Sajam knjiga od 22. do 28. oktobra

Started by Bred, 28-09-2007, 14:58:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Meðunarodni beogradski sajam knjiga æe od 22. do 28. oktobra èitalaèkoj publici predstaviti oko 800 domaæih i inostranih izdavaèa, a ove godine, kada se obele¾ava 200 godina dolaska Dositeja Obradoviæa u Srbiju, za temu ima upravo njegov znaèaj za srpsko prosvetioteljstvo, najavljeno je 19. septembra u Skup¹tini grada.

Dositejev znaèaj za srpsko-italijanske kulturne i knji¾evne veze bio je jo¹ jedan razlog da Dositej bude tema 52. sajma knjiga èiji je Italija poèasni gost, reèeno je na konferenciji za novinare.

Predsednik Saveta sajma Simon Simonoviæ najavio je da æe prvi put svoj ¹tand na sajmu imati zemlje Evropske unije koje u Beogradu imaju nacionalne institucije kulture (Italija, Velika Britanija, Austrija, Nemaèka, Francuska) koji æe nastupati pod jedinstvenim imenom - EUNIK.

Publika æe, takoðe prvi put, moæi da se upozna sa izdavaèkim programom ruske federacije i sa ¹est velikih tematskih izlo¾bi o ruskim knjigama i knji¾evnosti.

Novina je i to ¹to æe pored izlo¾benog prostora Sjedinjenih amerièkih dr¾ava, poseban ¹tand imati i amerièki akademski izdavaèi. To bi, smatra Simonoviæ, trebalo da doprinese veæem ugledu i meðunarodnom znaèaju sajma knjiga na kome æe, pored Italijana, Amerikanaca i Rusa, nastupiti i izdavaèi iz Kanade, Grèke, Japana, Velike Britanije, Francuske, Brazila, Portugalije, Angole, Irana, ©vajcarske, Poljske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore...

Pomoænik gradonaèelnika Beograda Gorica Mojoviæ rekla je da je sajam jedna od najznaèajnihih kulturnih manifestacija èiji je osnivaè Skup¹tina grada.

To nije samo susret izdavaèa i ljibitelja knjige, on je prerastao u ozbiljnu kulturnu manifestaciju koja promi¹lja na¹u kulturnu politiku na planu knjige, ocenila je ona.

Urednik programa sajma knjiga Zoran Hamoviæ precizirao je da æe ove godine forum sajma obuhvatiti pet tematskih konferencija - o kulturnoj politici u oblasti izdava¹tva, o knjizi u na¹im medijima, o tome koji nas prevodi predstavljaju u svetu, o nelojalnoj konkurenciji, odnosno uliènim sajmovima knjiga.

Publika æe moæi da vidi i tri tematske izlo¾be- o Dositeju Obradoviæu, o novijim prevodima srpske knji¹evnosti u svetu i o knjigama iz kojih smo uèili ¹kolu kojom Zavod za ud¾benike obele¾ava pola veka postojanja.

Za ¹kolski dan je i ovoga puta rezervisan èetvrtak.

Direktorka Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu Aleksandra Pertini rekla je da su u toj instituciji svesni kakva su oèekivanja od zemlje poèasnog gosta.

"Na sajmu æemo prikazati celu Italiju-zemlju koja ima pro¹lost, istoriju, tradiciju, ali je usmerena napred, otvorena za promene i za nove forme knji¾evnog i umetnièkog izraza", rekla je ona.

Napominjuæi da æe ¹tand Italije biti tako ureðen da æe uva¾avati tu dualnost, Pertini je napomenula da æe teme kojima æe se baviti biti Evropa, strip, ¹kolska omladina, a meðu vi¹e pisaca koji æe biti gosti sajma navela je savremenog i veoma aktuelnog Klaudia Magrisa.

Ona smatra da æe ovogodi¹nja uloga Italije doprineti i unapreðenju ukupnih odnosa dve zemlje.

Direktor preduzeæa Beogradski sajam Anðelko Trpkoviæ je i ovoga puta napomenuo da se pod sajamskim kupolama organizuje vi¹e od 30 sajmova godi¹nje, ali da je samo jedno èudo kakav je sajam knjiga.

Napominjuæi da ga je pro¹le godine videlo 150.000 ljubitelja knjige sa plaæenom ulaznicom, on je ocenio da je pred Beogradskim sajmom iz godine u godinu te¾i zadatak da svaki put bude jo¹ bolji organizator.

Podseæajuæi da Sajam ove godine obele¾ava 70 godina rada, Trpkoviæ je rekao da su hale u novom ruhu, da je dosta uraðeno i na prilazu sajmu i da æe cena ulaznica biti prihvatljiva - pojedinaèna 200 dinara, a grupna 120.

Odgovarajuæi na pitanja akteri konferencije za novinare rekli su da æe ove godine u areni Hale 1 izdavaèi moæi da prodaju samo sopstvena izdanja, a na njenim prstenovima i tuða, ali i napomenuli da bi od sledeæe godine, uz blagovremenu regulativu, takva praksa bila prekinuta.

Izdavaèi bi trebalo da trguju samo svojim izdanjima. Na pitanje o uvoðenju fisklanih kasa, odnosno plaæanju PDV, na knjige koje izdavaèi prodaju na sajmu reèeno je da je to zakonska obaveza koju bi trebalo svi da po¹tuju, ali da nije posao Saveta sajma da "lovi" one koji ne po¹tuju propise.


b92

Gocca

Jedva cekam!  :wink:
Volim da odem na taj sajam, pa to ti je!
A stvarno bi mogli da iskuliraju taj PDV , bar sto se tice sajma.

olgica

Extra! Uh, bas volim da idem na sajam knjiga.   :happy:

Ivana_89

i ja volim sajam knjiga, idem svake godine  :cvet

zoe

Е драги моји, иде сајам а мени треба савет. Требало би да купим неки медицински речник јер ми је постало мука да учим из Вујаклије :>
Мада не смем душу грешити, отворио ми је очи небројено пута :happy: :> Нек му је слава и хвала, као и свемогућем интернету.
Али сад ви мени реците, где ја да потражим тај медицински речник. Претпостављам да их има разних, па да видим шта препоручујете. Аутори, издавачи?

Smrda

uf,
ja ne znam autore,izdavace...ali trazi Oxfordov recnik,
znam da je on dobar..
ja sam se isto smoriula sa recnicima.
pa sad koristim internet za to...jos gore :roll:

Luximus

Valjda ce bit' nekih finih koncerata za vrijeme sajma i puno Jelen tochilica...  :>

mali veseljak

Ma, ja bih otisla da kupim neke strucne knjizice, posto na faxu deru! A i meni bi valjao medicinski recnik, po mogucstvu na CDu, sto sam negde i videla, ali ne znam gde.

ivilija

Ja prosle god kupila Varagica na sajmu..kao jeftiniji...a ono moja prijateljica posle sajma kupila isti kod istog izdavaca za 200 dindzi jeftinije!!! Pa vi vidite!!! :hmm

Wlada

Када ће људи схватити да је сајам повољан само уколико се купују јако стара издања на штандовима антикварница књига. Сајамски попуст је углавном ситна превара.
Енциклопедије купујте искључиво тамо где се продају старе књиге јер не коштају преко 1500 дин а недостатак им је што су старије од 20 година

willie the scot

stare knjige rulz!

meni je najinteresantniji onaj deo sajma gde mozes da se pogadjas za stare knjige...za ne verovati sta sve ima tamo!

naucne recnike imate na netu. wikipedia :Bog

a ima i boljih...postoji sajt za fhem! sve ...imena, dejstvo, metabolizam, formule, iupac...sve zivo...

recnik u pisanoj formi je malo passe...ja imam recimo webster e-recnik. neverovatan je...etimologija, izgovor(zvucni zapis izgovora sa english middlesex akcentom...nema sa skotskim,jbga :>)...ogroman fond strucnih medicinskih termina...




saschka

 Farmakologija, Rang&Dale je obichno jeftinija na sajmu..
..a lepa je za imati i chitati..
..a uchiti?  :hmm

AquArius

Rang i Dale farmakologija su jedne od mojih najpametnije potrosenih para.
U stvari, ja je gledam kao ulaganje u sebe i svoj "metar sarenih knjiga, a o farmaciji" na zidu  :>

Mozes nabaviti novo VI izdanje, koje je naravno na engleskom ili mozes kupiti prevod V izdanja.

Izuci i jedno i drugo.

:happy:

philoserbiana

posetiti Sajam knjiga je sjajno,kupiti nesto povoljno jos bolje.priznajem da do sada nisam nista kupovala od literature koja je vezana za fakultet.Ali cu mozda sada... :wave:

zoca

drugari da li ce opet prvi dan tj ponedeljak biti besplatan ulaz?