48. Oktobarski salon / Mikronarativi

Started by AquArius, 29-09-2007, 23:40:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

AquArius

48. Oktobarski salon / Mikronarativi
Beograd, 29. Septembar – 11. Novembar, 2007.


48. oktobarski salon naslovljen MIKRONARATIVI predstaviæe radove 86 umetnika iz 13 zemalja iz celog sveta, izabranih po pozivu umetnièkog direktora Salona Lorana Heðija, renomiranog kustosa iz Maðarske, i asistenta Sa¹e Janjiæa, kustosa iz Beograda. Oko sedamdeset umetnika iz razlièitih zemalja sveta, sa svih kontinenata, biæe pozvani u Beograd i ukljuèeni u neposredni dijalog sa petnaest domaæih umetnika i njihovim radovima. Na izlo¾bi æe biti predstavljeni veæ gotovi i novi radovi.

Izlo¾ba se sastoji iz dva dela. Prvi, veæi deo, naslovljen Isku¹enja malih realnosti – Mikrozajednice predstavlja internacionalne umetnike srednje i mlaðe generacije, koji se suoèavaju sa problematikom kreiranja novih antropolo¹kih konstelacija i mikrokomunikativnih situacija. Drugi deo ima naslov Urbana raskr¹æa – Njujork, Pariz, Seul. U ovom delu biæe predstavljeni umetnici iz tri metropole sa tri razlièita kontinenta, koje se èesto vrednuju kao reference umetnièkih strategija mlaðih generacija.

Ovogodi¹nja meðunarodna izlo¾ba prezentuje umetnièku poruku, koja oznaèava novi stav i novu orijentaciju umetnika u epohi radikalizacije globalnih konflikata izmeðu politièkih sistema, religija, ideologija i sociokulturnih vrednosnih struktura. Mikronaracije su poku¹aj da se umetnièka praksa iznova defini¹e u mno¹tvu kompleksnih sociokulturnih situacija, pri èemu one sa svojom fragmentarnom, spontanom, antiteleolo¹kom, tolerantnom, otvorenom i senzibilnom prijemèivo¹æu reflektuju tipièno post-utopistièko stanje na¹e savremene epohe i nude jedan nov, verodostojan i skroman naèin èitanja.

Izlo¾ba æe biti postavljena u razlièitim muzejskim, galerijskim i alternativnim prostorima u gradu (Muzeju „25. maj“, Kuæi legata, Javnom kupatilu Beograd, Likovnoj galeriji i Galeriji Artget u Kulturnom centru Beograda), u periodu od 29. septembra do 11. novembra 2007. godine.

Izlo¾bu æe pratiti reprezentativni dvojezièni katalog sa tekstualnim tumaèenjem projekta, umetnièkog direktora i njegovog asistenta, a grafièki dizajn æe uraditi autor vizuelnog identiteta Salona Isidora Nikoliæ.

Skup¹tina grada Beograda www.beograd.org.yu je osnivaè i pokrovitelj, a Kulturni centar Beograda www.kcb.org.yu je organizator ove meðunarodne izlo¾be.


48. Oktobarski salon (http://www.oktobarskisalon.org/48/index.php)