Poruka Bin Ladena na godi¹njicu napada na SAD

Started by Roben, 11-09-2007, 12:01:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Poruka Bin Ladena na godi¹njicu napada na SAD

Novi video lidera teroristièke organizacije Al-Kaida Osame bin Ladena emitovan je na internetu, na ¹estu godi¹njicu napada na SAD od 11. septembra, javila je amerièka televizijska mre¾a Si-En-En (CNN).

Snimak, èija autentiènost nije mogla odmah da bude potvrdjena, prikazuje Bin Laden kako hvali jednog od 19 atentatora od 11. septembra, Valid al-©erija koji je bio u avionu kompanije "Ameriken erlajnz" koji je pogodio jednu od kula bliznakinja, navodi CNN.

Prema CNN-u Bin Laden se ne kreæe uop¹te na tom videu i nema nikakve naznake kada je on snimljen, prenose agencije.

U SAD se danas obele¾ava ¹esta godi¹njica teroristièkih napada u Njujorku i Va¹ingtonu, u kojima je 11. septembra 2001. poginulo vi¹e od 2.700 ljudi.

Glavna cermonija odr¾aæe se u parku Zukoti, u njujor¹koj poslovnoj èetvrti Menhetn, nedalko od mesta na kojem su se nalazile sru¹ene "kule bliznakinje".

Ceremoniji u parku prisustvovaæe vatrogasci koji su prvi pritrèali u pomoæ ¾rtvama napada, dok æe porodice ¾rtava i ove godine polo¾iti cveæe i proèitati imena nastradlih na mestu nekada¹njeg Svetskog trgovinskog centra, gde su gradjevinski radovi u toku.

©estu godi¹njicu napada je, pored spora oko toga gde treba odr¾ati ceremoniju, obele¾ila i rasprava da li predsednièki kandidat treba ovom prilikom da dr¾i govor.

Vatrogasci i èlanovi porodica nastradalih besni su zbog toga ¹to æe biv¹i gradonaèelnik Njujorka Rudi Djulijani, koji je govorio na svakoj dosada¹njoj godi¹njici napada, ove godine to uèiniti kao predsednièki kandidat.

Djulijani, koji je svoje anga¾ovanje posle napada 2001. godine stavio u centar predizborne kampanje, ka¾e medjutim da njegovo obraæanje neæe biti "politièko".

U samoubilaèkom teroristièkom napadu otetim avionima na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Va¹ingtonu, poginule su 2.752 osobe.

Zgrada Pentagona je znatno o¹teæena, a dva tornja visine 410 metara u njujor¹koj poslovnoj èetvrti Menhetn su potpuno sru¹eni.

Optu¾iv¹i lidera teroristièke mre¾e Al-Kaida Osamu Bin Ladena koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada, SAD su 7. oktobra poèele bombardovanje Avganistana.

(agencije/MONDO)