Nas sajt u magazinu White

Started by Bred, 02-10-2007, 12:06:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Bred

(http://img219.nono9.us/my.php?image=32267019us9dm2.jpg)

(http://img219.nono9.us/my.php?image=75537747sh5dy6.jpg)

(http://img222.nono9.us/my.php?image=99027659dd0kb7.jpg)

(http://img222.nono9.us/my.php?image=61435977mu1hb5.jpg)

Profesija u usponu

Vremena se menjaju. Menjaju se prilike u dru¹tvu, kao i u struci. Nove generacije, odrasle u drugaèijim dru¹tvenim okolnostima, imaju neka svoja oèekivanja i planove. U ¾elji da saznamo ¹ta na¹e buduæe kolege zanima, kakva su im oèekivanja a kakve perspektive, sproveli smo mini anketu meðu studentima medicine, farmacije i stomatologije. U ovom broju vam predstavljamo neke od studenata farmacije i njihove ideje, ¾elje i poglede na struku i buduænost.

Ana Janjiæ, apsolvent:
,,Èini se da je do pre samo nekoliko godina farmaceut bio potrebniji, ali perspektiva buduæih farmaceuta je i dalje odlièna! Bilo gde u svetu! Ako posmatramo samo Srbiju, onda svaki dolazak strane farmaceutske kompanije ili otvaranje novih apoteka podrazumeva i radno mesto'', ka¾e Ana i dodaje da je u buduænosti ne zanima jedino rad u marketingu.
,,Marketing je ve¹tina, kao i svaka druga, koja se uèi, ali meni nedovoljno bliska. Volela bih da radim u apoteci ili da budem deo razlièitih istra¾ivaèkih timova. Interesantna je i klinièka farmacija, ali je nedovoljno razvijena kod nas''. Ana ipak smatra da farmaceuti nisu cenjeni u dovoljnoj meri u na¹em dru¹tvu i da je neophodna jaèa povezanost na nivou svih profesija u zdravstvu, i to ne samo u na¹oj zemlji.

Vesna Vignjeviæ, studentkinja IV godine, jo¹ u osnovnoj ¹koli je ¾elela da upi¹e farmaciju: ,,Moj jedini kontakt sa farmacijom su bile apoteke, koje su uvek lepo mirisale, bile èiste, a  atmosfera u njima mi se posebno dopadala. Polako, bez ¾urbe, vike, haosa...’’. Vesna ka¾e da su se sa svakim novim predmetom njene ¾elje menjale - htela je da prouèava lekovite biljke posle botanike i farmakognozije, da radi u laboratoriji dok je uèila biohemiju i analitièku hemiju, da se posveti fizièkoj hemiji...
Veæina studenata rad u apoteci stavlja na poslednje mesto ¾elja, ali Vesna misli drugaèije: ,,Ovog leta sam i¹la na praksu. Provela sam u apoteci tri nedelje, koje æe mi ostati u divnoj uspomeni. Od prvog dana su me prihvatili kao deo kolektiva. Pokazivali su mi kako se ¹ta pravi, stajala sam pored koleginica dok su izdavale lekove, pisala sam laboratorijski dnevnik... Imala sam sreæu da upoznam veoma prijatne ljude, koji su razbili svaku moju predrasudu o radu u dr¾avnim apotekama. Nijedan segment farmaceutske struke mi nije odbojan, zaista volim fakultet koji studiram. Pred nama je puno moguænosti i nadam se da æemo ih iskoristiti kako treba''. Vesna smatra da je posao farmaceuta cenjen u dana¹nje vreme, i to u svetu vi¹e nego kod nas. ,,Kad ljudi shvate da farmaceut nije trgovac, veæ je tu da pomogne, da zna mnogo vi¹e od naziva lekova i da je poslednja kontrola pred izdavanje leka pacijentu, tada æe i po¹tovanje prema farmaceutskoj struci i farmaceutima biti jo¹ veæe''.

Jasmina Grbiæ, studentkinja III godine, ka¾e da je, kad je upisivala fakultet, oèekivala zanimljive studije, bliske medicini, sa moguæno¹æu za istra¾ivaèki rad za vreme i nakon studija. Perspektivu svoje buduæe profesije vidi u povezivanju na¹eg teoretskog znanja sa tehnologijom internacionalnih korporacija, kao i u tesnoj saradnji lekara i farmaceuta tokom leèenja pacijenata na klinikama.
,,®elim da se bavim farmacijom, imam genetske sklonosti ka marketingu ali i ¾elju da se bavim istra¾ivaèkim radom... Meðutim, to æe opet zavisiti od okolnosti, verovatno æu jedno vreme raditi i u apoteci'', ka¾e Jasmina. Na pitanje koliko misli da su farmaceuti cenjeni u na¹em dru¹tvu, odgovara: ,,Mislim da su generalno cenjeni, ali da tradicionalno takmièarski duh izmeðu lekara i farmaceuta i dalje postoji.''
Darko Peroviæ, student III godine smera Medicinski biohemièar, ovako obja¹njava svoj izbor: ,,Bio sam zainteresovan za èistu biohemiju, to me je kroz dotada¹nje obrazovanje najvi¹e zanimalo, a onda sam na Profesionalnoj orijentaciji, u razgovoru sa psihologom, saznao da isti smer postoji na farmaciji, da je moderniji, primenjeniji, isplativiji, jednostavno - zanimljiviji.'' Darko smatra da je perspektiva buduæih farmaceuta velika, da je i kod nas nauka u usponu, a rad sve isplativiji. Ka¾e da je pre svega zainteresovan za rad u laboratoriji, ali i da je otvoren za sve opcije, jer jo¹ uvek nije sasvim siguran ¹ta sve medicinski biohemièar mo¾e da radi u Srbiji. Smatra da su farmaceuti sve cenjeniji u dru¹tvu: ,,Sve manje je asocijacija na farmaceuta ,,ona teta ¹to izdaje lekove u apoteci koje èika doca prepi¹e", a sve vi¹e je to ravnopravni saradnik lekara, koji je elokventan i poseduje znanje, upravo za brigu o va¹em zdravlju. Na stranu ¹to vi¹e i nije samo teta - sve vi¹e mladiæa se opredeljuje za ¾ivotni poziv farmaceuta. ©to se medicinskih biohemièara tièe, mislim da se na njih oduvek i gledalo sa dozom respekta, kao prema aktivnim uèesnicima u uspostavljanju dijagnoze, ili, u krajnjoj liniji, kao prema nauènicima''.

Dragana Vojinoviæ, apsolvent, ka¾e da je prilikom upisa na Farmaceutski fakultet oèekivala da æe se uz jaku volju, dosta rada i dobre organizacije struèno osposobiti za ono ¹to ¾eli da radi, pritom ne zapostavljajuæi druge segmente svog ¾ivota. ,,Na¹ fakultet jeste zahtevan i naporan do te mere da je subjektivno mi¹ljenje nas, studenata, da se pored onoga ¹to nas interesuje tokom studija, bavimo i gomilom bespotrebnih stvari. Meðutim, s druge strane, pru¾a nam ¹iroka znanja iz oblasti na¹e struke i velike moguænosti izbora buduæeg konkretnog zaposlenja''. Dragana sebe kroz nekoliko godina vidi kao vlasnika apoteke, jer smatra da je rad u istra¾ivaèkom sektoru, iako deluje primamljivo i intresantno, nerealan u na¹im uslovima. Dodaje da je biti farmaceut kod nas veoma perspektivno i da u veæini sluèajeva pru¾a dobru egzistenciju, ali da, i pored toga, farmaceuti ne zauzimaju mesto u dru¹tvu koje im bezuslovno pripada, verovatno iz razloga ¹to nedovoljan procenat op¹te populacije shvata neophodnost i ozbiljnost tog poziva.

Katarina ©taljoniæ, studentkinja IV godine, ka¾e da ne bi ¾elela da se zaposli u apoteci.
,,Prihvatila bih posao u marketingu, ali samo u poèetku, jer je to vrlo naporan posao. Nakon toga bih volela da radim negde kao struèni saradnik ili u nekoj laboratoriji.’’
Katarina ka¾e da ju je oduvek interesovala farmacija, a naroèito kozmetologija. Primeæuje da farmaceuti sebe smatraju elitom i da farmaciju ne smatraju zanimanjem, veæ naèinom ¾ivota, s èime se ona samo delimièno sla¾e jer, kako ka¾e, to je samo zanat u rukama.

Simiæ Svetlana, apsolvent, kao i veæina njenih kolega, ka¾e da oèekuje siguran posao kad diplomira, jer i dalje postoji deficit kadrova u struci. U buduænosti ¾eli pre svega da se bavi istra¾ivaèkim radom, zato ¹to je dinamièan, zanimljiv, lep a koristan. Vremenom je shvatila da farmaceuti, kao poslednja karika u lancu medicinskih profesija (,,belih mantila’’) imaju veliki znaèaj, èak  presudan, jer nekad ispravljaju gre¹ke svih prethodnih. Ka¾e da su kao studenti cenjeni, jer se farmacija smatra te¹kim fakultetom, ali i da ima mnogo onih koji na farmaceute gledaju kao na trgovce, ne znajuæi koliko je èak i posao u apoteci odgovoran.

zoe

Суперишка! Све сам прочитала! Баш смо паметнице! :happy:
А и хор има своју целу страницу! :igra:

Bred

Masha

makica

Ovo je stvarno za svaku pohvalu!!! 
Bravo za nas fakultet i za hor!!!  :pljes:

stef

Hahahahaha :siza:...Mishketova kapa..

Darker

Ok, nadamo se uskoro malo sreænijem izgledu istog, ovo skenirano je samo privremeno, a poenta je da bude funkcionalno, na estetici æe raditi ¾ene :K :K :K

Elem, kasnije æemo razdvojiti sve ovo u odreðene forume, za sada neka ga ovako :cvet

Bred

pig_am_am

a sad znam da sam neke od vas i sretala,i pricala uzivo sa njima.. :wink:

koji je to magazin? zna da prepozna kvalitet  :smekerica:

Darker

http://www.magazinewhite.com/

igrackica

Jao slikaaaaaaaaaaaa  :K
A sve dragi ljudi na njoj!
Nesto sam se rastuzila  :)):
A lepi ste mi bre svi!
Sto ste bezobrazni za tu kapu!  :F
Kolega, ne slusaj ih  :wink:

pop

Ovi forumasi, kao i drugi studenti koji su ucestvovali u kreiranju ovih tekstova, zvuce poprilicno pametno, mora da je neka teksto-foto-montaza  :K  :K  :K   Shala mala na nas racun, al' stvarno sam osetio neki ponos dok sam sve ovo citao/gledao. Lep osecaj, nema sta...

cvjetic

ljudi,ja sam se rasplakala sad... a005
ponos me je savladao...
osjecam se velicanstveno sto sam dio ove male skupine...

srce ste mi dotakli...

AquArius

Quote from: Darker on 02-10-2007, 13:42:11
na estetici æe raditi ¾ene :K :K :K

Na estetici poradile zene.

Sad je srecno, presrecno.

:a

katarina

Ja cu morati da se izvinim SVIM clanovima hora koji se ne vide na slici! Urednici smo ponudili vise slika, ali je ova odabrana zbog stampe, jer je imala najbolju rezoluciju.