Huligani

Started by nasty girl, 18-09-2007, 21:17:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

nasty girl


Huliganima u Srbiji lo¹e se pi¹e

Srpski fudbalski navijaèi uskoro æe, poput kolega iz nekih evropskih zemalja, morati dobro da razmisle pre nego ¹to naprave neki incident na stadionu ili evntualno upale baklju, ¹to je poslednjih godina obavezan deo navijaèkog kolorita.

Posle izbacivanja Partizana iz Kupa UEFA zbog nereda navijaèa u Mostaru, srpski zakonodavci odluèili su da poo¹tre veæ postojeæi zakon o spreèavanju nasilja na sportskim priredbama, koji je donet 2003, a prve izmene je pretrpeo 2005. godine.

U treæoj reviziji zakona koji je predlo¾ila vladajuæa koalicija, predvidjene su mnogo o¹trije kazne za nerede na stadionima i drugim sportskim borili¹tima, tako da æe ubuduæe izgrednici moæi da bude osudjeni èak i na deset godina zatvora.

Tokom rasprave o izmenama zakona u Skup¹tini Srbije Ministar policije Dragan Joèiæ je rekao da je od januara 2006. do jula 2007, zabele¾eno 305 te¾ih incidenata, u kojima je 198 gradjana povredjeno, od kojih 27 te¾e, a ujedno je te¾e povredjeno i 107 policajaca.

Prema njegovim reèima, podneto je 346 krivièinih prijava, a protiv sedam osoba su podignute optu¾nice. Predlo¾enim izmenama zakona propisana je i mnogo veæa odgovornost klubova, saveza i redarskih slu¾bi u organizaciji utakmica, a postoji moguænost èak i da utakmice budu prekidane. Jedna od novina u zakonu je i da se, po ugledu na Veliku Britaniju, odredjenim izgrednicima, zabrani pristup sportskim objektima.

Poslanik DSS-a Djordje Mamula rekao je da je ovaj zakon "za one koji su izabrali skuplji put do zrelosti".

"Ovde se jo¹ nije dogodio Hejsel, ali je bilo smrtnih sluèajeva i zato je bilo potrebe da se donesu izmene zakona", rekao je Mamula.



Maksimalna kazna deset godina zatvora

Iako je u srpskom parlamentu iz svih poslanièkih grupa naèelno podr¾ana potreba da se stane na put neredima stane na put, Srpska radikalna stranka i Socijalistièka partija Srbije saop¹tile su da neæe podr¾ati zakon.

Radikali su zamerili piscima zakona da i prethodni zakon nije primenjivan, jer odredbe nisu bile jasne i da nema potrebe da se uop¹te donosi ovakav zakon, koji su okarakterisali kao lex specialis, jer krivièno zakonodavstvo veæ poznaje krivièna dela navedena u ovom zakonu.

Takodje su zamerili predlagaèima da poku¹avaju da urede radon vreme ugostiteljskih objekata tako ¹to propisuju da se zabranjuje toèenje alkohola tri sata pre poèetka utakmice.

Vjerica Radeta iz SRS-a rekla je da ju je neposredno pred izlazak za govornicu pozvao jedan navijaè i zamolio je da ministru i predlagaèima ka¾e da izgleda kao da je zakon pisao neko ko nikad nije bio na stadionu.

Izmene zakona predvidjaju drastièno poveæanje trajanja zatvorskih kazni za huligane, od ¹est meseci do pet godina za onog koji je samostalno izazvao incident. Prema va¾eæem zakonu, huligan za incident koji je sam inicirao mo¾e biti ka¾njen izricanjem zatvorske kazne od tri meseca do godine dana.

Znatno su poo¹trene kazne i za incidente izazvane u grupi - umesto dosada¹nje kazne od ¹est meseci do tri godine zatvora, huliganima koji deluju u grupi moæi æe da bude izreèena zatvorska kazna od jedne do osam godina zatvora. Kolovodjama huliganskih grupa æe biti izricana zatvorska kazna od jedne do deset godina, umesto jedne do pet godina zatvora, kako predvidja va¾eæi zakon.

Takodje, izgrednicima koji su uèestvovali u neredima u kojima je neka osoba telesno povredjena ili je o¹teæena imovina veæeg obima biæe izricana kazna od ¹est meseci do pet godina zatvora. Zatvorska kazna, po novom zakonu, preti i slu¾benim i odgovornim licima koja na sportskoj priredbi ne preduzmu adekvatne mere obezbedjenja.

Raspravu o izmenama zakona o spreèavanju nasilja na sportskim priredbama "zaèinio" je Zoran Despotoviæ iz SRS-a koji je u ime te stranke èestitao reprezentaciji Rusije na velikoj pobedi na Evropskom prvenstvu u ©paniji u ko¹arci. Poslanik SRS-a, medjutim, nije pomenuo strelca pobedonosnog ko¹a D¾ej Ar Holdena, kao ni selektora Rusije Dejvida Blata, koji su rodjeni Amerikanci.

(MONDO)

`d1gy

Joj koje su ovo gluposti. :K
To je kao borba protiv terorizma-mission impossible.
Jednostavno oni funkcionisu kao organizacija(u nasoj zemlji veoma dobra organizacija)
Nema sanse da ih sprece zakoni.
Jednostavno danima pre utakmice u taboru se dogovaraju sta ko unosi,ko se sa kim bije, sta ce ko da diluje,sta se peva ,koji vodja sedi gde.
A najvaznije od svega...oni zive za to
To je njihov adrenalin,jedino gde se oni osecaju sigurno.

mikele

Да,али када добију годину или 2 затвора због упаљене бакље,одмах ће им спасти концентрација адреналина. :wink:
Мене само брине колико ће да се примењује овај закон.
Јесте ли видели пре неки дан на мечу Јувентус-Удинезе?Човек бацио петарду или упалио бакљу(нисам сигуран) и одмах га покупила мурија,ту на лицу места и добио је казну да три године не сме да присуствује утакмици,а ако се то деси активира се нека условна казна(читај:иде у затвор)

`d1gy

necese desiti:)jer pod broj jedan do nasih murija ne moze da dodje,mora da se probija,pod dva svi ce da se biju ,a ako pali usred svoje grupe to je dakle dogovoreno,oni se prvo dogovore ko ima baklje stavljaju jedno pola sata ranije salove i kackete i kape i sve moguce da se sakriju,zatim se spustaju do ograde i pale :K :djavo
Nema sanse da ga uhvate jedino kasnije eventualno preko kamere,ovako moze samo sibanje izmedju murije i navijaca da nastane ,zasta su oni uvek spremni :batina :)): :box

mikele

Јесте све то тачно,али неће они одмах да га јуре по стадиону,већ ће све то да сниме и само ће да га покупе или после текме или ће му доћи кући.Зато су и постављене камере и на Маракани и на још неким стадионима.
Пре или касније ће се смирити јер се никоме то не исплати.Јер када су могли Енглези да се смире,који су били 100 пута већи хулигани од ових наших,смириће се и Гробари и Делије и сви остали.Само је потребно да се закон примењује и да се омогући да се закон примењује(постављање камера и сличне ствари).

nasty girl

Ako niste znali kod nas se trenutno prave baze podataka svih navijaca...tako da mislim da ce nesto bii od ovog zakona..

mikele

Quote from: nasty girl on 21-09-2007, 12:25:09
Ako niste znali kod nas se trenutno prave baze podataka svih navijaca...tako da mislim da ce nesto bii od ovog zakona..
Па и крајње је време било да се нешто уради по том питању.

Duke

Svejedno koliko je rigorozna kazna njih je i dalje bas briga dok se izvlace, ali kada popije par njih zatvor, mnogi ce se porazmisliti sta im je ciniti

oni su jaki kada su u grupi, kada je oko 20 dileja jos hiljadu navijaca onda su oni mnogo jaki... naprave sranje a masa ko masa... ali malo ce ih normalnih biti uz njih ako je potencijalna cena 2 godine mardelja.

A ovih 20 brzo ce to kad je samo da se smiri ili pohapsi