"Diplomirani da ne upisuju master"

Started by Bred, 27-09-2007, 13:14:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta 
Beograd -- Èlan Izvr¹nog odbora Studentske unije Nemanja Stamenèiæ ka¾e studenti koji su diplomirali ne treba da upisuju master-studije.

On je naveo da je glasanje o izjednaèenju statusa diplomiranih studenata i onih koji stièu zvanje mastera, koje se o èekuje na prvom redovnom zasedanju Skup¹tine Srbije, puka formalnost po¹to je Zakonodavni odbor veæ doneo autentièno tumaèenje Zakona o visokom obrazovanju kojim se to potvrðuje.

"Prema na¹im nezvaniènim informacijama, prvo redovno zasedanje Skup¹tine na kom treba da se glasa o izjedneèenju statusa moglo bi da se odr¹i u ponedeljak, 1. oktobra, ali jo¹ nismo dobili potvrdu te informacije", ka¾e Stamenèiæ.

On je naveo da postoji sumnja u to da univerzitetska zajednica poku¹ava da izdejstvuje prolongiranje odluke o izjadnaèavanju statusa diplomiranih i studenata sa zvanjem mastera kako bi ostvarila svoje interese.

"Univerzitet je po¾urio da raspi¹e konkurs za upis na master-studije pre no ¹to Skup¹tina i zvanièno donese odluku o izjednaèenju statusa, raèunajuæi da æe se neki diplomirani studenti upla¹iti da do takve odluke ipak neæe doæi i da æe uzalud potro¹iti novac", ka¾e Stamenèiæ.

b92

AquArius

DILEME OKO UPISA NA MASTER STUDIJE

“Po zanimanju sam diplomirani pravnik i nalazim se pred dilemom da li da uzmem ke¹ kredit od 65.000 dinara radi upisa na master studije koje i ove godine organizuje Pravni fakultet u Novom Sadu, ili ne...Upis samo ¹to nije poèeo, a ja se i dalje pitam u kakvoj mi to dr¾avi ¾ivimo, zar zakonodavni odbor Skup¹tine Srbije 24. jula nije doneo odluku o izjednaèavanju diplomiranih i mastera? “, stoji u pismu koje je na¹oj redakciji uputio Mladen D. iz Novog Sada.
On je u nedoumici, kao i mnogi drugi koji su naziv diplomirani stekli pre dono¹enja novog zakona o visokom obrazovanju, ali i studenti koji sada zavr¹avaju studije, da li treba da upisuju diplomske akademske studije-master ili saèekaju tumaèenje Skup¹tine Srbije o izjednaèavanju naziva diplomirani i master.

Ova dilema stara je gotovo koliko i Zakon o visokom obrazovanju, koji je na snazi od 10. septembra 2005. Pod pritiskom studenata, i Konferencija univerziteta Srbije je u novembru pro¹le godine zatra¾ila od zakonodavca autentièno tumaèenje o izjednaèavanju pomenutih naziva, pa tako i prava njihovih vlasnika. Meðutim, tek nedavno je najavljeno da æe se Skup¹tina Srbije ovom problemu posvetiti na prvom redovnom zasedanju. I dok se i¹èekuje odluka parlamenta, dr¾avni fakulteti, odnosno univerziteti, raspisali su konkurse za upis na master studije u 2007/8.

Univerzitet u Beogradu na svoja 24 fakulteta i multidisciplinarne univerzitetske studije spreman je da upi¹e ukupno 5.665 studenata, dok na 14 fakulteta i multidisciplinarnim i interdisciplinarnim studijama Univerziteta u Novom Sadu ima 3.056 mesta za buduæe mastere. Na gotovo svim fakultetima ¹kolarina za godinu master studija ista je kao ona za samofinansirajuæe studente na osnovnim studijama, ali je zaista prisutna dilema da li neko treba da upi¹e master i plati od 50.000 do 240.000 dinara (u zavisnosti od studijskog programa), ako se mo¾e dogoditi da parlament odluèi da se izjednaèavaju diplomirani i masteri. Tako bi i doktorske studije (po novom sistemu visokog obrazovanja) mogli bi da upi¹u i oni koji su fakltetsku diplomu (VII-1 stepen ¹kolske spreme) stekli pre septembra 2005, kao i oni koji zavr¹e master studije, pa se studenti pitaju za¹to onda da plaæaju ovu master godinu.

U svakom sluèaju, upis na master studije stvar je slobodne volje i izbora svakog pojedinca. Na svim dr¾avnim fakultetima trenutno se ¹kolovanje mo¾e zavr¹iti po starom ili novom sistemu. Na primer, na Fakultetu tehnièkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, èije su studije inaèe petogodi¹nje, studenti zavr¹ne godine mogu se opredeliti da studije zavr¹e kao diplomirani in¾enjeri (po starom) ili da (posle valorizacije studijskog programa po kom su studirali i utvrðivanja ukupnog broja ESPB bodova ostvarenog u toku studija) odrade jo¹ neke obaveze i polo¾e novi zavr¹ni ispit i tako osvoje ukupno najmanje 300 bodova i dobiju naziv diplomirani in¾enjer (odreðene oblasti) ‡ master.

Dosada¹nje iskustvo pokazuje da se veliki broj studenata ovog fakulteta odluèio da dobije novu (master) diplomu. Za master studije, veæ u 2006/7, odluèivali su se i studenti èetvorogodi¹njih fakulteta na UNS-u (Prirodno-matematièkog, Pravnog...). Neki od njih, koji su veæ dobili diplomu mastera. Èinjenica je da æe tek za pripadnike generacije upisane na osnovne akademske studije u 2006/7. (koja studira potpuno u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju) master studije biti obavezne ako ¾ele da steknu naziv diplomirani, odnosno master ili da nastave doktorske studije. To znaèi da æe master studije potpuni ¾ivot zapoèeti negde 2011. godine. Do tada, svakako nije nezakonito ¹to fakulteti organizuju ove studije, jer pru¾aju mladim ljudima moguænost za sticanje vi¹e znanja i lak¹e ukljuèivanje u evropski, i svetski, prostor visokog obrazovanja, ali je sigurno lo¹e ¹to je ovaj prelazni period sa starog na novi sistem studiranja pun nedoumica i nedoreèenosti. I sama dr¾ava se jo¹ ne izja¹njava da li je spremna da i u ovim “prelaznim godinama” finansira master i doktorske studije za odreðeni broj najboljih studenata na dr¾avnim fakultetima. Samim tim za ovu kategoriju akademaca ostaju nepristupaèni studentski domovi, jer oni sada nisu bud¾etski studenti. Zato i vrhunski studenti koji ovih dana konkuri¹u za upis na master studije moraju biti spremni da ih sami plate, kao i da plaæaju privatni sme¹taj ako studiraju u drugom gradu.

©to se tièe dileme na¹eg èitaoca s poèetka teksta, te¹ko da bi iko od nadle¾nih mogao da mu savetuje da li mu se vi¹e isplati da digne kredit i upi¹e master studije ili da saèeka tumaèenje Skup¹tine o izjednaèavanju diplomiranih i mastera. S obzirom da je diplomirani pravnik, ovaj naziv mu i dalje garantuje odreðena prava u pogledu zapo¹ljavanja, pristupa struènim ispitima... To podrazumeva i Zakon o visokom obrazovanju, a i kriterijumi za usklaðivanje naziva steèenih prema propisima koji su va¾ili do 10. septembra 2005. godine, koje je utvrdila Konferencija univerziteta Srbije. KONUS je zakljuèio da lica koja su po ranijim propisima stekla akademski, struèni ili nauèni naziv zadr¾avaju pravo na njegovo kori¹æenje u skladu s propisima po kojima su ih stekli. Dakle, diplomirani imaju ista prava prilikom zapo¹ljavanja ili pristupa struènim ispitima kao i masteri. Oni koji, ipak, imaju drugaèije ili veæe ambicije - neka upi¹u master studije.


Izvor (http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=29610)


=======================

©ta ka¾e rektor


- Na¹ posao je da pru¾amo usluge u obrazovanju. Mi ne trgujemo diplomama, veæ pru¾amo usluge iza kojih stoji znanje. Master studije upisuju oni koji ¾ele da nastave da uèe i da se usavr¹avaju i na osnovu èega æe naæi bolje plaæen posao. Skup¹tina æe usvojiti preporuku Zakonodavnog odbora, ali radi se o ekvivalenciji prava, a ne diploma. I to je ono ¹to studenti brkaju. Primera radi, poslodavac raspi¹e konkurs. Na njega æe imati pravo da se prijave i diplomirani i masteri, jer su u pravu izjednaèeni. Ali na poslodavcu je da odluèi koga æe zaposliti - rekao je za „Blic“ Branko Kovaèeviæ, rektor Univerziteta u Beogradu.

Izvor (http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=14493)




mikele

Суштина свега је ово што је изјавио ректор Београдског универзитета.Јер послодавца никакав закон не може да натера да исто третира дипломца и мастера.Мислим,он ће рећи да их исто третира,али да је ипак изабрао мастера и крај приче.Нико не може да му приговори.
Али ипак требало би већ једном да се све то утаначи и да се зна ко је ко и шта је шта.А не овако,играмо се глувих телефона.

pereca

Samo da jos jednom napomenem, da ne bude nesporazuma.
Nas fakultet i po starom programu skoluje mastere, odnosno 5 godina se racuna kao 300 ESPB.
Tako da na nas ovo ne utice.

Eto, cisto da se neko ne uspanici.

cvjetic

sta to znaci? da ce meniu diplomi da pise da sam master,i stajace tih 300 ESPB?

AquArius

Ako usvoje u Skupstini na tom famoznom prvom zasedanju,
onda bi trebalo da ti pise,
ali valjda,
i ako ti bude pisalo dipl. to ce biti (jeste) ekvivalent masteru.

Tako bi trebalo biti bar na petogodisnjim fakultetima.

cvjetic

uf,ne vjerujem ja u to rekla kazala u zemlji Srbiji... :ohwell:

ali nadajmo se da ce biti kako kazu...

stef

 upisuju ti master. Ako ti treba za preko, napisu ti na prevodu diplome da je izjednacena diploma;

MiKy

a malo je nelogicno da bolonjci sa 20% smanjenim gradivom imaju zvanje master a mi ne...

stef

 Bolonjci imaju vise gradiva...Pogledaj koliko imaju dodatnih predmeta

MiKy

da ali koliko ja znam to su sve podeljeni veci predmeti...

mikele

Quote from: MiKy on 02-10-2007, 15:02:04
da ali koliko ja znam to su sve podeljeni veci predmeti...
Има и доста нових,посебно на завршној години.Имаш на сајту факултета план и програм па погледај ако те интересује.

Bred

Primena na ¹tetu diplomiranih
Autor: V. Nedeljkoviæ |

Iako je ¹kolska godina za sve visoko¹kolce u Srbiji uveliko poèela, jo¹ nije jasno da li su i pod kojim uslovima diplomirani pravnici, ekonomisti, in¾enjeri, odnosno, svi koji stièu ili veæ imaju VII-1 stepen struène spreme izjednaèeni sa buduæim masterima. Zakonodavni odbor Skup¹tine Srbije rekao je da jesu. Èeka se da odluku potvrdi Skup¹tina. Ali u Univerzitetskoj zajednici ka¾e: „Ovde se radi o ekvivalenciji prava, a ne diploma.“ Studenti poruèuju: „Diplomirani i master su isto, tu¾iæemo ih“.

To znaèi da se zbrka zbog Bolonjske deklaracije nastavlja. Pro¹le godine studenti su nekoliko puta protestovali - blokirali fakultete, ¹etali, zaustavljali saobraæaj... tra¾eæi, izmeðu ostalog, da se izjednaèe ranije steèene fakultetske diplome sa masterima, koji zvanje stièu po novim programima (po Bolonjskoj deklaraciji). Pod pritiskom studenata, Zakonodavni odbor je u julu po drugi put dao autentièno tumaèenje spornog èlana Zakona o visokom obrazovanju. Prema ovom tumaèenju, svi koji su stekli VII-1 stepen struène spreme (diplomirani pravnik, diplomirani in¾enjer...) izjednaèeni su sa onima koji steknu naziv master.
Ovo tumaèenje mora da potvrdi Skup¹tina, a to bi, ka¾u studenti, posle vi¹emeseènog èekanja trebalo da se desi na sednici parlamenta koja je u toku. Meðutim, problem je ¹to studenti i akademska zajednica ni na tumaèenje koje je dao Zakonodavni odbor ne gledaju isto.
- Univerzitetska zajednica veæ najavljuje da neæe biti izjednaèene diplome diplomiranih i mastera veæ samo njihova prava. Po nama, tumaèenje koje je dao Zakonodavni odbor jasno ka¾e da su diplome su¹tinski izjednaèene. To znaèi da fakulteti svakom studentu koji doðe i tra¾i da mu se izda master diploma moraju izaæi u susret. ®estoko æemo reagovati ukoliko se Univerzitetska zajednica bude ovako pona¹ala i pravdu æemo potra¾iti na sudu - rekao je juèe za „Blic“ Nemanja Stamenèiæ, èlan Izvr¹nog odbora Studentske unije Srbije.
Sima Avramoviæ, profesor na Pravnog fakultetu u Beogradu, koji je uèestvovao u izradi Zakona o visokom obrazovanju, ka¾e da je zakonska formulacija koju je dao Zakonodavni odbor „mo¾da nemu¹ta, ali i da zakon upuæuje na Konferenciju univerziteta Srbije, koja ima poslednju reè“.
- Konferencija univerziteta je pre godinu dana zauzela stav da je izjednaèavanje u pravima nesporno, a da izjednaèavanje u zvanjima zavisi od specifiènosti pojedinih fakulteta, du¾ine trajanja studija, vrste studijskih programa, vremena kada je diploma steèena... To u praksi znaèi da æe svaki fakultet utvrditi da li mo¾e dati i ekvivalenciju zvanja - ka¾e prof. dr Avramoviæ.
On istièe da svaki diplomirani akademac ne mo¾e automatski dobiti zvanje mastera. Zvanje master, ka¾e Avramoviæ, podrazumeva da student tokom ¹kolovanja ostvari 300 bodova, ¹to odgovara petogodi¹njim studijama i odbranjenom diplomskom radu.

Studenti: Ne pristajemo na polaganje dodatnih ispita
Studenti ka¾u da æe saèekati odluku Skup¹tine i reakciju Konferencije univerziteta Srbije, ali...
- Neæemo pristati na polaganje dodatnih ispita da bismo dobili zvanje mastera. Od Ministarstva prosvete oèekujemo da natera KONUS, univerzitete, fakultete i dekane da po¹tuju zakon, a ne da ga iskrivljuju onako kako njima odgovara - ka¾e Nemanja Stamenèiæ.
Studentska unija Srbije poziva sve akademce da ne upisuju master studije „jer æe dobiti zvanje koje veæ imaju, a moraæe da plate upisninu od nekoliko hiljada dinara“.
- Oni hoæe da da naru¹e pravnu sigurnost i steèena prava 450.000 visokoobrazovanih graðana i 180.000 studenata u Srbiji. Da li to znaèi da diplomirani koji su zavr¹ili pre 30 godina treba da idu na do¹kolovanje svaki put kada se promeni program i zakon? - pitaju u Studentskoj uniji Srbije.

blic

kiza

 I hoce li mi neko reci shta o ovoj temi i problemu kaze nash faks? Juche sam bash pitala na shalteru,kad sam upisivala petu da li cemo imati zvanje master kad zavrshimo,a ona je rekla NE,pa je pitala i koleginicu i ova joj je rekla ne!
A zar nisu proshle nedelje izglasali u skupshtini izjednachavanje?
  Ja shvatam da im to svakako ne ide u prilog,jer nisu male pare koje studenti daju za postdiplomske studije,a to faksu ipak znachi,pa razumem zashto onda i to izjednachavanje izbegavaju-manje para u kasici prasici!!!
 

pereca

Pisala sam o ovome u milion drugih tema, ali evo napisacu jos jednom.

Zavrsetkom naseg fakulteta dobija se titula master.
Zasto?
Zato jer 5 godina = 300 ESPB = master

Dokaz?
Na nasem faksu ne postoje master studije kao postdiplomske.
Posle pet godina i diplome naseg fakulteta, upisuju se odmah doktorske studije.

Dakle, prica u Skupstini nas ne kaci. To se odnosi na cetvorogodisnje fakultete. I da, nije u Skupstini jos nista usvojeno, nego se samo naslo na dnevnom redu za raspravu.