nekoliko pitanja,hitno!

Started by anamail, 17-09-2007, 12:02:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

anamail

1)koje depsidne kis su najrasprostranjenije?
2)znacaj ruzmarinske kis?
3)zasto bufadionolidi imaju manji terapijski znacaj od kardionolida?
4)zasto je cemerika otrovna (znam da ima steroidne alk ,ali da je to sve)?
5)definicije pojmova oneciscenje i fermentacija (razumem sta znace ali kako tacno formulisati na ispitu?)
6)sinapsis aetheroleum?

mnogo hvala,unapred

zoe

Quote1)koje depsidne kis su najrasprostranjenije?

Депсиди киселина су међусобни естри две фенолкарбонске киселине. Нпр. розмаринска, литосперминска, хлорогенска... постоје и депсиди кафене, и тако...

Quote2)znacaj ruzmarinske kis?

Где је оно беше жалфија почела да проналази примену? Па као конзерванс. А зашто? Због садржаја розмаринске киселине.
Значајно је њено инхибиторно деловање на липидну пероксидазу и због тога се може користити као конзерванс, као антиоксиданс или као антиинфламаторни агенс (нпр. у козметологији)...

Quote3)zasto bufadionolidi imaju manji terapijski znacaj od kardionolida?

Буфадиенолиди имају малу терапијску ширину. (А рецимо и да су јааако блиске терапијска и токсична доза)

Quote4)zasto je cemerika otrovna (znam da ima steroidne alk ,ali da je to sve)?

А шта би ти више? :>

Quote6)sinapsis aetheroleum?

Претпостављам да је у питању течни агликон који се добија дестилацијом помоћу водене паре (овај поступак добијања ваљда индикује назив aetheroleum). Дрогу је потрбно обезмастити, па онда мацерирати у хладној води како би дошло до ензимске хидролизе, и тек на крају дестиловати помоћу водене паре.

Што се тиче 5-ог питања није ми јасно шта ти је нејасно :K
Али, пошто већ разумеш појмове, верујем да ћеш се снаћи и око формулације одговора. :cvet

Bred

QuoteБуфадиенолиди имају малу терапијску ширину. (А рецимо и да су јааако блиске терапијска и токсична доза)
[off]terapijska sirina upravo i predstavlja razliku izmedju terapijske i toksicne doze[/off] :wink:

anamail

hvala puno na pomoci,zaista mi mnogo znaci.
mada ostalo mi je jos samo jedno pitanje-
kako organolepticki razlikovati masna i etarska ulja?
hvala jos jednom

aziraphale

khm...

ovaj, etarska mirisu???
masna smrde u najboljem slucaju. :>

zoe

А и укус им се разликује... Значи, органолептички користи сва чула Богом дана... :>
Него, постоји и она фора са филтер папирићем: капнеш капљичицу и видиш шта ће да се деси. Етарско ће отпарити у етар :a и неће бити трага, а масно ће фино замастити папир и оставити прозиран доказ свог постојања.

Елем, ишчитај шта пише у практикуму са хемијских вежбица. :~

anamail

to je to onda-sad sve znam, pa valjda i uradim nesto sutra.wish me luck