom programu mislim da ne bi trebalo da bude problema. Sve u svemu, bruka i sramota sta rade!

AquArius


Bred

Bud¾etske studije bez izmene zakona
Autor: E.B. |

Odluka da svi studenti koji studiraju po bolonjskom programu mogu da upi¹u drugu godinu studija i preðu na bud¾etsko finansiranje ukoliko daju uslov, stupiæe na snagu bez menjanja zakona i izja¹njavanja parlamenta, izjavio je Rektor univerziteta u Beogradu Branko Kovaèeviæ.

Skup¹tina ne bi imala vremena da do oktobra, kada poèinje upis u drugu godinu, izglasa promenu zakona, pa je u dogovoru sa ministrom prosvete danas prona¹li pravnu moguænost da ovakva odluka mo¾e da se primenjuje i bez skup¹tinske procedure.
Konferencija univerziteta æe insistirati na ukidanju zakonske odredbe da samo 20 odsto studenata koji steknu uslov bude finansirano iz bud¾eta, kako ona ne bi pravila probleme narednim generacijama.
Na fakultetima Univerziteta u Beograduje 9.655 bud¾etskih i 9.651 samofinansirajuæi student.

blic

maracaca

Bruco¹ima olak¹an upis druge godine
Studentima prve godine biæe dozvoljeno da upi¹u narednu godinu s 37 umesto 60 bodova...
Studentima prve godine veæine dr¾avnih fakulteta biæe dozvoljeno da zbog lo¹e prolaznosti, upi¹u drugu godinu studija sa 37 umesto Zakonom propisanih 60 bodova, izjavila je juèe Neda Bokan, prodekan za nastavu Univerziteta u Beogradu. Takoðe, odluèeno je da svi samofinansirajuæi bruco¹i koji daju uslov prelaze na bud¾et, dok æe studije po starom programu biti produ¾ene do 2011. godine.



POPUST - Predstavnici univerziteta odluèili su se na ovaj korak, suprotan odredbama Zakona o visokom obrazovanju, kada su videli rezultate prva dva ispitna roka, koji su na veæini fakulteta bili pora¾avajuæi.
- Uspeh studenata u junskom ispitnom roku razlikuje se od fakulteta do fakulteta. Na pojedinima je prolaznost veoma dobra, kao ¹to je to sluèaj sa Arhitektonskim fakultetom i umetnièkim fakultetima, te æe oni verovatno zadr¾iti uslovni prag od 60 bodova. Na pojedinima je prolaznost bila jako lo¹a i tu æe prag biti spu¹ten, kako studenti ne bi bili o¹teæeni u procesu reformi - rekla je Bokanova.
Rektorat jo¹ nema podatke o broju polo¾enih ispita èak ni za januar, jer je spisak od 31 predalo samo 12 fakulteta. Oni oèekuju da æe precizne podatke imati tek krajem godine.
Zoran Ponjaviæ, prorektor za nastavu Univerziteta u Kragujevcu, rekao je da æe i na tamo¹njim fakultetima za upis naredne godine studija biti potrebno najmanje 37 bodova, dok æe Senat univerziteta u Novom Sadu na dana¹njoj sednici odluèivati o smanjenju potrebnog broja bodova za upis naredne godine studija.
Branko Kovaèeviæ, rektor BU, i ministar prosvete Zoran Lonèar, pro¹le nedelje su utvrdili pravne moguænosti da odluke stupe na snagu bez promena u Zakonu o visokom obrazovanju i prethodnog izja¹njavanja u parlamentu.
Ministarstvo prosvete podr¾alo je i predlog Konferencije univerziteta da izmenom Zakona o visokom obrazovanju svim studentima koji uèe po starim nastavnim programima, bude omoguæen da nastave takvim naèinom studiranja do 2011. godine, umesto do 2007. kako je ranije planirano.

Diplomci jednako masteri
POTVRDA Zakonodavni odbor Skup¹tine Srbije krajem jula doneo je autentièno tumaèenje Zakona o visokom obrazovanju, prema kojem se status diplomiranih studenata izjednaèava sa onima koji stièu zvanje mastera. Parlament bi takvu odluku trebalo da potvrdi na nekom od narednih redovnih zasedanja.

AquArius

Quote from: maracaca on 13-09-2007, 11:00:45
Rektorat jo¹ nema podatke o broju polo¾enih ispita èak ni za januar, jer je spisak od 31 predalo samo 12 fakulteta. Oni oèekuju da æe precizne podatke imati tek krajem godine.

I zato "vecine fakulteta" i zato "mozda" i zato "ne zna se"
sta ce i kako biti na Farmaciji.

Quote from: maracaca on 13-09-2007, 11:00:45
Ministarstvo prosvete podr¾alo je i predlog Konferencije univerziteta da izmenom Zakona o visokom obrazovanju svim studentima koji uèe po starim nastavnim programima, bude omoguæen da nastave takvim naèinom studiranja do 2011. godine, umesto do 2007. kako je ranije planirano.

O ovome se negde vec pisalo, ali ovo se odnosi na ljude koji studiraju godinu za godinom,
ili ako padnu godinu ne "padaju na Bolonju"..
Jel' tako?

Negde u zakonima pise da svako ima pravo da bira da li ce zavrsiti po novom ili starom
programu, ali praksa je malo drugacija ..


Bred

evo ovde malo detaljnije lai se verovatno neke stvari preklapaju

---
Mala prolaznost na ispitima dovoljan razlog za ubla¾avanje re¾ima studiranja
Studentima je olak¹an upis godine
Autor: Ekipa „Blica“ |
Studenti prve godine moæi æe da upi¹u narednu godinu studija sa najmanje 37 (ESPB) bodova, umesto propisanih 60, a svi samofinasirajuæi akademci koji ostvare uslov preæi æe na bud¾et, ka¾e Neda Bokan, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu.

Olak¹ice za studente Beogradskog univerziteta donete su uz saglasnost Ministarstva prosvete. Odluka o minimalnom broju bodova za upis odnosi se na studente koji studiraju po novom Zakonu o visokom obrazovanju. Meðutim, i svi akademci koji su upisani pre dono¹enja ovog zakona stièu pravo na upis naredne godine prema uslovima koje defini¹e Zakon o univerzitetu iz 2002. godine.
- I jedni i drugi, ako daju uslov za narednu godinu stièu pravo na upis kao bud¾etski akademci. Nastavno-nauèno veæe svakog fakulteta ima pravo da donese odluku o minimalnom broju ostvarenih bodova za upis u narednu godinu, koji ne mo¾e biti manji od 37. Ali mo¾e biti veæi ako nastavno-nauèno veæe proceni da je to u skladu sa ostvarenim rezultatima i moguænostima organizacije nastave - ka¾e prof. dr Neda Bokan.
Na Arhitektonsku fakultetu u Beogradu, primera radi, minimalan broj bodova koje mora da ostvari samofinansirajuæi student da bi pre¹ao na bud¾et i dalje æe biti 60 ESPB, jer, kako ka¾e prof. dr Bokan, na ovoj visoko¹kolskoj ustanovi prolaznost je veæa od 85 odsto i nema potrebe za sni¾avanjem kriterijuma.
- Ali to sada neæe va¾iti samo za 20 odsto studenata, kao ¹to je to bilo ranije, veæ za sve koji ostvare 60 bodova. Analize prolaznosti pokazale su da, na¾alost, nemamo iste rezultate na svim fakultetima i da ne mo¾emo oèekivati veliki broj studenata koji su ispunili sve svoje obaveze. Na osnovu toga procenili smo da je neophodno dono¹enje odreðenih olak¹ica. Za takvu situaciju krivi su i profesori i studenti. Zato treba da vidimo gde smo gre¹ili i kako da propuste ispravimo da bi nam rezultati u narednoj ¹kolskoj godini bili bolji - istièe profesorka Bokan.
Studenti smatraju da je ova odluka iznuðena, jer svi su svesni da reforma nastave i univerziteta nije do kraja sprovedena u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju.
- To je neophodna mera i zato je bila oèekivana kao prelazno re¹enje. Prolaznost na ispitima je suvi¹e mala. To pokazuju analize iz januara kada se videlo da je prolaznost bruco¹a na BU svega 16 odsto. Rezultat je daleko ispod oèekivanog. Izvoðenje nastave, obim literature i naèin ispitivanja ne dozvoljavaju ¾eljenu efikasnost studiranja. Svi bi kao ¾eleli da je poveæaju, a veæina profesora odbija da promeni ne¹to u svom radu. Trebalo bi da postoji kontinuirano ocenjivanje, a nema ga. Bruco¹i koji sada nisu ostvarili oèekivani rezultat nisu krivi, jer su do¹li iz srednjo¹kolskih klupa gde su navikli na kontinuiran rad. Ne ¹timaju jedino nastavni planovi i programi rada na fakultetima, kao i naèin ispitivanja - ka¾e za „Blic“ Sreæko ©ekeljiæ iz Saveza studenata Beograda i apsolvent na Filozofskom fakultetu.
Kolegijum i Senat Univerziteta u Kragujevcu odluku o tome da li æe spustiti kriterijume za upis u prvu godinu studija i prelazak onih koji su ostvarili uslov sa samofinansirajuæih na bud¾etsko ¹kolovanje, odluèivaæe 20. septembra. Prema reèima Milo¹a Ðurana, rektora Univerziteta u Kragujevcu, rukovodstvo æe imati u vidu da buduæi akademski graðani iz Kragujevca budu u ravnopravnom polo¾aju sa kolegama sa ostalih univerziteta.
- Sa na¹eg univerziteta je jo¹ u aprilu upuæen predlog nadle¾nom ministarstvu za promenu zakona o uslovima upisa. Tada smo predlo¾ili da se studenti upisuju sa 40 bodova do 2010. godine kada bi trebalo da se zavr¹i reforma visokog ¹kolstva - izjavio je juèe Milo¹ Ðuran.
Ðuran je u izjavi za „Blic“ dodao da se u novonastaloj situaciji postavlja pitanje za¹to studenti nisu u moguænosti da ispune postavljene uslove.
- Ili studenti i profesori nisu dovoljno dobro radili, ili su nastavni programi preobimni - ka¾e Ðuran.


U Ni¹u mo¾e i ne mora
Kolegijum Univerziteta u Ni¹u preporuèio je fakultetima da sami odluèe o tome da li sniziti kvotu za prelazak studenata iz prve u drugu godinu. Preporuka je da se studentima maksimalno izaðe u susret, ali nije doneta obavezujuæa odluka.
Od 13 fakulteta na Ni¹kom univerzitetu tek je nekoliko poèelo da primenjuje principe Bolonjske deklaracije. Princip bodovanja, odnosno to da student mora da ima vi¹e od 37 od ukupno 60 bodova, primenjuje se na Medicinskom, Graðevinsko-arhitektonskom i Elektronskom fakultetu. Na ovim fakultetima ka¾u da jo¹ nije doneta nikakva odluka o sni¾enju broja bodova, jer jo¹ traju ispitni rokovi. Svi samofinansirajuæi studenti prve godine koji steknu uslov za prelazak u narednu godinu studija, moæi æe da preðu na bud¾etske studije.

Novi Sad èeka akt ministarstva
- Novosadski univerzitet je jo¹ u martu ove godine bio inicijator razgovora o prelaznom re¾imu na univerzitetima koji bi podrazumevao istovetan pristup koordiniran sa Ministarstvom prosvete. Tada smo predlo¾ili da prelazni poeni iznose 40 bodova. Zakonsko upori¹te ove inicijative jo¹ uvek nije ozvanièeno, a na¹ Senat æe o ovome odluèivati onog momenta kada dobije i slu¾benu potvrdu iz ministarstva - izjavila je rektorka Novosadskog univerziteta Radmila Neduèin Marinkoviæ.
Ona je istakla da im treba zakonska potvrda da æe dr¾ava moæi da obezbedi sredstva za sve one koji u narednoj godini preðu na bud¾etsko finansiranje.
- Smanjenje prelaznih poena treba da bude stimulans studentima da vi¹e uèe i da daju bolje rezultate. Meðutim, s obzirom na to da je ova univerzitetska godina u potpunosti posveæena primenom novih reformi, postavlja se pitanje i koliko se u njih kvalitativno zaista i ula¾e. U reforme se treba i ulagati, nije ih dovoljno samo primeniti. Uostalom, rezultati su ti koji æe dati konaèan sud o tome koliko smo bili uspe¹ni - ka¾e Marinkoviæeva, napominjuæi da je analiza u januarskom roku pokazala da Novosadski univerzitet mo¾e biti zadovoljan postignutim rezultatima. Uvoðenje jo¹ jedne novine, koja nije odraðena u odgovarajuæem vremenskom roku, mogla bi da utièe na kvalitet rada Univerziteta.
- Jo¹ ova godina mo¾e da bude prelazna, jer su neke odredbe neophodne kako bi se reforma u potpunosti i kvalitetno primenila - napominje rektorka.

blic

luckysuzzy

Ja se izvinjavam,ako je suvisno pitanje,ali zamolila bih za konkretan odgovor.Ako sam fakultet upisala '99.godine,a apsolvirala 2005.god.,koji je moj krajnji rok za diplomiranje.
Unapred hvala

Bred



Bred

ali vi ipak opet pretrazite forum gde je to jos koji put receno, ja mislim da je tako kako sam napisao.  :wink: