Ekolo¹ki grad u Kini

Started by Roben, 08-09-2007, 22:07:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Roben

Ekolo¹ki grad u Kini

U Kini æe poèetkom sledeæe godine biti zapoèeta izgradnja prvog "ekolo¹kog grada", a u planu su jo¹ èetiri slièna projekta urbanog razvoja namenjenog borbi protiv zagadjivanja, najavio je danas direktor gradjevinske firme "Arup" Piter Hed.

Prvi èovek te internacionalne kompanije sa sedi¹tem u Londonu, zadu¾ene za izradu projekta, izjavio je da æe grad biti izgradjen na Dungtanu, ostrvu nedaleko od ©angaja, i da æe se u njemu koristiti samo obnovljiva energija. Automobilima na benzin neæe biti dozvoljen pristup, a na farmama æe se uzgajati organsko povræe i voæe, preneo je Rojters.

Prva grupa stanovnika i radnika koji treba da odr¾avaju eko-grad doseliæe se krajem ove decenije, najavio je Hed, odbaciv¹i tvrdnje da æe projekat propasti bez subvencija.

Direktor firme "Arup" je objasnio da subvencije neæe biti potrebne, buduæi da je komercijalna isplativost projekta izvesna.

Buduæi da zvanièni Peking aktivno promovi¹e rast ekolo¹kog sektora, realizatori projekta izgradnje eko-grada su dobili dozvolu da grade mnogo vi¹e stambenog prostora nego ¹to se to inaèe dopu¹ta.

"Ako na nekom podruèju imate dvostruko vi¹e prostora za prodaju, tro¹ak izgradnje zgrada postaje nebitan, a vrednost zemlji¹ta mnogo veæa", izjavio je Hed.

On oèekuje da æe u poèetku u eko-gradu ¾iveti 8.000 ljudi, a da bi do 2015. ili 2020. taj broj mogao da poraste na 80.000. Po zavr¹etku realizacije projekta, grad bi trebalo da ima oko 400.000 stanovnika i da sa ©angajem bude povezan velikim mostom i tunelom sa saobraæajnicama i metro linijom.

(Tanjug)