RTS samo preti tu¾bama

Started by pop, 30-09-2007, 11:30:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

pop

Oko miliona domaæinstava u Srbiji ne plaæa TV pretplatu
RTS samo preti tu¾bama
Autor: B. Gigoviæ - V.Toroviæ | 30.09.2007 - 00:01


Iako RTS veæ mesecima najavljuje da je podneo tu¾be protiv svih koji ne plaæaju TV pretplatu mo¾e se reæi da od toga za sada nema ni¹ta. Ako se uporedi broj neplati¹a sa brojem podnetih tu¾bi jasno je da se radi samo o simboliènom potezu ljudi iz javnog servisa.

Skuplja slika
Odlukom Upravnog odbora RTS, odluèeno je da se TV pretplata sa 300 povisi na 350 dinara meseèno. Pretplata se inaèe plaæa uz raèun za struju.
Od oko milion domaæinstava koliko se procenjuje da ne plaæa TV pretplatu, RTS je tu¾io tek nekoliko stotina. Za prinudnu naplatu TV pretplate u Èetvrti op¹tinski sud u Beogradu stiglo je 230 zahteva, u Op¹tinski sud u Ni¹u 100, dok, na primer u Novom Sadu, U¾icu, Subotici i drugim mestima takvih tu¾bi za sada nema.
Meðutim, podno¹enje zahteva za prinudnu naplatu nije i garancija da æe se novac i naplatiti.
Prema reèima Vesne Milojeviæ, portparola Èetvrtog op¹tinskog suda u Beogradu svaki graðanin ima pravo da ulo¾i prigovor na ovaj predlog i tada se pokreæe parnièni postupak.
- Takoðe, ostaje nejasno ko æe se baviti ovim predlozima za izvr¹enje prinudne naplate TV pretplate, odnosno, da li æe to biti sud na èijoj op¹tini ¾ivi neplati¹a ili æe biti odreðen jedan sud u koji æe se slivati svi prigovori - ka¾e Vesna Milojeviæ.
Sudija Prvog Op¹tinskog suda u Beogradu Vesna Sekuliæ za "Blic nedelje" tvrdi da u ovaj sud, kao ni u junu i julu, kada su obavili istra¾ivanje, ni sada ne postoji ni jedan podneti predlog za prinudnu naplatu. Ista je situacija i u Drugom i Treæem op¹tinskom sudu.
Prema nekim procenama oko 20 odsto domaæinstava Vojvodine ne plaæa TV pretplatu. U Op¹tinskom sudu u Novom Sadu ne postoji ni jedna prijava protiv neplati¹a. Slièna je situacija i u Subotici - nema ovakvih predloga ili tu¾bi protiv graðana.
U centralnoj Srbiji oko 35 odsto domaæinstava ne plaæa TV pretplatu. Ali na primer, u U¾icu nema ni jednog podnetog predloga za izvr¹enje prinudne naplate.
U Op¹tinski sud u Ni¹u pre desetak dana stiglo je 100 predloga za prinudnu naplatu TV pretplate. U sudu ka¾u da jo¹ nije pokrenuta nijedna sudska parnica, odnosno da niko od tih neredovnih plati¹a nije preko suda zatra¾io oslobaðanje od plaæanja tog duga.
Za¹to su izostali masovniji zahtev za naplatom duga poku¹ali smo da saznamo i u RTS. U slu¾bi za pretplatu su nas uputili na Mirjanu Stefanoviæ zadu¾enu za saradnju s medijima. Na¹a sagovornica nama je usrdno objasnila da se obratimo rukovodiocu pretplate i da joj nije jasno za¹to ovakva pitanja uvek sti¾u na njenu adresu.
Kako god bilo oèigledno je da nacionalna Televizija ne mo¾e da naplati dugovanja neplati¹a. Èak i da su u RTS a¾urni i da su protiv svih neplati¹a podigli zahteve za prinudnu naplatu to bi izazvalo kolaps srpskog pravosuða. Srpski sudovi ovakvi kakvi su nisu u stanju da se, u razumnom roku, izbore ni sa redovnim predmetima, a milion vanrednih zahteva RTS i milion novih parnica znaèilo bi slom ove institucije.
Drugo ogranièenje za naplatu duga je politièke prirode. Javni servis je dr¾avno preduzeæe i nema te vlasti koja æe pred izbore (lokalne i predsednièke) predati sudu svako peto domaæinstvo u dr¾avi. Ako bi RTS poveo postupak protiv milion domaæinstava, to znaèi da bi minimum dva miliona biraèa bilo u sporu sa aktuelnom vla¹æu. Ko bi u tom sluèaju od tih dva miliona glasaèa glasao za partije na vlasti. Malo je reæi niko.
Zbog prethodno navedenog logièno je oèekivati da æe plati¹e i dalje plaæati, RTS kuburiti sa besparicom, a neplati¹e èekati "narodnog tribuna" koji æe smisliti razlog za amnestiju.
Generalni direktor RTS Aleksandar Tijaniæ, nedavno je izjavio da javni servis Srbije meseèno prikupi oko èetiri miliona evra od pretplate. Za normalno funkcionisanje ove kuæe potrebno je oko ¹est miliona evra.


izvor www.blic.co.yu (http://www.blic.co.yu)

Ovde sad covek ispada glup ako placa onom krmetu Tijanicu tih 350 dindzi mesecno. Cak nisu te pare problem ako nesto vredi toliko, medjutim to je daleeeeko od istine. Primera radi, korisnici kablovske televizije placaju mesecno 500-600 dinara za sve domace kanale + nat.geo, discovery, mtv i jos brdo kanala, a za 2 kanala medijskog javnog servisa 350.  :hm  'de je tu logika?!

Bred

ma mnogo gore je sto se taj isti javni servis koristi za pretnje gradjanima koji neplacaju tu globu a najironicnije mi je sto za taj dzingl u kojem prete korisnicima ide neka vesela skoro teatralna muzika  :wall:

dirigent

Ja sam RTS-u platio 200 dinara od kad je uvedena taksa i to sasvim slucajno jer sam preplatio struju (sve sto se preplati prvo pokriva troskove televizijske pretplate).
      Ne dam pare i tacka(.)

katarina

Ma uzasni su, bar da pustaju neke nove serije, da gledam dok peglam!

pop

Samo zamisljam na sta ce da lici program javnog nam servisa kad po ceo dan budu prenosi sednica skupstine + jos sudjenje Shesheljetuu. Sto rece neko, bice tv program da se bira izmedju VB, Granda i dosadnih dnevno-politickih smicalica  :wall:    Sa tom razlikom sto javni servis mi finansiramo.

katarina


Zivela kablovska! Meni je Discovery favorit!

AquArius

Lepo kaze Zivkov car

Quote from: wolfeitzckie on 02-10-2007, 21:21:25
Javnom servisu preostaje jedino da u ugao ekrana dok traje prenos iz Skup¹tine stavi broj 99 koji bi preporuèivao svim gledaocima ispod te starosne granice da se ne izla¾e dejstvu.

ostatak procitati ovde (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,9729.msg148161.html#msg148161)

Roben

#7
ma lopovi bre  :F
sta ja dobijem kad platim pretplatu :hmm
mmmmmmm.... NISTA

Bred

Dobijes TV program a dirigent nece imati ni to ako ne bude placao   :K

dirigent

 :silly: :silly: ma ja cu njima svima , i onom Tijanicu...


    Citao sam u nekim novinama o gradjanima koji ne palcaju infostan. Toliko tuzbi ima kazu u trecem opstinskom sudu, da ih nece stici resiti jos mnogo godina , a cak je dodato da ot tezine nagomilanih spisa moze i zgrada da se urusi!  .blah.

Wlada

Стварно је брука лош програм на РТС-у... Толике претплате а ништа ново нису смислили. Серије су досадне, а филмови дођу сваке преступне па ни они нису ништа нарочито.
Техника им је остала иста. Спортски преноси исти као и пре десет година...
Где иду наше паре?