Studenti kod lekara samo uz overen indeks

Started by tarantulica, 17-09-2007, 06:42:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tarantulica

Студенти код лекара само уз оверен индекс

Надлежни у Студентској поликлиници истичу да према важећим прописима ниједан академац нема медицинску заштиту ако не студира редовно

Медицинске сестре запослене на пријемним пултовима у Студентској поликлиници, свакодневно долазе у сукоб са пацијентима који захтевају преглед код лекара, иако уз себе немају индекс или га показују без овереног последњег семестра. Студенти су понекад заборавни али, како тврде, индекс због разних обавеза често не носе уз себе. Јер, све је већи број семинарских радова и есеја које треба написати, али и број књига за које се треба задужити. Тако академци остају без основног документа за пријем код лекара. Али постоје и други проблеми.

- Кад студенти почну да раде хонорарно, индекс не оверавају годинама. Очекују од нас да им верујемо на реч да су студенти, а при томе ми не знамо да ли су засновали радни стаж - каже Виолета Марковић, заштитник права пацијената при Поликлиници.

У таквим ситуацијама пацијенти често покушавају да докажу да су студенти показујући маркицу за превоз, чип картицу или неку другу повластицу на коју само студенти имају право. Најупорнији академци сматрају да су њихова права угрожена, јер ниједан од тих докумената не могу добити ако нису студенти. Они тада захтевају да их прими неко од надлежних, па их упућују код Виолете Марковић, заштитника права студената.

- Оно што поједини студенти не могу да разумеју јесте да се студентски статус доказује искључиво документом који је за то законски предвиђен, а то је индекс, у коме мора бити оверен последњи семестар - каже Виолета Марковић, и додаје да се дешавало да пацијенти дођу са књижицама које су оверила непостојећа предузећа. Има људи који хоће да се лече у Студентској поликлиници иако на то немају право.

Надлежни у овој институцији тврде да имају разумевања за студенте и специфичност њиховог положаја. Али, како кажу, и пацијенти морају да разумеју да се правила о пријему на преглед код лекара морају поштовати. Она су тако одређена да студентима, а не осталим грађанима, омогуће квалитетну медицинску заштиту.

- Здравствени проблеми се не могу предвидети, па ни то да ли ће студент увек уз себе имати индекс. У медицини је боље спречити него лечити, па је тако и са овим проблемом. Превентиве ради, када се студент не осећа добро, поседовање потврде факултета о редовном студирању, довољно је да пацијент буде примљен на преглед. Али и потврда не сме бити старија од шест месеци. Ризик који преузимамо је тада мањи - каже Либија Димитријевић-Танасковић, директор Завода за здравствену заштиту студената.

Док правна регулатива не буде промењена тако да студенти лакше долазе до медицинске заштите, академцима остаје да уз себе увек имају индекс. Ако медицинска сестра закључи да њихово здравствено стање није довољно озбиљно за пријем код дежурног лекара, мораће да оду по индекс.

С. Мијаиловић
(Политика)

Enea

uz index, nam je potrebna i zdravstvena knjizica..

do koje godine mozemo da budemo pod osiguranjem roditelja?
mene moji ubedju da se nesto menjalo, i da je to sada do 26. a ranije je bilo do 27. god zivota..
zna li iko?
ovo me vecj dugo vremena zanima!


Enea

 :djavo

ocjemo zajedno na biro?
pet puta nisam bila kod lekara dok sam imala tu primarnu zdravstvenu zastitu, sada kada mi je nikad potrebnija treba 5-10 puta da se izujem po 10 000%^&T*&^&*^%

Girl

Samofinansirajuci se vode kao neredovni, ali i takvi imaju pravo na lecenje u St. poliklinici??

Enea

Da, naravno.. nije njih briga da li ti placjash obrzovanje ili ne.

Girl

Posle prve recenice iz teksta nastala je moja dilema, zato sam pitala...
:cvet

Enea

ok. dalje pishe da se to redovno podrazumeva, pod overim semestrom :cvet

imash pravo na zdr. zastitu do 26.

Girl

Nisam htela da ispadne da sam procitala samo prvu recenicu  :lol:
nego da mi i inace nije jasan taj pojam 'redovan' jer se cesto koristi za razl. stvari; a 1. sentenca ( ha, da ne koristim opet istu rec ) mi se nije uklapala u ostale.
Super, bitna je samo overa.

Gocca

Sta kad napunim 26tu, a studiram i dalje? Gde se lecim?

tarantulica

U svom Domu zdravlja, sa potvrdom sa biroa...  :wink: