Dejvis kup

Started by nasty girl, 15-09-2007, 16:25:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

mikele

Budi fin i tih, ali ipak navijaj!
(http://nono9.us)

Poslednji put kada je teniski meè napunio neku halu u Srbiji igrali su Boba ®ivojinoviæ i Goran Prpiæ. Bio je to 8. oktobar 1985. u prepunom "Pioniru" kada su u èetvrtfinalu Dejvis kupa savladali Francusku predvodjenu Lekontom i Noom.

Dvadeset dve godine kasnije Novak, Nenad, Janko i ekipa æe pred 20.000 navijaèa udariti na Hjuita i dru¾inu. Mnogi od svedoka meè u "Pioniru" æe i ovog vikenda hrliti u "Arenu" da pomognu na¹im teniserima, ali èini se da æe vi¹i biti onih koji nisu bili ni rodjeni kada se poslednji veliki teniski meè igrao u Srbiji.

Malo je i onih koji su nekada prisustvovali nekom WTA ili ATP turniru, pa se s pravom postavlja pitanje kakva æe biti atmosfera u "Areni".

Stroga pravila nala¾u da tokom poena nema ¹etnje po tribinama, kao ni prièe i pravljenja buke. Takodje neæe biti moguæa upotreba mobilnih telefona, kamera i fotoaparata.

"Pravila ITF su vrlo stroga i predvidjaju da publika mora da se pona¹a vi¹e nego korektno. Dakle zabranjena æe biti ustajanja, ¹etnje, pu¹enja, fotografisanja aparatima ili prièe tokom poena. Tako je to na papiru. Ali, mi æemo se potruditi da budemo na granici dozvoljenog, jer nam je pomoæ publike neophodna. Treba nam navijanje kao u Splitu ili Buenos Airesu gde protivnike uvek doèekuje pakao sa tribina. Neæe smeti da se zvi¾di tokom servisa, ali æe biti va¾no da se stvori pritisak na Australijance kada ve¾u nekoliko lo¹ih poena. Da se u pazama ore aplauzi namenjeni na¹im momcima i tako im se pru¾i adrenalinska injekcija", izjavio je selektor Bogdan Obradoviæ za "Sport".

Na drugoj strani, sportski direktor na¹e selekcije Aleksandar Boliæ najavio je da æe svakog od tri dana takmièenja biti podeljeno po 15.000 gumenih udaraljki, koje se pune vazduhom. Takodje je anga¾ovana i nacionalna garda, koja æe imati svoju taèku, a oèekuje se da æe se na tribinama naæi i bubnjevi i trube.

Ipak treba znati da je svaka Dejvis kup selekcija odgovorna za pona¹anje svojih navijaèa. Ukoliko publika vredja ili provocira igraèe sudija je du¾an da na licu mesta odredi sankciju.

Kazne se poveæavaju u skladu sa gre¹kama - prva opomena povlaèi usmeno upozorenje, druga inicira odutimanje poena, a treæa oduzimanje gema. Ukoliko se opomene ponove svaka sledeæa znaèi minimum oduzimanje gema, a ukoliko sudija proceni da je situacija ozbiljnija mo¾e da odreaguje i rigoroznije.

(MONDO, foto: MN Press)

nasty girl

Hjuit: ''Verujemo u pobedu''

Najbolji australijski teniser Lejton Hjuit veruje da njegova reprezentacija mo¾e da pobedi Srbiju u meèevima Dejvis kupa za popunu Svetske grupe u Beogradu od 21. do 23. septembra. ’’Srbi su favoriti zbog trenutne forme i Novak Ðokoviæ verovatno oèekuje pobedu u oba meèa u singlu i meèu u dublu tako da æe biti izazov za nas. Znamo ¹ta mo¾emo da oèekujemo i ¹ta moramo da uradimo’’, rekao je trenutno 21. teniser na ATP listi.

Australijanci su osvojili 28 Dejvis kup titula i samo jednom nisu uspeli da se plasiraju u Svetsku grupu, 1996. godine.

Srpska selekcija ima velika oèekivanja od meèeva koji se igraju za vikend jer prvi put u svom timu imaju tenisera koji je treæi na ATP listi.

’’Biæe veoma te¹ko, ali mi imamo prave pripreme i nadamo se pobedi’’, izjavio je Hjuit.

B92

mikele

Нашао сам некако карте,тако да...
Имаћете извештача са лица места

laclaire

Karata je bilo koliko hoces, samo je trebalo otici na vreme...ja sam kupio prvi ili drugi dan kad su ih pustili u prodaju, nije bilo zive duse na blagajni...Imacete dva izvestaca sa lica mesta  :>  He he, Mikele, sad pravimo zazubice ostalima  :wink:

tarantulica

Zamalo da imamo i tri izve¹taèa, da su ova dva obavestila treæeg, da treba da po¾uri da nabavi karte...  :ohwell:

mikele

Djokoviæ-Luèak na otvaranju
(http://nono9.us)

Dejvis kup meè Srbija - Australija u beogradskoj Areni u petak æe otvoriti najbolji srpski teniser Novak Djokoviæ i Piter Luèak, trenutno 91. igraè sveta, odluèeno je ¾rebom u Areni.

Posle tog singl meèa, u kojem je Djokoviæ apsolutni favorit, sledi "poslastica" prvog dana duela za popunu Svetske grupe, susret Janka Tipsareviæa i najboljeg australijskog tenisera Lejtona Hjuita.

U subotu se igra dubl meè u kojem æe Srbiju predstavljati najbolji dubl igraè Nenad Zimonjiæ i Djokoviæ i oni æe igrati protiv Henlija i Hjuita.

Poslednjeg dana, prvo igraju Djokoviæ i Hjuit, a potom Tipsareviæ-Luèak.

Reagovanja na ¾reb:

Djokoviæ: "Drago mi je ¹to æu otvoriti duel, ali verovatno æu imati tremu pred 20.000 ljudi. Biæe dosta oèekivanja i dosta pritiska. ®elim da budem maksimalno spreman. Luèak je igraè koji je najbolje rezultate pravio na ovoj podlozi".

Tipsareviæ"Kada sam do¹ao na pripreme rekao sam da ako osetim bol ne ¾elim da zauzimam mesto. ©est dana sam trenirao i ne oseæam bol. Dvadeset dana na rehabilitaciji u Nemaèkoj bio sam bez tenisa, ali radio sam na fizièkoj pripremi i spreman sam Iskreno, lak¹e mi je ¹to æu sa Hjutom igrati drugi meè, jer je lak¹e igrati drugi meè protiv biv¹eg broja 1 kada tvoja zemlja vodi sa 1:0".

Mo¾da kljuèni poen u ovom duelu biæe dubl meè.

Zimonjiæ: "Svaki poen je dragocen. Cilj su tri poena, nebitno je kako doæi do njih. Biæe te¾ak meè, svakako, protiv Henlija i Hjuita. Prednost je to ¹to smo Novak i ja odigrali dva turnira zajedno. Medjutim, ¹ljaka je specifièna i drugaèije se igra nego na betonu, ali se nadam da æemo uz pomoæ publike doæi do magiène cifre - 3 (boda)".

Veliki protivnik igraèima obe ekipe biæe teren. Djokoviæ je rekao da je teren "u kritiènom stanju", a selektor srpske reprezentacije Bogdan Obradoviæ rekao je da su njegovi igraèi tokom treninga "èuvali teren", dodajuæi da "nije primetio da su to radili Australijanci".

Australijanci su bili dobro raspolo¾eni tokom ¾reba.

Hjuit: "Oseæam se dosta dobro posle lak¹e povrede. Za mene je glavno pitanje terena, jer podloga nije onakva na kakvu smo navikli. Teren je opasan, mo¾e doæi do povrede. Djokoviæ je odlièan igraè, i vervatno oèekuje da æe dobiti sva tri meèa. Medjutim, mi smo puni samopouzdanja i mislim da smo u odliènoj formi".

Selektor Australije D¾on Ficd¾erald: "Dejvis kup je takmièenje u kojem se ne mo¾e predvidte konaèan ishod. Srbija ima prednost domaæeg terena i dobar tim i zato je favorit. Nama se, medjutim, dopada podredjena uloga i verujem u svoju ekipu. Teren je isti za oba tima. To je pitanje kojim treba da se pozabavi glavni sudija (Majk Morisi). Svi igraèi imaju svoje omiljene podloge. Pre ¹est godina gostovali smo u Brazilu i Hjuit je u tri seta pobedio tada najboljeg svetsog igraèa na ¹ljaci Gustava Kuertena".

Luèak: "Novaku neæe biti lako da igra tri meèa dan za danom i ja æu se potruditi da ga ¹to du¾e zadr¾im na terenu".

Predsednik Teniskog saveza Srbije Slobodan ®ivojinoviæ jo¹ jednom je apelovao na gledaoce da na vreme krenu u Arenu, jer æe iz bezbednosnih razloga samo dva ulaza biti otvorena, a kada poène prvi singl meè (13 sati), ulaz æe biti zatvoren.

(MONDO)

Duke

1:0

Pobedio novak

Dobro je pocelo...

tarantulica

Ok, da li je samo meni neobièno ¹to pi¹e set ball?

josefina87

DK: Srbija - Australija 1:1!

Posle prvog dana Dejvis Kup meèa Srbije i Australije za popunu Svetske grupe u Beogradskoj Areni, rezultat je 1:1. Novak Ðokoviæ je pobedio Pitera Lu¹èaka sa 3:0, dok je Lejton Hjuit bio bolji od Janka Tipsareviæa sa 3:2. U subotu je na programu meè dublova u kome Novak Ðokoviæ i Nenad Zimonjiæ igraju protiv Lejtona Hjuita i Pola Henlija.

Srpski teniser Novak Ðokoviæ doveo je reprezentaciju Srbije u voðstvo od 1:0 u prvom meèu plej-ofa za popunu Svetske grupe Dejvis kupa sa Australijom. Ðokoviæ je posle 2 sata i 24 minuta igre bio bolji od australijskog tenisera Pitera Lu¹èaka sa 3:0, po setovima 6:1, 6:4, 6:2.

Najbolji srpski teniser je pred 20.000 gledalaca u Beogradskoj Areni bez veæih problema ostvario pobedu na vrlo problematiènoj podlozi.

Ðokoviæ je prvi set poèeo odluèno i u svoja èetiri servis gema izgubio je samo jedan poen, a tri ih je zavr¹io as servisima. Svoj èetvrti servis gem i poslednji u prvom setu, osvojio je vinerom. Na¹ teniser je tek posle 16 poena na svoj servis, izgubio prvi poen.

Posle 16 poena na svoj servis, izgubio je jedan. U drugom setu Novak je malo popustio i dozvolio protivniku da napravi brejk, ali se vratio u meè i re¹io je set u svoju korist 6:4, posle sat vremena borbe.

Ðokoviæ je odmah na startu treæeg seta napravio brejk i posle svog servisa vodio sa 2:0. Pri rezultatu 3:2 u setovima za Ðokoviæa, Lu¹èak je imao nekoliko prilika da napravi brejk za 3:3 ali je na¹ teniser ipak do¹ao u voðstvo od 4:2, a ubrzo zatim i brejkom stigao do rezultata 5:2.

Novak Ðokoviæ je iskoristio psihièki pad svog protivnika i dobrim servisom do¹ao do pobede i voðstva Srbije nad Australijom od 1:0.

U drugom duelu Janko Tipsareviæ je prikazao veoma dobru igru, ali na kraju nije imao dovoljno snage da savlada najboljeg australijskog igraèa Lejtona Hjuit. Nekada¹nji broj jedan bio je bolji tek posle pet setova: 6:2, 3:6, 4:6, 6:1, 6:1.

Tipsareviæ je Hjuitu, nekada najboljem, a sada 21. teniseru sveta, uspeo da ravnopravno parira u prva tri seta duela. Prvi je, ipak, lako osvojio Hjuit, po¹to je prvi brejk napravio veæ na samom poèetku meèa, a drugi u ¹estom gemu, pa je set dobio sa 6:2.

Tipsareviæ je, medjutim, u naredna dva seta zaigrao znatno bolje, a u drugom je, posle uvodnih 1:1, osvojio èetiri gema za redom. Hjuit je uspeo da vrati jedan brejk, ali ne i drugi, pa je Tipsareviæ, 53. teniser sveta, set dobio sa 6:3.

Prvu brejk ¹ansu u treæem setu imao je Hjuit, ali se Tipsareviæ u drugom gemu spasao u dva navrata. Tipsareviæ potom nije uspeo da u petom gemu iskoristi dve, u sedmom jo¹ tri brejk lopte, ali mu je to po¹lo za rukom u treæem poku¹aju u devetom gemu u kome je stigao to odluèujuæe prednosti od 5:4. Treæi set, Tipsareviæ je dobio sa 6:4.

Ispostavilo se, medjutim, da Tipsareviæ nije imao snage da u istom ritmu i zavr¹i meè, pa je Hjuit lako dobio poslednja dva seta. Hjuit je u èetvrtom setu osvojio prvih pet gemova, a Tipsareviæ je uspeo samo da dobije ute¹ni. Slièna situacija se ponovila i u poslednjem, petom setu, u kome je Tipsareviæ osvojio prvi, ali zatim protivniku prepustio narednih ¹est gemova.

Po zavr¹etku meèa na teren je neoèekivano iza¹ao Djokoviæ, koji je, kao ¹to je to prethodno uèinio i na konferenciji za novinare, navijaèima uputio apel da vatrenije podr¾e srpsku reprezentaciju.

"Morate da navijate. Ako ¾elite da pobedimo, morate, bre, da navijate. Ne mo¾ete da se pona¹ate kao u ¹koli. Moramo svi zajedno da navijamo", rekao je Djokoviæ, koji je potom bacio mikrofon i vidno uznemiren napustio "Beogradsku arenu".

a sada da dam i ja komentar po¹to sam bila tamo,a volela bih da èujem i ostale!
pre svega-atmosfera je u startu bila fantastièna,ali su ljudi poèeli da odlaze èim se zavr¹io noletov meè..drugo,dosta njih ni ne prati tenis i tap¹e i kada treba i kada ne treba uz katastrofalne komentare,¹to me je takodje nerviralo..
ali,ipak je sve skupa ok ispalo..nole me je ba¹ iznenadio na kraju..preterao je!
ok,treba da budemo svi uz njih i bili smo,ali da baci mikrofon i ¹utira cveæe..ipak je i tipsareviæ dao sve od sebe i odlièno odigrao,koliko je mogao! :roll:

willie the scot

publika katastrofa...ne da nisu bili nevaspitani kao sto su svi pretpostavljali, nego su se vise culi australijanci...

nole se s pravom naljutio, u 4-om i 5-om setu nije bilo trecina ljudi u areni...

jos onaj krmedar od terena...fuj.

bolji je teren na kome ja igram. :wall:

laclaire

Hajde i ja cu prokomentarisati ovde posto je Josefina pocela, a Wilie nastavio, a moderatori neka premeste u temu Dejvis kup, ako je potrebno...Dosao sam na treci set Noletovog meca(cudan termin 13h u petak, ipak dosta ljudi i radi  :hmm ), atmosfera je bila osrednja(ni previse vatrena ni previse mlaka), pa sam to protumacio time da su ljudi sigurni u Novakovu pobedu, pa se nisu previse "zapalili", i da ce biti mnogo bolje kad pocne neizvesniji mec izmedju Janka i Hjuita...U to vreme hala nije bila puna(mada je bilo dosta ljudi), pa sam to pripisao tome da ljudi jos nisu stigli zbog obaveza i da ce se za Jankov mec sigurno napuniti...Kao sto rece Josefina bilo je suprotno  :shock , ljudi su napustali halu posle Novakovog meca, tako da je peti set Jankovog meca docekalo manje od 7-8000 ljudi  :roll:
Prvi utisak mi je bio da je tu dosta ljudi zalutalo i da nemaju veze sa tenisom, ali sad sam u dilemi da li su gori ti koji ne znaju kako da se ponasaju(sto rece Jo, samo da ste culi te komentare i reakcije  :roll: ) ili oni koji su jedva pokazivali znake zivota.
Neki su se ponasali kao da ih je neko prisilno doveo u dvoranu i terao da gledaju ono sto ne vole, covek koji je sedeo dva mesta od mene nije aplaudirao ni za jedan jedini poen(bas sam ga posmatrao), u jednom trenutku sam se zapitao da li je ziv uopste  :hmm
Nisam znao dok nisam dosao kuci ,da li je problem bio u mojim velikim ocekivanjima sto se tice atmosfere(ja sam ipak pola zivota na Zvezdinom severu, to je ipak visok standard sto se tice navijanja  :> ), ali sad vidim da su i igraci jako nezadovoljni(i to sa punim pravom). Shvatam ja da nije isto tenis i fudbal ili kosarka, ali ipak to mora mnogo bolje...Ne podrzavam Novakov gest na kraju, ali ako ce to da probudi i pokrene one koji odluce da dodju sutra, neka je tako odreagovao...
Sto se tice tenisa, Novak ocekivano, a Janku svaka cast na borbenosti i zao mi je sto nije imao snage da izdrzi svih pet setova...Nadam se da cemo sutra svi biti mnogo bolji  :~

josefina87

nadam se da æe biti punije i vatrenije(¹to reèe laclaire :> ),ali ako planiraju da se pona¹aju kao danas(¹to je oèigledno)bolje bi bilo da i ne dolaze..
u pravu si laclaire,stvarno sam imala utisak da je pojedince neko silom doveo na meè,a i igraèi su stvarno zaslu¾ili ne aplauz nego mnogo vi¹e!!i da dodam,po meni je tenis jako kulturan i kako bih rekla sport gospode(da ne preteram,ali ga tako shvatam)i ne smatram da treba da se urla i ne znam ¹ta radi za vreme servisa ili izmedju njih,potreban je po koji aplauz i jaka reè..ne tra¾i se mnogo.. :roll:
sutra æe biti ja mislim jakoo zanimljivo..jedva èekam! :>

[off]nisam pre videla temu ya dejvis,pa prebacite,mryelo me da ispravljam!sorry! [/off] :cvet

laclaire

Quoteda dodam,po meni je tenis jako kulturan i kako bih rekla sport gospode(da ne preteram,ali ga tako shvatam)i ne smatram da treba da se urla i ne znam ¹ta radi za vreme servisa ili izmedju njih,potreban je po koji aplauz i jaka reè..ne tra¾i se mnogo.. 

Postoje neka pravila ponasanja na teniskim mecevima i treba ih postovati...ali ipak je Dejvis kup tolerantniji po tom pitanju i treba iskoristiti sva sredstva u granicama pristojnosti da se napravi atmosfera koja ce "poneti" nase igrace do pobede...Zna se kad se ne sme navijati i skandirati, ali mi smo bili slabi i u trenucima kad je to dozvoljeno. A i kad se publika malo budila, deo je skandirao Janku,deo Srbiji, deo zvizdao Australijancima...i to nije licilo ni na sta. Sutra ocekujem nasu pobedu u dublu, pa onda spektakl u nedelju Djokovic - Hjuit, za konacnu pobedu  :>

mikele

Ја јуче нисам био јер сам имао неке обавезе у то време,али данас идем да одгледам можда и одлучујући меч,не толико на резултатском плану,колико на психолошком.
Е сада што се тиче самог навијања ја сам и очекивао овакву атмосферу.Ево и зашто.Људи да се не лажемо када сте ви видели добро навијање у Србији,а да то нису утакмице где играју Звезда и Партизан?Ајде нека ми неко наведе један меч.Па ни против Португала,БИХ или Хрватске у фудбалу није било бог зна какво навијање.Па 2005 на ЕП у баскету,исто је било јад и беда.Светска лига у одбојци(буде преко 7-8 хиљада људи и у Пиониру и у Спенсу)?Ма боља је атмосфера у позоришту.
Па шта сте очекивали од клинаца и клинцеза који долазе на тениске мечеве да вриште када виде Новака и изјављују му љубав(ово се односи на клинцезе  :wink: ).И више од пола карата је подељено спонзорима који су то преко синдиката поделили својим радницима који не знају шта је лоптица и који су полу-живи и тотално незаинтересовани.Него дошли су,чисто из куртоазије,да би били виђени и да би могли да се хвале како су били на тениском спектаклу.Мени увек буде мука када се прича о пакленој атмосфери у Србији.Ма која паклена атмосфера?Паклена атмосфера је само онда када је праве Гробари и Делије,а добро знамо да не постоји никаквог организованог навијања за репрезентацију,а без организације навијање ће бити као што је било јуче.
А сада мало о понашању Новака и Јанка.Прво ја Новака пратим малтене од када је кренуо у професионални тенис јер смо били комшије и јер сам га скоро сваки дан сретао како са Вилсон торбом иде на тренинг(наравно када је био у Београду јер је доста времена проводио код Николе Пилића у Немачкој).И он ми је изузетно драг и навијам из свег срца за њега.Али ипак мислим да оно понашање од јуче није примерено једном таквом спортисти.Ако је хтео да позове навијаче и да их натера на боље навијање,то је могао да уради на неки лепши начин.Морам још да нагласим да и он и Јанко морају да буду свесни свега овога што сам ја навео у претходним редовим и да не требају да очекују бог зна какво навијање.
У принципу,знајући све ово,ја сам сасвим задовољан навијањем за време Новаковог меча,а слажем се да је катастрофално то што је маса људи отишла након завршетка првог меча.Али за то су криви... СИНДИКАТИ. :wink:

tarantulica

I niko ne reaguje na break ball i set ball  :roll: