SAD bile protiv optu¾nice za Gotovinu?

Started by Roben, 11-09-2007, 12:02:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

SAD bile protiv optu¾nice za Gotovinu?

SAD su tra¾ile povlaèenje ha¹ke optu¾nice protiv hrvatskog generala Ante Gotovine, ali su povukle taj zahtev po¹to je Hrvatska odbila da potpi¹e sporazum o neizruèivanju amerièkih dr¾avljana, pi¹e zagrebaèki "Jutarnji list" ocenu biv¹e portparolke ha¹kog tu¾ila¹tva Florans Artman.

"U maju 2003. biv¹i specijalni amerièki izaslanik za Balkan tra¾io je od glavne tu¾iteljke Karle del Ponte odustajanje od sluèaja", pi¹e zagrebaèki dnevnik u sutra¹njem broju i navodi delove iz knjige Florans Artman "Mir i kazna", objavljene u Francuskoj.

Artmanova na pitanje "Jutarnjeg lista" nije htela da navede ime amerièkog diplomate, ali ka¾e da on u to doba vi¹e nije bio na du¾nosti specijalnog izaslanika, dodajuæi kako je "sasvim sigurna da je to èinio u svoje lièno ime".

"Koliko je to bilo u skladu s tada¹njom amerièkom politikom, ne znam", citira "Jutarnji list" Artmanovu, koja je rekla da amerièki diplomata "nije bio jedini koji je takvo ne¹to uèinio" i da su u Gotovininu korist "intervenisale mnoge medjunarodne osobe".

U Velikoj Britaniji je Gotovina imao ¾estoke neprijatelje koji su po svaku cenu ¾eleli da ga vide u zatvoru i zvanièna Amerika priklonila se tom stanovi¹tu, smatra Artmanova.

Va¹ington se svrstava na tu stranu sredinom 2003, nakon ¹to je Hrvatska odbila da potpi¹e bilateralni sporazum" o neizruèivanju amerièkih dr¾avljana Medjunarodnoma kriviènom sudu, smatra Artmanova, a prenosi "Jutarnji list" .

(Beta)