„Telekom“ konaèno dobija konkurenta

Started by Bred, 11-09-2007, 14:48:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: R. ®. Markoviæ | 11.09.2007 - 09:22




Iako je „Telekom Srbije“ izgubio pravo na monopol nad fiksnom telefonijom jo¹ pre dve godine, ova kompanija i dalje je jedina na ovom tr¾i¹tu. I dok se dr¾avni zvaniènici u svojim izjavama zala¾u za razbijanje monopola, s druge strane uslove za nove licence i provajdere i dalje æe diktirati dr¾ava.

Kompanija „Serbian broadbend“ (SBB), najveæi kablovski distributer u Srbiji, predala je Republièkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL) zahtev za licencu za fiksnu telefoniju, kojom bi ova kompanija postala prvi konkurent „Telekomu“ ¹to se tièe fiksne telefonije.
Iako bi SBB koristio svoju kablovsku mre¾u preko koje bi korisnicima fiksnih telefona mogao da pru¾i jeftiniju uslugu kao i mno¹tvo moguænosti koje zasada mo¾ete koristiti samo na mobilnom telefonu, zasada sve zavisi od uslova koje æe propisati Ministarstvo za telekomunikacije i informatièko dru¹tvo.
- Dobili smo zahtev od SBB da im se izda licenca i raspisaæemo tender èim budemo dobili minimalne uslove koje mora da ispunjava novi provajder od Ministarstva telekomunikacija - izjavila je za „Blic Aleksandra Stefanoviæ, PR Agencije za telekomunikacije.
SBB bi koristio svoje resurse, ali nije iskljuèeno da se pojave i provajderi koji bi zatra¾ili kori¹æenje mre¾e „Telekoma“. Meðutim, mnoge stvari jo¹ uvek nisu jasne, a jedna od njih je da li æe novi provajder moæi da ima neogranièen broj linija, èime bi monopol „Telekoma“ zaista bio ugro¾en.
- I to zavisi od ministarstva. S druge strane, da li æe se koristi i mre¾a „Telekoma“ zavisiæe od eventualnog dogovora ove kompanije i nekog novog operatera, kao i procene ¹ta je isplativije - ka¾e Stefanoviæeva. Inaèe, „Telekomu“ je vi¹e puta produ¾avan monopol nad uslugama fiksne telefonije, a nakon ¹to je zakonski ukinut pre dve godine, èini se da dr¾ava nije mnogo radila na tome da se omoguæi ulazak novog i jeftinijeg provajdera.
- Monopol je ukinut pre dve godine, a Agencija za telekomunikacije je oformljena pre godinu i po dana. Postojali su problemi jer u pro¹loj vladi nije bilo posebnog ministarstva za telekomunikacije, a posle toga se kasnilo i sa formiranjem nove vlade - ka¾e Aleksandra Stefanoviæ.
Inaèe, u SBB smatraju da bi putem kablovske mre¾e mogli da omoguæe prikljuèenje za oko 700.000 novih korisnika fiksne telefonije, ¹to bi bilo oko treæine broja korisnika koje sada ima „Telekom“. Ipak, da li æe razgovori biti znatno jeftiniji i kada bi Srbija napokon mogla da dobije jo¹ jednog provajdera opet æe zavisiti od dr¾ave.
- ©to se tehnologije tièe, spremni smo da brzo uðemo u servis, ali ne mogu da procenim koliko æe dr¾avi biti potrebno da obradi na¹ zahtev za licencu. Mo¾emo da nabavimo i postavimo opremu tri meseca nakon ¹to nam daju licencu. Meðutim, dr¾ava mo¾e da zatra¾i toliko skupu licencu da za nas bude nemoguæe napraviti isplativ biznis plan i jeftinu cenu impulsa. S druge strane, postoji i moguænost da „Telekom“ skuplje naplaæuje razgovore iz na¹e ka svojoj fiksnoj i mobilnim mre¾ama - ka¾e Dragan ©olak, direktor SBB.
©olak tvrdi da bi, ukoliko cena licence bude na nivou evropskih, SBB mogao da ponudi èak i neke besplatne minute u okviru svoje mre¾e. Na pitanje èime mogu da garantuju da æe njihova fiksna telefonija biti kvalitetna, s obzirom na veliki broj pritu¾bi korisnika kablovske mre¾e, ©olak ka¾e da je veliki broj pritu¾bi na rad normalan s obzirom na najveæi broj korisnika.
- Ako na¹ telefonski servis u smislu cene i usluge bude kao kablovski, onda æemo biti najpovoljniji u regionu - ka¾e ©olak.
Bez odgovora iz ministarstva
Iz Ministarstva za telekomunikacije i informatièko dru¹tvo ranije su najavljivali da se novi provajder fiksne telefonije mo¾e oèekivati do kraja godine, ali ni nakon desetak poziva, „Blic“ u toku juèera¹njeg dana nije uspeo da doðe do izjave nekoga od nadle¾nih ¹ta namerava to ministarstvo i kada bi mogli da budu objavljeni uslovi za novog provajdera fiksne telefonije. Kako nam je reèeno, nadle¾ni su bili na sastancima ili na ruèku.

Cene fiksne telefonije
Lokalni saobraæaj / privatni / poslovni
Slab saobraæaj / 0,152 / 0,251
Jak saobraæaj / 0,304 / 0,502
Meðumesni saobraæaj / privatni / poslovni
Slab saobraæaj / 0,759 / 1,255
Jak saobraæaj / 1,518 / 2,509
Fiksna ka mobilnoj / privatni / poslovni
Slab saobraæaj / 4,556 / 7,529
Jak saobraæaj / 9,111 / 15,057


blic