Srbija na Internetu

Started by tarantulica, 29-09-2007, 19:54:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

tarantulica

Srbija dobila ostrvo u virtuelnom svetu

Ostrvo se nalazi u „Sekond lajfu”, najpoznatijoj kompjuterskoj simulaciji stvarnog ¾ivota...

Srbija od danas ima virtuelno ostrvo u „Sekond lajfu” (Second Life), najpoznatijoj trodimenzionalnoj kompjuterskoj simulaciji stvarnog ¾ivota. Koncertom Ivana Tasovca, direktora Beogradske filharmonije, koji æe veèeras u 20 sati u¾ivo izvesti skerco druge sonate Sergeja Prokofjeva, sveèano æe biti otvoreno ostrvo „Druga Srbija”.



SIMULACIJA - Kroz projekat „Srbija ander konstrak¹n" firma „Publicis" je za 6.000 dolara zakupila virtuelno ostrvo u „Sekond lajfu" (SL), a „Telekom Srbija" je prva domaæa kompanija koja æe se promovisati u ovoj „igrici".
- Na virtuelnom ostrvu moæi æe da se predstave i druge domaæe kompanije, ali i svi relevantni dogaðaji i ustanove koje su va¾ne za promociju zemlje, ¹to je i krajnji cilj kupovine ostrva - ka¾e Anja Petrovski, menad¾er u „Publicisu".
Sledeæi korak u ovom projektu biæe konkurs za idejno re¹enje zgrade Ministarstva za dijasporu, kao i izgradnja Beogradske filharmonije, predstavljanje turnira Novaka Ðokoviæa i izgradnja muzeja „Nikola Tesla".
U ovom virtuelom svetu trenutno „¾ivi" 9.672.212 ljudi, takozvanih avatara, koji sami kreiraju svoj izgled. Avatari mogu samo da se ¹etaju kroz igricu, a mogu i da izgrade mesto za stanovanje od kolibe, do vile ili hotela. Mogu da kupuju, dru¾e se, èetuju, gledaju premijere filmova, idu na koncerte, a mogu èak i da steknu diplomu Harvarda ili Oksforda... Sve ¹to ¾elite da kupite ili iznajmite plaæa se linden dolarima (jedan amerièki dolar vredi 280 lindena), preko Interneta. Da biste stigli na odreðenu destinaciju, va¹ avatar mo¾e da hoda, leti ili da se teleportuje.
Velike svetske kompanije kao ¹to su BMW, „Koka kola", IBM, MTV, „Beneton" ili „Tojota" veæ se nalaze u SL-u. Ali tu su i politièari, koji vode kampanje u virtuelnom svetu, protivnici globalne politike, pa èak i teroristièka organizacija „Sekond lajf liberej¹n armi", koja je bacila prvu nuklearnu bombu u ovom virtuelnom svetu. BBC ima otvoreno predstavni¹tvo u „Drugom ¾ivotu", a Rojters je èak anga¾ovao novinara da izve¹tava iz SL-a.

Kako se postaje stanovnik virtuelnog sveta?
Ulazak u „Sekond lajf" je besplatan. Potrebno je samo da se skine softver sa sajta www.secondlife.com. Kasnije se plaæa tromeseèna èlanarina od 22,95 dolara. Procenjuje se da æe do marta sledeæe godine u SL-u „¾iveti" 25 miliona avatara. Pet stotina Srba (0,4 odsto svih korisnika) trenutno ima svog avatara u „Drugom ¾ivotu".


J. Subotiæ
(24sata)

pop

Kako izgleda na¹a zemlja na vodeæim svetskim internet pretra¾ivaèima
Srbija na internetu kao ostrvo politike
Autor: N. B. | 30.09.2007 - 00:01

Kada se na svetski poznatim istra¾ivaèima „Google“ ili „Yahoo“ ukuca reè „Serbia“, prvi linkovi upuæuju na izve¹taje znaèajnih svetskih medija o aktuelnim pregovorima o statusu Kosova i Metohije, zabrani neonacistièkog mar¹a u Novom Sadu i drugim, mahom politièkim zbivanjima. Iz preobilja politike tek ponekad ispliva i neka vest u vezi sa Novakom Ðokoviæem, a broj linkova koji predstavljaju kulturnu ba¹tinu ili turistièku ponudu na¹e zemlje zabrinjavajuæe je mali.

Strancu koji nikada nije bio u Srbiji, niti zna gde se ona nalazi, najpre se mo¾e uèiniti da je Srbija ostrvo politike jer u moru politièkih informacija tek povremeno blesne i neka sportska, kao ¹to su pobede Ðokoviæa i na¹e teniske reprezentacije u Dejvis kupu ili o na¹im najboljim fudbalerima. Oèajno mala zastupljenost kulturnih dogaðaja ili vesti o turistièkoj ponudi Srbije upuæene ne èudi. Obja¹njavaju da je te¹ko linkom predstavljati turistièku ponudu, a da preko interneta uglavnom nije moguæe rezervisati sme¹taj u nekom hotelu u Srbiji, a jo¹ veæi problem za strance predstavlja i èinjenica da mnoge robe ne mogu da plate kreditnom karticom.
- Na¹e firme jo¹ uvek ne shvataju pravu moæ interneta. Sajtovi se neredovno a¾uriraju, vesti kasne, ¹to sve ¹alje lo¹u sliku u svet. Takoðe, sistem plaæanja najèe¹æe ne funkcioni¹e, ¹to dodatno ote¾ava situaciju. Imid¾ Srbije na internetu nije na zavidnom nivou, a krivci za to smo mi - ka¾e Slobodan Markoviæ, direktor Centra za razvoj interneta u Srbiji.
Prvi link koji je ponuðen na pretra¾ivaèu „Google“ je sajt Rojtersa, gde je udarna vest u vezi sa Srbijom, odnosno, prenet je stav premijera koji æe izneti na pregovorima o Kosovu. Tek na sedmom mestu nalazi se sajt Turistièke organizacije Srbije, www.serbia-tourism.org, na kome se na tri jezika (srpski, engleski i japanski) mogu dobiti informacije o gradovima, o selima (samo na srpskom), kulturnom i istorijskom nasleðu i turistièkim destinacijama. Takoðe, to je jedan od retkih sajtova gde je moguæe moguæe unapred rezervisati sme¹taj. Sa druge strane, velike internet enciklopedije pru¾aju dosta informacija o na¹oj zemlji. Na adresi poznate svetske veb enciklopedije wikipedia.org jo¹ uvek postoji link o nepostojeæoj dr¾avnoj zajednici Srbije i Crne Gore, ali i zaseban link o Srbiji. Posetioci mogu da proèitaju o tome kako je Srbija dobila ime, niz istorijskih èinjenica, i da vide slikoviti prikaz menjanja dr¾avnih granica od 1817. godine.
Za razliku od nas, zemlje u okru¾enju zastupljene su na drugaèiji naèin. Na svetskim pretra¾ivaèima internet mre¾e, prve informacije o Bugarskoj, Rumuniji, Maðarskoj, Hrvatskoj i BiH vezane su za bogatu turistièku ponudu i znaèajnije kulturne manifestacije. Podroban opis hotela i letnjih destinacija u Crnoj Gori takoðe je ispred politièkih zbivanja, na svim svetskim pretra¾ivaèima. Lo¹em rejtingu na internet pretra¾ivaèima doprinose i slabo a¾urirani domaæi sajtovi. Da pravi znaèaj interneta jo¹ uvek shvata mali broj ljudi i firmi u Srbiji svedoèi podatak da je samo 30 odsto registrovanih domena „co.yu“ iskori¹æeno, a na preostalim stranicama ne postoje nikakvi sadr¾aji ili su u trajnoj izradi.

izvor www.blic.co.yu (http://www.blic.co.yu)

Darker

Mene podilazi jeza od takve ideje...
Mislim na¹a kafanica je zajebancija, ali ovo je vrlo vrlo ozbiljno... :run