Kupovina mesta u domu

Started by zoe, 27-09-2007, 16:01:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

willie the scot

ne radi se ovde o studentima koji imaju dobrostojece tatice i mamice, a prodaju mesto u domu. studenti koji imaju dobrostojece tatice i mamice i ne konkurisu za dom...
takve patologije da neko ko ima lovu a prodaje mesto nekom ko nema siguran sam da postoji...ali nije zastupljena u toj meri da biste je koristili kao kontraargument.

za neke ljude je sve crno-belo bez nijansi i boja...tuzno je to.

lovce na rupe u zakonu treba da hvataju nadlezni.

kako mozete da imate saosecanja sa onim ko je ispod crte i nije dobio dom, ako ne mozete da saosecate sa onim koji je prinudjen da trguje i bavi se prljavim poslovima?

jel ovaj sto mulja prirodno zao?

moj komentar se ne svodi na to ko je  u pravu. jasno je ko je u pravu i ko je ostecena strana-ne postoji argument koji moze opravdati ovog sto prodaje mesto pred onim koji pri tom gubi to mesto.

ali vi NEMATE PRAVO da sudite na taj nacin o tim ljudima, pogotovo ako nikad niste bili u situaciji kao sto je njihova.

stvarno mi je zao sto ne razumete...ovo je osnovni koncept hriscanske logike.

zoe

Quotestudenti koji imaju dobrostojece tatice i mamice i ne konkurisu za dom...

Није тачно. Сада наравно можемо релативизовати појам "добростојећи", али то није поента. Ако некоме мама и тата живе у унутрашњости а купе му стан у БГ-у (или му плаћају изнајмљивање), па он још тргује местима у дому, то је готово патологија. Има таквих примера, видела сам.

Quotejel ovaj sto mulja prirodno zao?

Није зао. Само је безобразан. Новац може зарадити нпр. ако ради преко омладинске. Нико није принуђен на прљаве послове: управо је то питање морала, и хришћанских начела (које ти потежеш). Буди добар и кад ти је лоше. Или она народна: на муци се познају јунаци.

А како Бред наводи милосрђе као разлог за ово бунарење по рупама закона, онда нек онај ко добије дом, а не жели у њему становати, ПОКЛОНИ свом драгом напаћеном колеги то место, без да тражи "захвалност" од 100 евра.

И опет понављам, ја никоме не судим, јер то право немам.

cvjetic

svako koga ja znam da je prodavao to mjesto,to je radio iz ciste pohlepe,zarad tih 100 evra...a znam skoro tuce ljudi...mislim,to nisu izolovani slucajevi...znam i slucaj gdje se djevojka navalila u stan kod drugarice,a prodala je svoje mjesto u domu za tih pisljivih sto evra,a zivjela maltene na racun cimerke svoje drugarice...treba li da kazem da njen otac drzi klub u mom gradu...i sad ja treba da se sazalim nad njom...zao mi je,ja to ne mogu...voljela bih da znam makar jedan slucaj gdje je neko nekome istinski pomogao,jer mu je ta pomoc bila potrebna...eto,razuvjerite me...

i bravo zoe!hriscansko milosrdje je dati,a ne uzimati naknadu za poklonjeno...sve si rekla!

willie the scot

ja ne znam nikoga ko je prodao dom. znam jednog decka koji je poklonio mesto drugu. a ko mi ne veruje reci cu mu njegovo ime. cvjetic ga zna. znam jos slucajeva kojima su poklonili drugovi mesto u domu.

verujem vam da postoje ljudi koji bez potrebe trguju onim sto nije njihovo, ali nisu dominantni i ne treba da njih stavljati u centar ovog problema. to je isto kao u onoj temi o klasicnom farmaceutu u kojoj pljujete po kolegama.

malo vise vere u ljude.

*

Cela ova prica ima naslov koji sa jedne strane i opravdava te ljude koji imaju dobar prosek, uzmu dom, a ne zive u njemu, a ta dobra strana je da mogu da prodaju svoje mesto nekome ko nema tako dobar prosek i nije u dobroj finansijskoj situaciji da bi iznajmio stan...
Sad, isto tako mozemo reci da ti sa dobrim prosekom uzimaju mesto onima sa losijim, koji bi zaista ziveli u tom domu...
Sve u svemu  :hmm
Po meni je najbolje da konkurise taj koji zaista zeli da zivi u domu i kraj price!

igrackica

Mislim da ste malo prenaglili. Daleko od toga da podrzavam prodaju mesta, ali tu ima hiljade i hiljade faktora i jako me nervira to usko gledanje na stvari. Imam dva ujaka koja nisu iz Bg-a, studirali su ETF i zavrsili ga u rekordnom roku, sa relativno visokim prosekom i desavalo se da ne mogu da dobiju bas najbolja mesta zbog gomile drugih sa visih skola i ostalih laksih fakulteta! Gledajuci iz tog ugla, podrzavam, jer su i oni ponekada "trampili" mesta za bolja!
Protiv sam prodaje, smatram da ako vec imas visok prosek i ne treba ti dom, treba to mesto da poklonis nekome i to ne bilo kome, vec osobi koja stvarno zasluzuje da dobije to mesto (i tu opet utice hiljadu faktora i to je subjektivna procena).
Ne mogu realno da sagledam jer nisam u toj situaciji, ali bih sigurno uzela dom za nekoga da zadovoljavam uslove i poklonila ga nekome ako JA ocenim da treba da ga dobije. To bi svakako bio neko ko je ugrozen iz nekog razloga, a u isto vreme je vredan i dobar covek.
I najvaznije, slazem se da muljaju oko primanja, zbog cega ja na 2. godini studija nisam mogla da dobijem kredit, jer je mojima bilo ispod casti da laziraju primanja. E, pa neka ga nisam dobila, nije mi ni potreban, a zato jeste nekima koji relano imaju veci prihod po clanu porodice, pa hajde da raspravljamo o pravdi!
S tim u vezi, neko ko nije mogao da smanji primanja i iz tog razloga nije dobio dom, to je katastrofa. S tog aspekta-podrzavam ovu akciju.

saschka

Zhivim vec godinama u domu i bila sam okruzhena svim tim stvarima o kojima prichate ovde.
Moj zakljuchak je da SVAKO DODJE NA SVOJE.
Ko ne mozhe da priushti sebi stan taj se trudi i uchi pa uzme sebi dom, ko je obnavljao godinu taj je ispod crte pa plati neki evric i opet bude u domu, ko je uchio a ne treba mu dom taj konkurishe pa uzme neku paru i bude srecan shto mu se zbog nechega trud isplati. Izvise samo oni koji su nesnalazhljivi i nezainteresovani, svi ostali su srecni na kraju.
Nije da u potpunosti opravdavam stanje stvari, ali rupe u zakonu su pojava koja je neminovna jer ce uvek postojati pametniji chovek od onog koji je zakone pisao i koji ce koristiti propuste. A korishcenje rupa se ne mozhe kazhnjavati jer to nije krshenje zakona.
Po ljudskoj savesti se ne mozhe udarati, jer da ona kolektivno postoji zakona i ne bi bilo.
Zato ljudi nemojte se svadjati jer niko nije ispravniji.
:cvet

Masha

Quote from: Bred on 28-09-2007, 12:45:04
1. Ovo je tema u forumu Oglasi i hocete li vec jednom nauciti da ona nije za razglabanje i diskutovanje pogotovo ne o moralnosti ili nemoralnosti a i time narusavate kvalitet foruma izmedju ostalog.
Izvinjavamo se. Nego, moram da primetim da si se i ti ukljucio. Tacka 1 je prosvetljenje nas koji nikako da shvatimo, ali ovo od tacke 2 pa nadalje, ukljucijuci i tvoj drugi post je tvoj stav o onome o cemu smo mi ovde pricali, a sto, kuku nama, narusava kvalitet.

Quote5. Da li smatras da je jednako i isto da neko sa farmacije, medicine i stomatoligije dobije dom i neko sa vise poslovne npr bez obzira koliki mu je prosek? ili sa poljoprivrednog?? ne zelim ovim da omalovazim kolege sa drugih fakulteta ali se zna koji su fakulteti teski ali to ovi iz studenskog centra uopste ne gledaju??
Ako neki student, zbog loseg materijalnog stanja, ne moze da zivi privatno, onda ne vidim kakve veze ima sta je upisao. Ako se vec toliko cudis nasoj nehumanosti onda bi svaki siromasan student trebao da ti bude jednak i isti. Ili se ovde radi o selektivnoj humanosti  :hmm

Quote from: saschkaIzvise samo oni koji su nesnalazhljivi i nezainteresovani, svi ostali su srecni na kraju.
Oni koji u domskim transakcijama ne zarade neku paricu mozda nisu nezainteresovani i nesnalazljivi, mozda samo ne zele da u tim trasankicjama ucestvuju jer ih ne smatraju ispravnim.

pig_am_am

da ima mesta za svakoga, mogao bi da funkcionise svaki zakon.
a ne razumem,sto se buni neko koga to ne dotice,ako su ovi sto ih dotice zadovoljni?
mene ne dotice, ja sam od onih sto studiraju gde i zive, ali znam isto tako da nigde drugde ne da ne cvetaju ruze, nego...nemam reci.
i ako neko od dece iz unutrasnjosti,obnovi godinu,pa izgubi svako pravo na dom,a nema za stan... neka kupi dom -i treba. gde da zivi?

ne zivimo mi u norveskoj pa da moze da funkcionise zakon.nazalost...

Masha

Pigice, niko se ne buni vec iznosi svoje misljenje.
Quotei ako neko od dece iz unutrasnjosti,obnovi godinu,pa izgubi svako pravo na dom,a nema za stan... neka kupi dom -i treba. gde da zivi?
A sta da radi ono dete koje nije izgubilo pravo na dom, ali ga nije dobilo? Gde ono da zivi?

pig_am_am

:hmm kako ono da ne dobije dom? pa ne znam... nisam upravu.
ispadne da i ono kupi dom...

igrackica

Pig, ti si sou!
Sta god napisala, makar i totalno suprotno od misljenja svih osalih, ni u kome to ne izaziva revolt!
Mnogo simpaticno stvorenje. :)
Izvinjavam se za off, i onako smo iscrpeli temu, uzalud raspravljamo o necemu na sta ne mozemo da uticemo.  :wink:

Bred

Quote from: Masha on 28-09-2007, 20:15:34
Quote from: Bred on 28-09-2007, 12:45:04
1. Ovo je tema u forumu Oglasi i hocete li vec jednom nauciti da ona nije za razglabanje i diskutovanje pogotovo ne o moralnosti ili nemoralnosti a i time narusavate kvalitet foruma izmedju ostalog.
Izvinjavamo se. Nego, moram da primetim da si se i ti ukljucio. Tacka 1 je prosvetljenje nas koji nikako da shvatimo, ali ovo od tacke 2 pa nadalje, ukljucijuci i tvoj drugi post je tvoj stav o onome o cemu smo mi ovde pricali, a sto, kuku nama, narusava kvalitet.
Opet se mesas u nesto sto ne mozes ili neces da shvatis.
Odgovorio sam ovde jer sam smatrao to korisnijim za same ucesnike u temi da se ne bi seljakali i gubili u trazenju ove teme po forumima a ta tacka 1 je isto trebala da znaci da ako vec zelite da polemisete o datoj temi-otvorite novu.
QuoteAko neki student, zbog loseg materijalnog stanja, ne moze da zivi privatno, onda ne vidim kakve veze ima sta je upisao. Ako se vec toliko cudis nasoj nehumanosti onda bi svaki siromasan student trebao da ti bude jednak i isti. Ili se ovde radi o selektivnoj humanosti  :hmm
I naravno da je isti ali ovde se ne gleda samo materijalna situacija, prevagu nosi prosek.
Elem, evo slucaj sa pravnog-neko ima 64 poena u totalu i sasvim je siguran da ce dobiti mesto jer se nalazi na sredini liste a tih 64 poena je koliko ja znam min da bi neko sa farmacije regularno dobio mesto u domu. Da li je to fer? Nije. Nije prema studentima koji studiraju teze fakultete ali tu gresku nema nameru niko da ispravi zato vi nemate pravo da osudjujete one ljude sa gorepomenutih fakulteta koji moraju da se snalaze kako znaju i umeju.
Sta cemo sa domovima gde su celi spratovi "rezervisani" za "vezare" [ljude sa vezom] koji dobijaju domove cak iako nisu ni konkurisali ili koji uopste nisu na budzetu?!?!?
I takvi studenti zauzimaju mesta onima koji to stavrno zasluzuju.
A zanimljivo je da su se ovde javili sve sami bgradjani koji su nasli za shodno da osudjuju i prosipaju pamet, i predaju moral i etiku ljudima kojima je dom mozda stvarno potreban.  :wink: :K

pig_am_am

a005 pa jel sam rekla da podrzavam  a005

p.s. sad sam stvarno plakala. zato sto ni ja nisam nekad imala...gde da zivim.

zoe

БредУ, ниси фер што си 'вако сецнуо тему... ја ову причу не бих започињала да нисам била изреволтирана твојим постом! И наравно још причама које сам чула и видела...

А ти, бато, тако... попљуј све Београђане који су нашли моралисати из свог топлог дома где мама кува ручак! Само напред!

Но, свако носи своје бреме, па ето...