Mobilni koji ne poznaje granice

Started by pop, 30-09-2007, 11:53:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

pop

Kreæe prva globalna telefonska mre¾a
Mobilni koji ne poznaje granice
Autor: CDC/JS | 30.09.2007 - 00:01

Poèetkom oktobra mala komapnija "Kjubik telekom" pustiæe u prodaju telefon koji njegovi tvorci nazivaju prvim globalnim mobilnim telefonom.

I telefoni drugih kompanija se oslanjaju na isti tip mre¾e (GSM) koju koristi i ostatak sveta. Recimo, mobilne telefone "T-mobajla" i AT&T mo¾ete da ponesete u drugu zemlju i telefonirate kao i obièno. Na¾alost, meðunarodni rouming ko¹ta izmeðu jedan i pet dolara za minut, ¹to znaèi da razgovor od 20 minuta iz Rusije sa Amerikom ko¹ta èak 100 dolara, a ako ste na Bahamima proæi æete malo jeftinije: 60 dolara.
"Kjubik" je, meðutim, ne¹to sasvim posebno. Pomoæu njega mo¾ete da razgovarate sa 214 dr¾ava iz SAD i iz 214 dra¾ava sa SAD i to zadovoljstvo platite od 50 do 90 odsto jeftinje nego ¹to naplaæuju veliki poznati provajderi. Tako, na primer, razgovor sa Bahama ko¹ta 5,80 dolara (90 odsto jeftinije od tarife AT&T). Cena razgovora iz Rusije iznosi svega 49 centi. Uza sve to, nema nikakve meseène pretplate, reè je o pripejd telefonu, dakle uplaæujete kredit koji tro¹ite i dopunjavate po ¾elji.
"Kjubik telekom" ima svoj sajt - MaxRoam.com - na kome mo¾ete da tra¾ite da vam se dodele lokalni telefonski brojevi u èak 50 gradova sveta i to bez ikakve nadoknade. To znaèi da mo¾ete imati svoj broj telefona u Parizu, Londonu i Meksiko Sitiju... koje va¹i prijatelji u tim gradovima mogu da koriste da sa vama stupe u vezu. To je izvanredna vest za ljude koji mnogo putuju i za one koji su se preselili iz, recimo, Evrope u SAD.
Ako imate prijatelje u Barseloni, oni æe da pozovu lokalni broj i razgovaraju sa vama kao da zovu svog kom¹iju, a vi mo¾ete da budete u Njujorku ili Va¹ingtonu. Kvalitet glasa je isti kao i za sve Internet pozive: sasvim razumljiv, iako pomalo prigu¹en, sa glasovnim zaka¹njenjem od èetvrt do jedne sekunde.

www.blic.co.yu (http://www.blic.co.yu)