Mi¹evi u svemiru se dobro snalaze

Started by Roben, 22-09-2007, 09:16:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Roben

Mi¹evi u svemiru se dobro snalaze

Let ruskog nauènog satelita Foton-3 koji je lansiran s Bajkonura u Kazahstanu 14. septembra, a èiju posadu izmedju ostalog èine "kosmonauti" - mi¹evi, teèe normalno, saop¹tili su nauènici koji prate let misije.

Prema telemetrijskim informacijama, neobièna mi¹ja posada sme¹tena u specijalnim kavezima let podnosi dobro, temperaturni re¾im u je satelitu normalan, a kori¹æenje hrane i vode teèe po planu, naveo je rukovodilac leta Nikolaj Sevastjanov, prenela je agencija Itar Tas.

U orbitalnoj laboratoriji su za mi¹eve, s kojima se prvi put izvodi eksperiment u kosmosu, stvoreni ve¹taèki uslovi smene dana i noæi, a nauènici prate kako ¾ivotinje reaguju na promenu re¾ima. Njihovo pona¹anje bele¾i i kamera.

U sliènim uslovima, ali bez beste¾inskog stanja, na zemlji obitava kontrolna grupa mi¹eva. Kada se kosmièka grupa vrati nauènici æe uporediti fiziolo¹ke pokazatelje dveju grupa.

Prema reèima rukovodioca eksperimenta, profesora Evgenija Ilijina, ti mi¹evi u prirodi ¾ive u pustinjama i mogu bez vode dosta dugo ¹to æe pomoæi nauènicima u proceni odr¾avanja funkcije organa za izluèivanje u uslovima beste¾inskog stanja.

Planirano je da se specijalna kapsula s mi¹evima vrati na Zemlju 26. septembra.

(Tanjug)